葉劉:大部分人英語水平只夠去超市 公開獨門秘笈

350 回覆
304 Like 70 Dislike
以前無漢化焗打,輸得多就一路打一路查字。之後就學得好快,有啲會考唔會教嘅字因為打game識,最後考果陣反而幫到手中多兩條MC
同意。上次佢上Hard Talk 都覺得佢啲口音仲係港式英文。不過呢個係香港讀英文通病。文法串字全部100分,但係一開口就L/R讀唔正。
國際城市=要識英文?
點解唔可以係識中文?
唔係愛國者治港咩?點解要推崇其他國家語言?
我地國家主席都唔識英文,有咩問題?
盲反完未?日本仔叫咩?
雖肌好撚憎呢個港大美女代表~
但佢既英文水平的確係比好多所謂官員高幾班
印象最深係藍營入面有件叫"何啟明", 佢而家好似係副局長, 試過公開場合佢講既英文真係似小學生咁
識幾件ABC
成撚日笑鳩班移澳香港日
話一聽就知邊啲係浸開英文
同冇料單純黎拎PR同摺開華人區
我唔知你講佢邊度柒啦 但佢爬到上副處長個位 又做埋保安局局長 冇料極都有個譜呀嗎 btw 連登仔一定最有料
基本上政黨出身嗰啲都係廢得交關
佢做保安局局長果陣正正就係2019. 佢係咁猛料就唔會止暴制亂失敗啦,講埋啲咩“唔出現喺現場”嘅廢話。再講人地花朵叫葉問,即係佢由當差果陣已經威震武林。
唔好講咁遠喇。姐姐同佢都做過保安局局長。邊個有料一眼就睇得出,高下立見。

一個唐氏綜合症病人可以爬到上局長位,唔係等於佢有料。只係代表個制度好有問題囉
會笑人accent嘅本身份人都唔好得去邊
掃把頭廿幾年前嗰副天龍人嘴臉我仲好記得
其實咁樣打工先可以長做長有
谷得到上去 谷得一水就要走人
香港唔似英國首相嗰種 可以做完隨時又做番議員 大家又無咩所謂
喺五眼,笑人accent應該可以俾人cancel得
講英文? 依家要講普通話呀
呢樣真 記得細個果時打FF7+FF8英文版
唔明講緊咩卡關就去查字典 英文都學得快左
又會把民政事務助理專員稱為「狗仔」,因英文職銜 Assistant District Officer (General) 的縮寫是 ADOG,即 A Dog

好撚痴線咁樣侮辱人, 私底下笑下都算,夠膽講出黎仲撚痴線,完全係狗眼看人低 一副懶係高高在上既姿態
邊間超市要用英文?
姐姐同妹妹都awkward
咁你都唔會叫個呀婆講潮語啦
你聽佢上次Hard talk個訪問
真係街市買餸level
林鄭有啲似高分低能嗰種
又聽話 梗係用佢啦
好撚勁
我指班鬼佬鬼妹 咁都估得中
政府班官仲著洋裝
又唔夠膽講下咩原因會咁
因為香港人唔夠勤力呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞