葉劉:大部分人英語水平只夠去超市 公開獨門秘笈

350 回覆
304 Like 70 Dislike
香港方唐鏡

駁嘴組首席戰將
緊係有料
港英政府 採取精英治港

坐得上去一係有料

一係超勁人脈

唔係奴才治港
我細個學最多英文都係玩UO
我個Friend喺俄羅斯問企街俄妹How much ?
啲俄妹問返佢How Long ?
姐姐啲圖有誤
on9
indian accent你pronunciation subscore根本過唔到7

利申: ielts 8.5
建議你繼續討論之前報下自己個英文分先
唔認同
你自己聽到唔正廣東話咪又屌
英文係國際語言 慣咗會有唔同口音
不過,她指加入政府初期很辛苦,但對學習英文有幫助,因為上司皆是英國人,從他們身上學到很多東西。她把看不懂的寫下,用索引卡記下上司說過但她不明白的諺語,再去查看它們的意思及用法。

而家政府呢
8.5 speaking
overall 8.5
speaking 8.5

菲律賓普通人去考有幾多分
因為英文差嘅人都識分係咪native口音,批評門檻最低,其次就係grammar
叫呢班人output返完整冇錯嘅句子好大機會err err err
我ielts speaking 8 toefl 26
但其實又好難好粗疏咁分乜乜accent
好多英國人講英國都好似夾住條脷咁
反而葉劉雖然係逐隻字躉出嚟
但佢起碼發哂每一節嘅音
所謂香港accent其實以前啲人都話係acceptable
最主要原因係每隻字都好清晰 雖然未必好聽
相比印度 日本 韓國嗰啲大部分人仲保留緊母語特點咁講英文
香港人算係咁 當然我只係講緊受過高等教育嗰批
一直懷疑佢係外國勢力嘅間諜
菲律賓
最下面個個
overall 6.8
speaking 6.8

source: https://ielts.org/researchers/our-research/test-statistics
AO喎
英文一定要叻
佢stress唔岩啊大佬

點會冇
toefl 改分一半係電腦 一半係人手改
你望下佢電腦個評分機制既一部份啦

唔夠你咁有料啦 timeS magazine

連登仔係咪傻 係屌就屌times 屌個𡃁妹做咩
https://lih.kg/1779809
呢樣真,所以唔明香港點會係英文好。
普遍香港人使用英文頻率不及佢地。
接觸過菲律賓,就知道香港地區用嘅英文詞彙係少得幾可憐。

菲律賓人嘅英文程度可能好過香港人嘅中文程度。
真 其實唔難 嚟嚟去去咪26 個字母 我挑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞