(青春/甜)《一個書生既Player故事》(3)

958 回覆
216 Like 11 Dislike
我只係炮灰

好似蝗語黎 當我無講過 sor

炮灰點會係蝗語
用扮工時間 追到 live

江柏棋屋企背景同我屋企好似 有少少應同身受 拍拖諗法都一樣

希望happy ending 唔想有遺憾美
夜晚十二點,我收到個電話,一把女聲係耳邊響起:「Hello書生。。記唔記得我呀?」

「。。。唔記得。。你係?」咁夜打黎。

「我係水會組媽Cammi呀!通知你個禮拜一就係我地Yellow House第一次Gathering既大日子,十二點係拉巴門口等,記住要準時出席呀<3 Muah!」 Muah Muah Muah你個死人頭。。。雖然你個樣唔差但咁講好噁心阿。。。

「仲有仲有,記得著黃色衫呀,Muah!」黃色衫咁柒!

「OMG 我屋企一件黃色衫都無!Muah!」點解D對話好似愈來愈On9?

「洗唔洗媽媽早D陪你去買?Muah!」

「唔洗麻煩你啦,我自己早少少去又一城買啦!Muah!」

「唔麻煩,我驚你唔熟路有排搵。你幾點到呀?約你11點3好不?Muah!」

「既然你都咁邀請我,我就無謂拒絕啦。OK!Muah!」

「哎唷講到咁委屈你喔,組媽好傷心喔。Muah!」

「好啦咁到時見啦Cammi組媽。Muah!」

「拜拜啦!Muah!」

咩料,呢個組媽好撚On9阿屌。

Reg咗兩日就話要Gathering咁Chur既。。

「乜你同你組媽咁Frd既!Muah!」江柏琪係廳聽到係房既我講電話,走入黎我間房門口學我講。我唔知佢呢個係呷醋定忍住恥笑我既表情。

「你隻順風耳吖,咁都聽到係我組媽!報名果陣先傾咗幾句,一D都唔熟!Muah!」

我伸出手指,示意叫佢過黎:「過黎過黎。」

「做乜?」江柏琪好聽話咁走埋黎。

我輕輕撫摸佢個頭,就好似摸緊隻狗仔咁:「乖,俾哥哥撚下你呀。Muah!」

「妖!走啦你!唔呀!」佢俾我激到即刻推開我走咗。

「哈哈哈哈,低B仔。」

詩:【你地幾時入Camp呀?不如入Camp前出黎見多次啦!】

陳詩詩係個Group度問我地。

係喎,都未交代返大家去咗邊度讀書。

羅嘉樂入咗HKU既Civil,陳詩詩就同我一樣入City,不過佢讀Translate,肥傑就係BU Social Work,丁丁就入CU傳理,阿婷其實已經係就黎畢業既HKU QFin叻女。王家欣溫梓柔無寫上Facebook我又無特登去問,所以已經唔知佢地去咗邊。林敏兒連佢Facebook都無,我更加唔知。。

大家齊齊有U讀,不過已經各散東西啦,到時應該好忙好難先約得到大家出黎。

我:【你問得真係合時啦,岩岩組媽打俾我叫我Gathering。好似話要留晒成個禮拜俾佢地。】
樂:【我都唔得,聽日就入Camp】
傑:【唔齊人咁等開學再約啦】
琪:【me2...再約啦】
好快就到咗水會第一次Gathering既日子。

Cammi係上大學果條電梯接我,哎呀可惜唔係殘廁Gathering啦。

Cammi留住Mocha色既長直髮,著咗件鬆身黃色Tee恤,露咗好大條黑色Bra帶出黎,加埋條短到就黎見唔到Pat pat既牛仔褲,是為「下衣失蹤Fashion」。雖然唔係好暴露,但係佢既好身材已經遮掩唔到佢既性感,小麥膚色加埋自信既笑容,佢係一個不折不扣既女人。樣子中上,有D Jumbo Tsang既Feel,都話姐姐係正。

「組媽,你諗住帶我去邊度買黃色Tee?」

「我琴日特登行咗轉u記同埋H&M,有兩款黃色衫我覺得都OK~帶你去睇下啦。」

「組媽你真係好!」而家D組媽咁好服務!

「點解全部都要人著黃色衫?」我問。

「因為我地係奶黃包囉!」

「下?咩奶黃包?」

「我地玩O Camp會分唔同色既House。我地Yellow House名叫奶黃包~」

「點解要叫奶黃包。。」我無奈咗。點解八大學府玩O Camp要改個咁柒既名。

「我示範一次你睇呀。」佢講完就係H&M入面手舞足蹈:「奶奶奶奶奶奶奶,奶奶奶奶奶,奶奶奶奶奶奶奶奶。來吧我地最大,放膽大聲嗌,全宇宙我地玩晒晒晒晒晒~~~」

「OOOO~我地係奶黃包奶黃包奶黃包三次,奶黃包奶黃包奶黃包,再,奶黃包奶黃包奶黃包三次~~OOOO~奶黃包~」

佢好似鬼上身咁好認真咁講Slogan:「你。。做乜係度講Slogan?」

老母Cammi答我:「呢D唔叫係講Slogan,呢D叫Dem Beat。」接著自己點頭。

第一次見到人Live住Dem Beat,我有D文化衝擊,原來係咁嫁?

「我地陣間都會教你Dem,到時你就會識晒我地House既Beat,好好練習,我地入Camp dem足三日嫁!」

可唔可以唔Dem,好柒阿。

老母Cammi拎起件黃色衫拼落我身上:「就呢件啦,Fit晒你身型!」

我照一照鏡,見到真係啱Size就拎咗去俾錢。「唔岩可以返黎換。」

買完先至十一點半,仲有成半個鐘。

「我地去行下Log on啦。」Cammi提議。

其實有少少Odd,對佢完全唔認識,都唔知有咩同佢講。

同佢亂行咗陣到搭九就返去圖書館門口集合。

大家都好準時,未夠鐘已經到晒,大約二十個黃色衫人士圍圈係度自我介紹。

「咁遲嫁你地!」組爸Eric話:「罰你兩個自介!」

「Hello我係林書生,你地可以叫我書生,Year 1既E&F。」

「我係你地既組媽Cammi呀,Year 3既Acc嫁。」

「我地Round多次啦,揀你最想認識果個人開始先。」

一時之間我都唔知揀邊個好,就指住咗正對面皮膚白皙幾純幾可愛既女仔:「你啦。」

「Wow~書生係好識揀呀。我地個個都揀佢。又係你啦,快D自介。」

乖乖女好怕醜,「我叫靜宜呀!同書生一樣係Year 1既E&F。」

到佢格離高約175,正常樣個男仔:「我係Parsons,都係Year 1既E&F。」

「乜咁多E&F人既?」我話。好野,第一個Week上堂有伴啦!

「無嫁啦,成House得你三個,同埋你另外一個組爸阿東,可以問佢攞Source。」Eric話。

跟住個個自介啦,組女有靚西(Nancy)、Kayi、Lorraine、Bobo;組仔仲有John同阿南。其他太多人,一次過講已經唔記得。咁大家個樣都唔太毒,第一印象唔錯。
今日Ice breaking完就CityU Hunt,係City入面唔同地方做Task。

「行中門」、「同石獅影相」、「去許願池同金魚許願」。。。

咁就等我地可以認識下學校既地理位置。組爸媽都教咗我地點樣去唔同既班房。

全日玩Group game痴埋一齊,我都無同邊個有特別交流。

玩咗兩粒鐘身跑到身上身汗,就一齊去食Tea。

「靜香,你格離有無人呀?」我主動走去靜宜同Parsons既附近,想認識下佢地。

「咩靜香呀!人地叫靜宜呀!」Cammi聽到之後大叫。

「gg口快快講錯咗。靜香你唔會嬲嫁可?」我真係講錯咗。

「唔會。但靜香好聽過靜宜,以後叫你靜香啦。」佢好無奈咁。

「你好Funny阿書生。」Parsons搭嗲笑我。

「識貨阿巴打。」

「你地諗住Reg咩GE?」靜香開咗個學術台。

「出黎玩就唔好咁學術啦。。」Cammi話。

Eric組爸就話:「咁人地入黎咩都唔知好難唔學術既。你地幾時Reg GE阿?」

「今日呀。我今晚返屋企Reg。」Parsons話。

「係?幾點?不如你Login Aims入去睇下。」Eric組爸話。

講完Parsons就係電話登入俾佢睇,Eric:「喂!你地仲有半個鐘就要Reg!」

「咁樣計?夜晚Reg唔到?」我問。

「緊係啦!D靚GE頭半分鐘已經俾人Reg晒啦!」

「咁Reg咩好呀?」靜香問。

「快D去電腦室霸電腦!我幫你地睇Time table!學校電話上網超快,Reg科八成機會成功!」 Eric講完就快快手趕我地去Reg科。

間間電腦房都爆人,我地搵咗幾間房先有位,仲要分開晒,見到咁多人都係開住Aims等Reg科真係好大陣象。

Eric幫我地睇咗Time table,再推薦咗幾科俾我地Reg。

「呢幾科正常Workload好Grade但唔算最搶手,應該易Reg D。而家Log in咗,係Reg科呢頁Hold住先,陣間開咗天文台時鐘,59秒就禁F5,再Ctrl+V落Preference度,再用最快時間Submit!」

咁我地咩都唔識,就照住佢個Number Reg。

59分,全場既鍵盤同滑鼠都一齊發出好清脆既聲音。

「呀頂!!!Reg唔到阿!!!」「媽呀我得咗啦!!」「幫你Hold咗,夜晚Drop俾我!!」

唔?佢話我Successfully added咗呢科!

輕鬆成功咗!

我望一望格離既靜香同Parsons:「點呀你地?」

「得咗。」「OK!」

「Yes有人一齊上堂唔洗做毒撚,我愛O Camp!」

我好似預見到呢一年應該都會同佢地玩。哈哈。

「大家好攰呀?我地練多兩次就放你地走啦。」組爸阿東話。

食完野Reg完科,就俾佢地帶咗去地獄式苦練Dem Beat同埋Camp Fire,跳咗幾粒鐘。

「下。。」

「一定要好好練阿。。好重要嫁。。到時你就知幾好玩啦。。」Cammi媽媽話。

「係既老母。」我話。

呼。。咁就到夜晚。。終於放人。。攰死人啦。。

「拜拜~我地過幾日再見啦!」

我地大班人放學一齊搭車,係地鐵入面一齊練Beat,大家一齊細細聲奶奶奶奶奶奶黃包,雖然唔知Dem黎做乜,不過好傻好天真好快樂呀。
Cammi示意圖

靜香(宜)示意圖

最後作者要入Camp做蝗蟲..
坐車盡寫啦..可能要禮拜一先更到文
用扮工時間 追到 live

江柏棋屋企背景同我屋企好似 有少少應同身受 拍拖諗法都一樣

希望happy ending 唔想有遺憾美

新讀者些些您喔
我只係炮灰

好似蝗語黎 當我無講過 sor

我想屌妳

我已經唔係處
個beat 有聲
好有畫面
Btw想知下林敏兒點 可唔可以有意無意輕輕帶過下
好有畫面

可能做緊ptgf
係咪好快冇我出現
Cannot
好有畫面

lm
睇黎書生會食呢兩條女
出聲Dem左個beat
睇黎書生會食呢兩條女

唔知會唔會3p呢?
由大學故追到live
深夜一推
終於睇到入直路
係咪有得睇哂書主一世
終於睇到入直路
係咪有得睇哂書主一世

書生最後變成孤獨老人 要孤獨終老
終於睇到入直路
係咪有得睇哂書主一世

書生最後變成孤獨老人 要孤獨終老

靜香 唔好劇透住啦
等得好耐 求加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞