葉劉:大部分人英語水平只夠去超市 公開獨門秘笈

350 回覆
304 Like 70 Dislike
on9
indian accent你pronunciation subscore根本過唔到7

利申: ielts 8.5
建議你繼續討論之前報下自己個英文分先
8.5 speaking
overall 8.5
speaking 8.5

我ielts speaking 8 toefl 26
但其實又好難好粗疏咁分乜乜accent
好多英國人講英國都好似夾住條脷咁
反而葉劉雖然係逐隻字躉出嚟
但佢起碼發哂每一節嘅音
所謂香港accent其實以前啲人都話係acceptable
最主要原因係每隻字都好清晰 雖然未必好聽
相比印度 日本 韓國嗰啲大部分人仲保留緊母語特點咁講英文
香港人算係咁 當然我只係講緊受過高等教育嗰批

香港人其實大部分都係會受粵語影響而有啲口音
只係香港人比較幸運 廣東話個發音規律相對英文係比較似(比起日文 印度文)
所以外國人聽起身係容易啲明
但當然大把進步空間
而唔係不思進取話 口音發音完全唔重要
捉人grammar , accent 完全on9 最緊要唔好詞不達意
正常人表達亂過馬路:jaywalking
香港人:across the street disorderly
成班英文算好啲嘅走哂佬
Ielts d listening 易聽姐 但港人普遍聽快語速都搞唔店
而且菲律賓真係人人識講英文 香港唔係 香港人唔可以fluently 咁講英文

捉人grammar , accent 完全on9 最緊要唔好詞不達意
正常人表達亂過馬路:jaywalking
香港人:across the street disorderly
考試制度同現實應用係兩回事吧
考試assessment唔完全反映語文能力
玩short response同現實畀個speech都已經好唔同
1977年,李家超加入皇家香港警察任職見習督察,之後在警隊內一直晉升,至1997年7月晉升為總警司(首長級職級),曾主管刑事情報科情報搜集組、西九龍總區重案組及情報組、毒品調查科以及有組織罪案及三合會調查科等多個部門。

講經咩 超哥97年做撚緊總警司啦
你哋以前屌開咩你哋冇做錯到嗰堆
有邊個唔係港英時期已經做緊大sir
jaywalk有邊個唔識呀
ching有冇讀過u
考試制度當然會 局部反映 英文需求啦

雅思托福係鬼佬整出黎
鬼佬set咗一套機制 去measure返 啲人個發音水平點

而家講緊發音 你又講context 講response講idea generation
離題萬里

發音本身就係可以好standardised既東西
成個phonetics/phonology courses喺度大學教你點玩
成個產業accent reduction 喺度幫你點改

硬係要香港人精神覺得啲嘢求求其其就算
你求其唔代表人地都求其
睇唔到 已經顯示咗 菲律賓人speaking係高分過hkers?
平均黎講 菲律賓人英文係好過香港人架
冇問題㗎呢個proposition
人地前西班牙+美國殖民地
大航海時代以來既交通樞紐之一
發展出黎既語言當然係交通東西,會有好多英國元素
咁佢母語taglog同英文似,自然容易贏hk㗎啦
有咩咁神奇?
sigh
你呢啲唔識扮識先最Q麻煩

你唔識某個vocab
咁自然就係要用第二個方式表達㗎啦
paraphrase 係重要技能黎
重要既係對方聽得明
硬捉 precision 要求 100% precise diction 仲on9
係呀 cross the street very fuck-up-ly 係冇jaywalk 咁precise
但鬼佬會聽得明,你放心啦

其實從meaning conveyance 黎講
vocab >> pronunciation >>>>>>>>> grammar

pronunciation既問題係 hk幾乎完全唔教
而vocab/grammar你點都會已經接觸咗10幾年
你只要提高少少pronunciation sense就可以令成件事容易好多

pronunciation 你講得7人地完全唔想聽你講嘢
shut down曬成個conversation
只係禮節性地rephrase一下你最後講既兩三個字 等你以為佢有聽 但其實冇
請循其本
一開始大家係講緊accent重唔重要
咁跟住你話考試有計accent分
咁我都明你個justification
不過我個睇法就係考試制度本身係有局限
就算有accent component都唔可以推斷現實生活入面accent好重要 甚或係first impression
(可能因為我咁睇所以得8咁屎啦)

最好例子應該係李家超啦
名校出身 講英文又學上一代嗰種posh嘅intonation
但大家印象係點都唔使多講
講真依家仲有冇需要學好英文,都沒曬外國人,依家國安行先,點都係學好普通話向阿爺刷鞋好la
佢上次唔理班建制照去撐同志運動會都幾respect既起碼叫做有自己嘅諗法唔係死跟,但政見就唔講啦
人地鬼佬出既 英文考試
評核返 esl用家英文水平
喺speaking component中對accent & pronunciation有要求
就係反映到 對language serious既鬼佬係會認為 good pronunciation係good speaking and good English既一部份

基本上係 蓋棺定論咗 accent重唔重要既 立場架啦
你唔會有強過佢既argument

至於你話 accent 是否 最重要
其他元素 例如idea generation/content/logic/vocab是否重要過accent
我覺得呢啲都可以再討論
但初步就係 accent 重要

李家超既例子就正正反映到 accent係重要既一部份
因為我畀鬼佬睇佢讀稿,佢地都覺得佢英文幾好
但跟住我放李生喺 中東峰會啲自由討論(冇稿既情況下)中 連兩三句完整句子都做唔到,佢地都勁surprised,呢個你可以話accent is not everything,content都好重要。但你諗諗點解一開始鬼佬會畀李家超水到
依家啲細路學phonics算唔算
佢啲英文都好怪
Grammar各樣都好
但啲用字好唔英式
似公開試畀老師Train咗同一個意思要揀個深字用嗰啲
Band1女校特色!!!
唔用深啲點拋人
反而葉劉雖然係逐隻字躉出嚟
但佢起碼發哂每一節嘅音

仲好講,西方講英文既native speaker邊有人咁講英文

機械人咩
你jomud9

話唔覺葉劉勁就發癲 心理有問題定點

比一般人勁 同以世界級城市官員黎講勁 都兩回事

唉 我都唔知點解要同傻鳩解釋
你講得啱
成班連登仔係度笑人口音
人地就講緊用外語表達概念同討論問題既能力

根本唔同層次

證明連登真係一大班垃圾loser
我米就係poly出身 所以先知大部分人英文幾廢 present 大部分都係背熟+睇稿

重點係日常用語佢地都唔識 ,例如打開車後備箱,pop the truck, 靠邊停車 pull over , 個嘴污糟 smeared mouth

唔信你去做/睇下街頭大學生訪問,除左開口actually i xxx 仲有d咩

廢老更加唔洗講
姐姐有料過佢依個極度同意 比卡超升保安局局長係時來運到我都同意 但話佢完全冇料又不能認同 睇同邊個比 我就唔相信一個完全冇料嘅人會爬到上副處長個位
弱智仔, 英國本土都10幾種口音, 仲未計埋美國更多
你可以正正經經同孳瘤用英文對話 10分鐘先講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞