葉劉:大部分人英語水平只夠去超市 公開獨門秘笈

350 回覆
304 Like 70 Dislike
遲D帶住耳機就可以AI即時傳譯,Paper Work又可以AI翻譯再check埋grammar,到時學語言已經無意義。
咩就係話,新加坡都想train到每個人至少bilingual,但到頭來只係train到英文變dominant
我英文水平係subway this this this
咁你係咪又等多十年先去接觸外面世界

我十年前已經學日文,如果唔係早開始根本玩唔到咁多花樣出嚟。
你咪慢慢等AI翻譯器
而家應該倒轉,AO見到警察要叫長官
Wheat bread
Turkey
Lettuce
Olives
Onions
No cucumber No tomamo
Olive oil and pepper
不過佢啲口音真係麻麻地
想揾返鄧蓮如講英文嘅片點解冇
反而隔離馬拉真係Multilingual
中文(重要係唔同方言)英文馬來文都溝通到下
佢個方法去到而家好多人學外語果陣都有用,係唔差既
跟本就無得到母語水平
有啲童年野你無就無
移民移左三十年講到好順都唔會補得翻
講就咁講

結果係一句說話夾雜唔同語言嘅字

樣樣都講到兩嘴,但樣樣都唔精
x2.
咪就係垃圾
為左英文無野識
但同馬來西亞人傾計,佢哋都會覺得自己英文差,話以前學英文,要就馬來人,所以學得好淺
我話你咪玩啦,亞洲英文程度top 3長期係馬來西亞、新加坡、菲律賓
有幾難
文科就係無料
新AO要学党八股啦仲学西方势力语言, 我操尼玛逼
多謝我屋企人以前淨係請菲律賓姐姐
然後逼我只可以同佢用英文溝通,姐姐都只係會同我講英文,所以我英文個底都算ok
做所謂武官果陣佢都柒啦
所以我真係唔知班大陸仔淨係識一種語言 連方言都唔識同排斥既 出到世界會點
Wow! Jennifer Lopez!
Did you just attack my village?
根本骨子裡崇洋崇媚外。
睇個女喺邊度讀書就知。

其實愛國是工作大家都明。
最撚乞人憎係又要扮撚哂真心,仲要我愛埋一份。
屌你老母我同你一樣愛完之後大把錢?
夠去茶餐廳點餐咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞