OpenAI宣布終止對中国香港服務

586 回覆
880 Like 22 Dislike
但你唔會扔公司嘢上chatgpt 架嘛
佢個chatbot 係for 你問你公司business 上嘅嘢
你個比喻好好
成年人都含得撚
笑死 用ai 破解 ai
呢啲api proxy 咪又係用chatgpt api,如果佢叫partner 唔準服務呢啲地區,咁咪好快又block埋黎
香港仲用到Azure OpenAI ?
M$先係大佬,冇放棄中國/中國香港市場
單機最安全
做remote server dev,我做緊另外啲project,dev server放星加坡,prod 放美國,但係最麻煩都係課金張咭,好難搞到外地公司咭
$$$$$$$$$

點會咁易放棄
我見D 大陸公司好多都去新加坡開注冊公司
server , payment 全部白手套

睇黎要公司層面先易玩到
你知唔知自己講緊乜?
你將啲公司整既服務同api攪到亂晒
你講啲產品入面咪用緊opensource野
你講得啱架
Ms以外無openai服份既公司會整入開源免費ai落去等你自己local咁行
定會逐條文字比錢openai咁行?
你將啲概念混淆晒啲
唔怪得你有咁既結論
如果佢真係咁玩牽連好大
唔講POE 呢D

Azure / AWS 呢D 點計
屌,你地成班code 係度圍爐話幾勁幾勁,我想同你哋講,呢度九成嘅人唔會明,個feel好撚毒

ps. 我明你哋講咩
開就實開到,愛沙尼亞星加坡都開到公司/銀行戶口,信用咭就唔肯定點出,主要係要搞一大堆野推高個成本啫

最後當你個人要去SG/UK搞呢堆admin 野,咁不如直接留喺度做埋開發啦,或者請當地人幫你開發啦
算吧啦,香港幾時有重視過IT,叻架都讀醫讀法律,得啲毒撚自己喺度研究,然後喺度話點勁點勁都冇用
Esim跟賣地區的
呢d鬼佬black mirror 黎
遲下就會入侵政府機關同人腦
愛國愛港用中國AI 唔該
正確,Ban 9支那同支港,呢啲地區嘅人唔可以access任何科技。
海外嘅支那同藍屍、支港人都唔好畀佢哋access 同讀理科。
已經入侵左點部署?
我明明就係講緊product services個層
你就強行分開product services 同api
而家你講緊google map幾勁都無用 因為你可以成個地圖自己download
但services built on this api (例如uber call車,foodpanda買外賣)你都用唔到呀白痴
思考方式好engineer救命
美國背後搞鬼
美國換個親中的總統 就好多野180度改變啦
而家美國 來緊都會對AI 管制 唔會比open ai 一間獨大
加上m$ 是大股東 而且親中 點會放棄中國市場
政治上沒永遠的敵人
之前唔係都用唔到咩?
一句做remote dev咪搞掂囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞