【四月原創新番 - 完結撒花,平穩落地!】《夜晚的水母不會游泳》(5) - 動畫工房50週年紀念作品

412 回覆
11 Like 25 Dislike
本來可以9分收官
但由第九集開始就越來越唔得
睇完最後比再盡都只係比到7分

有個問題我覺得同莉可利斯相似
第九集做宣傳話係二人的物語
但第九集後其中一人就極少描寫
莉可姑且兩個人尾二開始就會合共鬥
水母就最後既最後先象徵式咁會合
咁最後幾集水母做左d咩?展開配角,本身應該前中期或中期就做既野,最後三集先做,大大減少左主角二人組既戲份

我可以講成個故事編排浪費曬水母既演出,聲優表演等等
有7分咁多
廢事比呢到d gachi屌所以比多小小
至於有人用水母拉踩莉可利斯,真係要有小小自知之明
lycoreco雖然爛尾但去到結局之前一直都走好
亦無神奇既幾個月幾個月咁跳劇情
問心啦,唔係咀咗一啖呃鳩你班女同fans
你敢唔敢話呢套係好作品
幾頭唔到岸
最後BBQ 大和解結局
唔講以為頭7集有好睇過
唯一好睇得第一集最後10分鐘幾有氣氛引你睇落去
之後每一集都餵屎

D人設背景係pv 度到好沉重
出到黎原來成班小學生黎
係YouTube比留言講1句就崩潰 好似未上過網咁
對學校有陰影唔返學 但3唔識7網友話見就見 2集秒熟
屈撚到呢
都廢事講第9集啦 上面勁嬲屌完

跟住第5集事但咀啖去水鳩你呢套講百合 果下睇到已經心諗做乜撚呀你
本身咀都咀得on9過人 人設又冇講佢會周圍咀人 又唔係有咩感人位 柒撚到
不過百合手足就係滿意又開心冇所謂啦

更加柒係有人覺得後面會唔柒
條撚樣由第一集開始就只係著重包裝
塞vtuber discord virtual band 呢d野元素包裝到好似好緊貼2024咁
事實佢根本相關嘅野乜都唔識 識個terms咁解
總算見證完無法預測的命運舞台, 只能話高開低走浪費晒頭7集 劇情上比起驚喜, 反而係一堆黑人問題諗唔明, 尤其係花音同夢露和好。轉節強硬都算, 最後兩場live接近0視覺衝擊, 澀谷水族館個投影得啖笑, 雖然睇到出前線作畫同marketing好比心機, 但後期監督無心做或者係功力不足令人覺得可惜。
anyway 都多謝水母今季陪伴
剩係講vtuber部分
隔離怪異乙女神隱剩係用2集講vtuber故仔都全方位屌打晒水母成季
呢幾集最可惜既角色係夢露
戲份少但股價一直上升
全劇最好睇都係媽咪偶像同芽衣喊唱…
認真最後一集如果兩個真錫錫我都可能可以完全忘記所有問題不過well..
呢三句完全代表左水母
套野小說都叫寫得好d 動畫咩都跳曬
睇到芽衣底底滿足了,忘記哂所有問題
成日話小春出場冇作用
至少都有帶出kiwi醬開放自己, 有想同其他人更進一步關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞