OpenAI宣布終止對中国香港服務

586 回覆
884 Like 22 Dislike
師兄講小句 安全d好
你要玩AI Agent 仲有其他方法玩既
再唔係咪轉會Claude

重點係

日常對答已經夠用既話有幾多人真係要玩到咁專
Developer 心態同Business 心態始終有唔同
其實即係有咩分別 可唔可以講解下
用azure openai 都受影響?
Sonnet 3.5係真勁,用佢寫code 已好用過4o。老實講如果有一日block 9埋vpn,用唔到4o同Claude,到時唔移民都唔得啦。不過唔係人人都明個有幾L勁,以為我地係度吹大左
緊急聯絡人就有我份…
到時就知, 佢要 BLOCK 或者可以但我認為係用到. 佢個 STATEMENT 所謂 API 邊有分咩香港唔香港, 要分都係 IP. 到時唔得再講, E家成班吠影 + 老燒上身咁
對佢地嚟講無所謂,班官都唔知識唔識用ChatGPT
Azure AWS GCP

任揀一個

你真係知D公司要玩AI 點setup?
一榮俱榮
目前,我並沒有任何信息表明OpenAI會終止對香港的服務。OpenAI致力於為全球用戶提供人工智慧技術,包括來自香港的用戶。如果有任何服務變更或重要公告,OpenAI會通過官方渠道發布相關信息。

如果你有具體的疑問或需要更多信息,建議訪問OpenAI的官方網站或聯繫OpenAI客服。希望這能解答你的疑慮!

冇事喎
有聖上的愛
點會無用 依個係一定係大勢

我最近叫Chatgpt幫我做一個Excel dataset 模擬200個record 每個Record有十個唔同既變量 再跟隨果堆Record去set around 50條問題去考你點做分析 再同時出答案 依堆野係一定要Train過先識點引導個AI去做

仲未計如果做建築 自動去數特定Elements 既數量同長度 甚至自動根據一百張Drawing 去Gen 3D Model

依堆野POE一定做唔到 甚至原廠chatgpt宜家係有能力做 但佢唔俾你做 因為你會拖慢佢

太多野將來係涉及Chatgpt 如果香港學生無掂過 其實係好大獲 依堆野唔係單純Poe / vpn解決到
人哋要block VPN 話咁易啦

XG 長官先排仲吹緊水做科研中心,話投入資源架。但冇通往AI 途徑,會發生啲咩事?文心一言揚名銀河系?2030年重新成功發明車呔、研究發現地球係球體?
Ching
你係要求緊LLM chatbot 去更進一步Machine Learning 既野
唔關佢怕你拖慢佢事

呢D LLM chatbot 包括official ChatGPT 都係Playground only
係, 大把人(香港人,我自己老細都係,lol) 都仲停留係AI 成日答錯問題, 問google 仲好, 當堆LLM google search . calculator 用既比比皆是

依家既LLM 已經可以完成好多開發程序,用黎build up agent 做function call ..夾Langchain , LlamaIndex 做到好多野. ( 雖然外國堆youtuber 都係為吸眼球ON99個個走去拎Sonnect 3.5 黎整snake game 做illustration , 不過都真係最撚勁既snake game) ,
developer 同普通人思維點同 普通人根本唔知access到API 代表你可以做到咩嘢 customization
不過普通人唔知唔緊要,決策者就唔可以唔知,如果唔係嘅話香港喺創科上面死撚硬 如果係 2019 前都幾肯定香港一定有得用,然後大陸就成堆過嚟科學園數碼港開公司搞起創科可以刷下數據,而家就肯定一罈死水
claude 3.5 都係
從而x4
國安出動拉OpenAI
ai 真係唔係你話做就做到,掉咁多錢靚攪個gemini,但係弱智程度得人驚
同 report spam一樣,見你aws, 畀log aws 叫佢搞掂你個account
其實香港都有唔少人有人有心搞推廣AI
好似呢啲

https://www.threads.net/@emo_ai_cbo

但決策個班人脫節係死症
香港咁多磚材,根本唔需要AI
垃圾先要靠AI,香港靠磚材就搞掂
中国XG又然
係唔係連POE都用唔到ChatGPT?
claude 3.5 好用過 chatgpt 4o 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞