OpenAI宣布終止對中国香港服務

586 回覆
884 Like 22 Dislike
只會加快中國對AI嘅自煮研發速度,最終導致OpenAI損失大量用戶而失敗收場
班谷歌職員搞埋d woke野搞彎左個AI
中國個 ai 乜都唔講得,train 到尾都係一個智障
VPN 睇波都要 block 都 block 到,其他點會 block 唔到
咱們只要祖國的人工智能
其實外國而家係咪好多公司已經用緊AI做文書野
香港而家仲停留響請大量文員做濕星野既階段

樣樣都唔參香港同贏國玩
成個自閉死毒撚咁

利申:在港
跟 location, 同咩版冇關
問題係本身響香港生活好好地
而家焗住要移民降低生活質素
除非本身已經有錢去到邊都一樣咁過
冇晶片,研究條鐵咩? 唔通真係用人手打磨出5nm晶片咩
唔想中国香港強大
遲啲用外國iphone係咪都無用?
Offshore server再射返落香港唔得?
遲啲你係香港買嘅iPhone 就係文心一言
外國嘅就係Open AI

Apple 依家已經問緊大陸拎大陸嘅AI
條友無料扮大袋
今時今日唔知use case 真係講唔到邊隻model好打過邊個
啲model仲要個個就update咁濟
有冇諗過十年後全世界應用AI提供高質素生活
係香港冇得用
同宜家冇十年前到宜家冇smartphone冇分別
DATA 直上大陸
仲有金仔
轉用XiGPT
其實要BLOCK 點到BLOCK 到
用乜VPN POE 起NETWORK 基礎來講
你要同用API 同 OPENAI 囉功能來用
都係經過 HELLO ACK 依堆基礎野
只需要中間過程加多幾樣野都好
加多幾樣HEADER OR TAG 就已經知道你個位置

另外IPHONE 白頭佬 已經同大陸講緊數
係IPHONE 大陸 澳門 香港不會用GPT 功能
用文心一言代替GPT 已經係事實來 問題係幾時上到架
你要想用到GPT 一係外國水貨機 + 外國SIM +行慢遊
先有機會用到 不過APPLE 會唔會CHECK ACCOUNT 又係一回事
漏咗一句「中國或成最大贏家」,重post啦
魚肉燒賣暫時仲係難以代替
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞