葉劉:大部分人英語水平只夠去超市 公開獨門秘笈

350 回覆
304 Like 70 Dislike
你都試過錯grammar喎
姐姐啲英文其實都係 廣東話 口音好重
依家去in
啲中學都未必收佢做老師

不過佢個個年代冇咩資源
佢算係咁
點解身為中國人要用洋文?林超英連洋人冷氣都唔用
姐姐上hard talk啲英文算係佢個代本地大學出身嘅頂流, 但始終都未去到native level.
1972年HKU英國文學first hon畢業
就算放到今日都好勁 唔好話50年前
正傻閪
又唔講點學普通話
而家啲中學老師英文好純正咩咪又係港式英文
2024 仲做AO. 識做一定做幫辦
咁崇洋媚外
係,講英文口音native程度既大波驊完勝姐姐同妹妹
超市難過 office english
她又分享當年與同事一起為外籍上司取花名的趣事,例如姓 Taylor 的叫裁縫; 姓 Jacob 的就叫餅乾,又會把民政事務助理專員稱為「狗仔」,因英文職銜 Assistant District Officer (General) 的縮寫是 ADOG,即 A Dog,年紀大了就叫「狗叔」,為忙碌的辦公室生活加一點樂趣。

放今時今日睇係執腸級
有料,爭啲運囉
掉轉睇超哥,冇料,運氣爆棚
識英文唔代表識做人
直頭分裂國家
學乜英文
學普通話好過啦
高層次的辯論: your mom gay
唔怪得你做唔到特首啦
今時今日緊係學煲冬瓜啦
去超市連中文都唔駛用,仲英文?
唔洗啦 我覺得而家香港唔需要英文 因為中國強大 反而外國人要學翻普通話同廣東話同我地做生意

咩流利英文優勢已經過時 而家係由治及興既香港
又會把民政事務助理專員稱為「狗仔」,因英文職銜 Assistant District Officer (General) 的縮寫是 ADOG,即 A Dog,年紀大了就叫「狗叔」

中國人學乜嘢英文?準備通番賣國?
以前D中學英文老師好多時全程講廣東話添喇
1972年港大英文系一級榮譽都比你講到辣殺咁
姐姐但妹妹我去超市買卷紙巾都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞