葉劉:大部分人英語水平只夠去超市 公開獨門秘笈

350 回覆
304 Like 70 Dislike
介意口音先係香港最on9的事
不嬲各處有各處口音
最重要組織到大概句子 表達到個內容
唔影響意思的前提下 口語稍為grammar錯少少都得

當然講緊非正式場合
好多香港人內心都有大一統思維,覺得RP先係英文
蘇格蘭人同美國中部人,大家講英文都可以溝通唔到
葉劉嘅問題唔係口音,係用字太拋書包,但內容只係英文黨八股
英文系,應該唔係讀晒英國文學(但應該都有包埋入面)
掃把頭衰喺sell廿三條嗰陣佢態度勁乞人憎
讀死書嗰種點會做到局長級?

你似乎好想睇唔起讀得書嘅人喎
真心覺得accent係重要,但係就似係 elephant in the room 咁,大家要扮冇所謂
但內心一定有judge到

如果唔係,Hollywood以前啲戲點會笑Indian accent (而家就應該唔敢)
講真 孽瘤同777兩個樣都係唔多討好嗰類
777崖岸自高藐嘴藐舌, 對蛇喱眼生喺額頭, 唔知有乜值得佢咁傲慢?
孽瘤明顯尖嘴縮腮, 講嘢時個嘴戚下戚下(女同事咁話)...化妝術好屎, 唇膏搽喺嘴唇中間,個嘴顯得更尖更戚, 好心孽瘤用唇筆劃大啲個咀望落冇咁尖....
結論:777勝在適當時候會傻笑補下鑊;孽瘤直情唔識笑, 但70幾歲先至sell sexy
講講下會唔會最後係膚色都重要 白人講英文會純正d仲要係英國美國人嗰d先係英文 歐洲南非人尼日利亞當係土著
啱,英國搵個文盲去教都好過姐姐,起碼英國口音
https://youtu.be/dJgoTcyrFZ4?si=IUOBwMObriRxuM19

They should learn English from us 2:25
而家連英國首相都印度人
隱藏在香港的外國勢力
點解唔係大力推廣普通話,佢居心何在?
屌!佢去到外國咪一撚樣搞唔掂 正規英文可能勁 但Slang要重新學過
一個係司局長級喎
林鄭啲英文好聽過佢
上司給她的評語為「socially awkward」(不擅社交)

睇得出
崇洋媚外
咁佢英文真係好得既
都冇計,葉劉係英治時期咁成功上位
難免會回味當時嘅嘅汗水同埋被認同嘅經歷

你睇以家,老細轉左
屈屈不得志,難免佢懷念當年英國佬做老細嘅時光嘅
上次見佢同個鬼傾嗰口英文柒撚到 有咩料
我的英語只能夠返學和搭巴士'I go to school by bus'
不如教下超哥同你班同事英文啦 個個出嚟講嘢都係柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞