OpenAI宣布終止對中国香港服務

586 回覆
884 Like 22 Dislike
OpenAi 垃撚圾 不用也罷
攪成咁不如肉體翻牆喇
依度只會所有野都差落去
ai唔識用陰力
留係香港完全發展唔到
自己租cloud黎run
之前限住就係話比人聽用得有節制會自律

點知做左呢d 自律性限制都無用
人地都係要禁
呢啲唔得,嗰啲唔俾,住喺呢度越來越冇引
line?
中文方面我覺得通義千問勁過gpt4
未來趨勢搶晒華文市場唔出奇,英文就有排未追到
正 我哋中國香港有盛事經濟 使撚要美國佬呢啲垃圾野
限住用擺明係慳錢啦,用azure 唔洗畀錢咩
去到外國邊個識你HKU咩黎
香港啲大學經MS啲API係用到 唔知收皮未
我係做ai wrapper既
好彩叫我唔係用香港公司唔係做香港市場product development亦唔係香港
只係我肉身係香港
咱們中國人用文言一心
有冇手足知道github copilot受唔受影響
咁又唔好咁講 世界排名都有17架
咁你用咩
用 claude 3.5
千問2 70b都叫好用嘅
開海外公司
中文勁正常,佢dataset 大部份都係中文, 商湯7.1 會出隻廣東話版LLM [日日新 ] 認到香港俚語Tim, 呢d 唔太難achieve 到

但用過呢堆model 你會知, 雖然scoreboard 睇落拍得住gpt4-o, Claude, 但實際reasoning 同visioning 都有一段距離,如果唔係強國就唔洗整一大堆方法翻牆都要用OpenAI, Germini ,
呢個post啲人都幾無知
第一llama差過4o係業界都知
第二根本唔係取代性問題 係整合上嘅問題
就好似gmail 嘅email system 百度都有 -> 所以封得google
但一封左google, google analytics/ base on google plug in 嘅app就會用唔到
之後有app/game 裏面有用到openai 做npc對話/response
都有機會hang機
是但啦 唔希罕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞