有咩國家係你去完一次旅行之後無下次?

1001 回覆
68 Like 8 Dislike
會好過首爾少少, 甘川洞文化村值得去一次.
海雲台就真係吹大咗.
市中心都係行商場SHOPPING冇乜特別.

Overall 我都會投韓國一票, 呢個國家去一次就夠.
會好過首爾少少, 甘川洞文化村值得去一次.
海雲台就真係吹大咗.
市中心都係行商場SHOPPING冇乜特別.

Overall 我都會投韓國一票, 呢個國家去一次就夠.
所以你老母有咩 feedback
咁是咪要由冬季一路結到春天
幾個月嘅痰
第一一定係新加坡
韓國天氣冇新加坡咁仆街, 都叫有汗蒸幕可以放鬆下
新加坡行係條街到5分鐘就出撚哂汗, 又焗又熱, 乜撚搞我
去隔離馬拉仲開心
啲連登仔日L日話韓國乜嘢唔好
又成日俾人撞,嘢又唔好食
我去就一啲事都冇喎,啲人對我啲細路仲好好喎
早排仁川機場免稅店中伏,以為KOR幣點知埋單係計美金
有類似經歷
我覺得嗰度啲人都冇乜嘢喎,係英文唔流通啫
過馬路會主動停車俾我過
入地鐵站仲會順手幫你頂門
但現實中當地人只係當佢係一個區仔
以前住monaco隔離個小鎮
間中會去下入面啲舖頭買嘢食飯
啲法國人其實視佢為其中一個小鎮
我上司直接講話
「monaco其實都係法國 冇懸念」
呢個真係屌出聲
早3個月前去 以為返咗印度咁
低下工種全部印度人
個個鞋口鞋面冇禮貌
第一日落機揸去亞羅泊街 仲要比人行埋嚟收駝地
印度佬係街上面仲會好鐘意望住你
濟州真心風景幾靚

黑豬、柑好食 🤤
韓國,新加坡
支持
悶撚到
又係咁落雨
講開禮貌 想分享返前排去台北
雖然睇落同香港差唔多西面無咩表情 但原來local都好helpful

有次係旅客熱點行d鋪頭 我地搵唔到垃圾桶所以拎住d垃圾 行到一間鋪頭有個阿姨睇鋪 阿姨個樣雖然好cool 但佢主動叫我地比d垃圾比佢 佢幫我地掉

另外我地係機場買外賣滷肉飯 我地比完錢想再加配野 不過唔岩規舉 店員本身話唔得既 我地都無所謂諗住由佢啦 我地拎完食物走緊架啦 個店員又專登叫返我地返去話照加比我地

同埋有d細鋪忙到甩碌 見到我地係香港人都會同我地傾幾句話多謝我地去幫襯咁

去完即刻對台灣人加分
睇你獨遊/一大班人/couple,韓國食野完全唔啱獨遊,因為多數係一大煲。

景點嘅話特別推介個人覺得係明洞/南怡島同漢江公園
明洞好多得意野賣,多出名嘅餐廳,同埋夜晚街邊好多小食,都幾好食,同埋好熱鬧。
南怡島就chill,如果couple/family可以踩雙人單車遊島,仲有唔同類型嘅野租。
漢江公園夜晚唔知我係咪weekend去,好多後生仔聚埋一齊,會有街頭表演,同埋食公仔麵感受下佢哋文化,幾好feel。
伏就小法國村,除非你有running man/來自星星的你情意結,同埋星空圖書館都伏。
玩就應該冇咩好玩,我冇去主題公園。

利申:淨係去過一次
Angkor Wat 我覺得係一生必定要去一次既地方
而且一次其實行唔哂
除非stay 一個星期
新加坡, 去一次乜都玩夠 唯一係留戀班蘭蛋糕, 等朋友去開買就算
韓國 星州
嗰陣瀋陽飛過去

兩程都搭飛機就人民幣5000蚊,一程飛機一程火車就4800

因為嗰陣GLO做嘅團都成萬幾蚊港紙,所以就直接同嗰陣嘅丹東國旅報團,平一半,但香港飛瀋陽嘅機票酒店使費要自己孭飛

五日四夜,但實際第一日去到都傍晚,第五日一早就走
我有fd去過話真係會俾人撞
但係我後尾自己同屋企去首爾同濟洲島都冇唔愉快經驗
啲人仲好好禮貌會再去多次如果有機會
我嗰陣係嚴寒去可能都有影響 啲人個個包到實又要睇住跣
有冇非遺可以俾遊客舒緩壓力同下火
佢哋揀人嚟蝦
專撞望落去就知係潺嗰啲
淨係摸羊都夠我摸足一個星期
你講得啱,歷史底蘊好似冇乜,
尤其係食,我都唔知點解佢會食辣,
大部分嘢食都係紅色,有啲就加芝士,
但芝士又唔係佢哋文化嚟喎。
好奇怪嘅文化。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞