【四月原創新番 - 完結撒花,平穩落地!】《夜晚的水母不會游泳》(5) - 動畫工房50週年紀念作品

412 回覆
11 Like 25 Dislike
為左畫畫完全放生班隊友
上兩集散Band危機連一句聲都冇出繼續畫自己
睇住個Stream冇流過一滴眼淚好似預左你班友實搞得掂架啦
睇到R哂頭
對於vtuber描寫差唔多係冇
之後成套嘢咩主題都想講下但係又唔會深入探究 總之最後全部好人 大家開心
第五集想寫百合就不如一路寫到尾啦
真係得芽衣個part覺得叫寫得好啲 同埋佢兩母女都好返 佢老豆就出嚟見下個女啦。。
旅行緊返到酒店就即刻睇大結局

雖然劇情高開低走
不過整體上嚟睇都叫做得好好啦
大家都得到咗想要嘅嘢

芽衣條底底
真晝咁努力畫畫換來花音嘅鬧
仲要佢係有諗過用呢個機會比花音上台表演
我覺得真晝一定係心痛
有咁嘅反應都正常
結果老豆連工具人都算唔上
有冇諗過花音老豆係潛水員
離左婚去左水族館打工帶tour
轉折寫得好差下做乜花音突然會識諗,人物要有character development,突然開竅個原因係乜夢露又做乜鳩會叫佢 起碼差一兩集
最後幾集對花晝關係完全0描寫
可憐百合豚連工業糖精都冇得食
已經證實第五集只係為爆點而寫
百合豚又双叒叕比人餵多次屎

結局ok啦,平淡收場,反而kiwi同小春呢對係結尾幾正,玩到面都紅哂
芽衣真係終將成為花音
最後幾集都唔知自己睇咗啲咩
有d角色出場仲以為有伏筆
點知好多都係多舊魚
不過算啦,唔用腦輕鬆睇都OK

可能前面令我將期待拉到太高
睇完既感想係...終於可以解脫
前面淨係睇角色互動好睇
但到就完結開始講主線時就不行了
開始唔明劇情同角色既行為邏輯
真晝話自己知恩圖報時真係嘰一聲笑出黎
ok算數 當係你製造個機會俾花音走出陰影
點知幫花音走出既係 夢露出黎up一句
所以真晝呢幾集就係過檔幫人畫畫
但當中連jelee發生咩事都好似唔知咁
好似今集連d觀眾拎遮黎都唔知咁
大佬你上x睇下post 或者睇下live應該都知啦下話
假如jelee佢地話係有呼籲d觀眾帶遮既話

好少打咁多字講一套動畫既感受
不過今次真係有種俾劇情喂屎既感受
可能係期望太高+前面太喜歡d角色
芽衣世一
個尾算係咁 睇得出d線已經盡收
笑撚死上個PO夾硬兜呀好睇 踩LR
但大把人唔收貨
唔信睇bd囉 等爆死啦呢套
GBC就算最後一集收唔好
都一定買得好撚過呢套好多
kiwi起碼後面都仲有一集屌尻d同學,芽衣只有一開始出場先有屬於自己嘅character development,後面完全係做推進劇情嘅工具人。仲有個d不知所謂嘅配角做哂背景版,真係嘥哂d角色
呢套最後結局
就係乜都唔好理 總之就BBQ

Lr起碼都叫有頭有尾
前7集有幾鍾意呢套野
後5集比大家嘅傷害就有幾深

認真嘅創業故事
輕輕鬆鬆嘅日常
感情細膩嘅百合糖
是但做好一樣都好啊大佬
咁樣餵屎真係要屌

日本5ch
台灣ptt
東南亞MAL
中國百度
歐美reddit
都係全方位開始屌
早幾集就講呢套九成九爛尾仲比一堆人負皮
冇謂再自欺欺人啦唉
有時間拎嚟講啲配角
冇時間認真講條主線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞