葉劉:大部分人英語水平只夠去超市 公開獨門秘笈

350 回覆
304 Like 70 Dislike
姐姐靠擦鞋上位?

不斷舉辦活動邀約上司們遊船河、去飯局
人地講緊口音 你就話ielts有發音要求
雞同鴨講 百事有冇可樂?
我連去雞竇想中出都唔識講
bottle of water
知咩叫短板係今時今日已經贏哂
一句到尾啦,

回西快30年仲拋英文好???
佢BigBoss有冇香港P.3程度???又如何???
去到超巿已經好叻,當年阿林鄭妹妹連八達通都唔識用,一樣足夠騎住你
建議佢同印度佬講口音問題
你估香港真係英文行先咩大把人學英文都係為咗應付考試咋
係有料架
叻過連登仔
但因為佢哋完成唔到連登仔願望同慾望
連登仔先日日屌咋嘛
個個連登仔都想人服待佢一個架喇
現實係咁

就算點話人冇料
但語言同表達能力即吹水就係職場不二法門

識講既人就會壓住做得野既人上位
人哋肯奶 普通人唔肯 已經係分別
抵佢有成就
pronunciation 評核包括 enunciation, pronunciation feature, accent

以為呢啲係common sense唔需要解釋
依家學普通話同共慘黨式中文架啦
英文差咪差囉
let me finish!
覺 但用咩語言水平比較好先
「你以為」冇用

「要大家以為」 先有用

李光耀,新加坡國父,喺新加坡推 英文正音運動
你勁定佢勁?

注:佢個official position唔係要講到似英國佬或者美國佬
係要講到 accent 唔會阻礙到表達,要令人聽得舒服

Singlish 因為受中文影響所以仍然有syllable timing問題
所以佢先要改
咁好老實講 而家dse listening卷都會有唔同國家既口音 甚至有啲聽落係港式口音黎
如果考評局都開放唔同國家既口音參與其中

如果唔只講香港 講埋ielts果邊 其實都唔會介意學生既口音 可能因為佢係一個國際性既考試 接納唔同口音

個老師發音純唔純正 港唔港式 係咪真係咁關鍵

等聽你回覆討論。
所以未做唔到特首
咁我想問ielts有冇話英美accent會高分啲?
有冇呢個評核標準?
普通話。
香港咪繁支
越似
你的英文就越容易明
就越高分

基本上做唔到英美個種syllable timing的發音規律
佢pronunciation subscore 只可以畀6你 永遠上唔到7
correction- should be stress timing
贊成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞