【四月原創新番 - 完結撒花,平穩落地!】《夜晚的水母不會游泳》(5) - 動畫工房50週年紀念作品

412 回覆
11 Like 25 Dislike
畫畫+唱歌無咩問題
其實呢套個中心思想係探討少女既迷失
類似以前文學果種探討SELF IDENTITY 既方向
人應唔應該依賴他人而活 定要做自己
夜老師同KIWI都簡左要為左做自己而活
姐係夜老師選擇挑戰自我,選擇TAKE大PROJECT去做

而花音最尾選擇為左JELEE 為左夜而唱歌其實都無咩問題,只係個人選擇
呢個內容應該先係呢套野既重心,但偏偏無咩認真探討角色世界
人人都有成長,而花音到結局其實都仲係好似低B妹咁 無咩成長
呢個就係套野可惜既地方,如果真係探討一D現實層面既問題
係玩過家家既興趣VS真係挑戰職業發展既道路上點樣做抉擇
自己既夢想應唔應該有依附性,定要依從自己內心<=呢D題材其實好有發揮空間
其他3個都背景版啦
唔知一齊上台做咩
話說有無人有睇新光美,聽講幾百合
簡單d講就係好多野都得個表面
第12集我最打個突嘅地方係最後花音同爆料妹一齊食tea
突然關係好左,好似之前啲恩怨係假咁嘅
夢露大量原諒了暴力女
由睇華哥變左睇貓組
貓組太強了
睇左d clip好曖昧
點會呀
一個keyboard, 一個搞effect,
夜老師之前都有人講過, 現實都有類似, 即場喺台上跟住音樂畫畫
上幾集重到比日本人話係令和homura
其實後面花音都唔止係為咗夜去唱
有左老母嘅認可
都有喑示到50000人係可以坐滿巨蛋
然後有話呢個係盡孝道
之前有提過老母嘅夢想應該係作為一個製作人可以帶自己培育嘅孩子去巨蛋表現
然後最尾畢業嗰陣有講到係實現老母嘅夢想
由一開始只係因為鍾意夜嘅畫而好似好幼稚咁要話為夜而唱
去到中間要大家遷就佢
然後到佢唔再自己鑽牛角尖
最後完成番老母未達成嘅夢想
呢個我覺得係花音成長嘅表現
當然都有可能係我自己諗太多
5萬人睇直播同5萬人坐滿東蛋其實完全係兩回事
個方向錯哂令母女線觀感好麻麻
揀其他野寫會好啲
連Jelee定義都5354
最後完成番老母未達成嘅夢想

呢句有D結果論,如果真係咁有老母心就唔會一開始企o係台上面on99咁啦
好多唔同店特
可摸耳整集ova後日談,講佢地畢業後貼貼
我都係覺得個結局正常,但係唔圓滿
冇我想睇到嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞