【四月原創新番 - 完結撒花,平穩落地!】《夜晚的水母不會游泳》(5) - 動畫工房50週年紀念作品

412 回覆
11 Like 25 Dislike
講真
原來真係有夢露Fans
似唔係玩膠
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1719081645.A.720.html
無一個必要性在 有無小春 kiwi最後都會做到
夢露呢d地雷女正很多
都要有一個對象
JELEE果三個係工作伙伴
小春係真係想發展進一步關係嘅"對象"
講真都唔可能再俾多啲出場時間佢
唔係更加冇時間俾主線
開始覺得水母對cp其實都好廉價下做得起完全因為個個kiss 但完全無follow up, 為左Yuri bait 而錫
黑長直都係著黑色孖煙通
要PIN了
寫來寫去都係霸凌 仲有咩位可以寫到配角講緊尾2個集仲玩講緊kiwi比舊同學笑
>>>>>至少都有帶出kiwi醬開放自己, 有想同其他人更進一步關係
再順便講少少佢性取向
黑襪褲黎
順便幫綺羽衣勀服心魔啫
主要俾個位綺羽衣幫真晝搵番畫畫初心
呢我係我最R頭地方
充滿住滿滿嘅輕改動畫唔夠篇幅, 跳哂心理描寫同埋劇情轉折
咁究竟系列構成係咪屋久呢
定係屋久都係當輕改咁寫
其他人幫佢轉化成劇本先咁呢
屋久:...之後第13話呢...
監督:
屋久:做咩?
監督:得12話咋喎
屋久:
真, 已驗證

原來JELEE大家之間只係工作伙伴連friend都唔係, 唔怪得最後會變哂做背景版
kiwi由第3集開始用皮見JELEE團, 之後肯線下見, 之後第8集無用皮線上見,已經一步一步進步緊。但係去到11集都係del哂班同學嘅message, 就係差一個機會正面面對。去到最後克服到咪又係因為真晝俾同學圍先出面屌尻佢地, 小春完全無play到任何role, 甚至係克服嘅呢個心魔嘅過程小春一個畫面都無出現過
呢個之前已經講過
我係支持呢個「安排」
淨係得真晝幫花音,花音幫真晝,
咪又係俾你地屌芽衣同綺羽衣係背景板
而家係呼應番最初第二,三集
花音救芽衣,真晝救綺羽衣,
第十,十一集調番轉
芽衣救花音,綺羽衣幫真晝
咁嘅安排咪好似芥見咁為對稱而對稱
一團人就係要一齊跨越困難先係一團人, 咁樣分開對稱去到後面令觀眾印象最深刻嘅部分climax同resolution無得一齊成長嘅角色留俾觀眾嘅印象咪就係背景版工具人
其實似係竹下以為套野有13集先啱
要留篇幅埋尾佢仲試緊唔同組合有乜火花
背景板 唔等於工具人
一個出色嘅工具人一樣可以加好多分,幫到劇情推進
冇咩問題
背景板就真係重大嘅嘢都冇乜參與,幫助劇情推進又冇份
睇d觀眾點吹套野重好睇過d劇情
頭幾集 神作 霸權 好有南極feel
中段 大家當芳文開開心心其實冇野
九集後 希望佢完得正常
最後一集 …都…算唔差啦

頭幾集都唔似南極囉
不過要比較大家都係紀念作
係好過骨頭社嘅金屬口紅唔少嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞