港產片po熱烈恭賀九龍城寨票房過億(77) [九龍城寨・圍城/談判專家/公開試當真/海關戰線]

606 回覆
8 Like 5 Dislike
https://wavezinehk.com/2024/06/28/hkdse/

《公開試當真》主要團隊共五人:許賢、梁奕豪、文永昌(文 Sir)、陳溢朗(狼少)和何信熹。團隊都是拍世界盃特輯的班底,早有默契,但拍 DSE 第一個難題是選角,他們嘗試從試當真「校花校草 2022」選秀節目入手,參加者之中,應屆 DSE 考生不多,於是連落選者都逐個問,經篩選有三至四人合適,最後只有阿康答應。

監製兼主持許賢在片中以半工讀報考 DSE,與其說陪阿康讀書,他更像家長催谷對方考入大學;文 Sir 負責對外聯絡,邀請林溢欣的補習學校合作,幫阿康全科私補,並找來其他嘉賓受訪;狼少則策劃內容,安排拍攝和設計阿康的溫習時間表,且兼顧攝影。各人分工合作,身兼幾職,像訪問當日,狼少處理傳媒採訪流程的同時,不忘舉機拍攝花絮。

導演梁奕豪隱身在鏡頭後,他與後期剪接的何信熹,在 YouTube 系列全部播出後,再將 200 多小時的影片素材剪成電影版,去年 10 月開始剪,初剪版刪去 YouTuber 嘉盈兩姊弟、其他 DSE 考生談升學的部分,把鏡頭對準阿康和許賢。

不過影片還是太長,負責發行的 Golden Scene 創辦人曾麗芬看後,覺得可以剪得「再電影一點」,提議他們找張叔平幫手,剪成 90 分鐘的公映版本。

許賢打趣道:「我哋問阿叔(張叔平),我哋應該點合作呀?阿叔話,你唔好上嚟就得㗎喇⋯⋯我哋當然相信佢,只係想學嘢,想睇住佢點剪。」

一開始剪電影版時,何信熹考慮過要不要加新的影片素材,哪些畫面觀眾沒看過,他覺得張叔平剪的最終版本,將阿康、許賢兩條線並行,視覺上有另一種風味。

為了接觸學生觀眾,電影分為兩個版本,分別是 IIA 級刪減粗口版及 IIB 級粗口版。
我都唔明啲人,城寨官方列哂啲戲院,629至71期間買飛派卡,但係好多62930都唔見有場
咁最大機會咪71出囉
唔通佢官方搞公關災難咩,實一早傾咗先咁列
B導忍得到雙哥真係好好人
成龍好似有套戲起日本上緊?我都係見YouTube 有推介,見到成龍去咗日本宣傳
好似係《龍馬精神》
海關戰線竟然收得
收得皮?
海關戰線
唔知大陸仲buy唔buy MK鋒果種chok
HK就一定唔buy,第一輪口碑之後可以收皮

講到幾威都好,始終掩蓋唔到劇本垃圾呢個事實
紙盒藏屍係咪因為翁子光佢地拍緊搵到料所以爆咗出嚟
7月打後就無其他港產片會上?
今個暑假會唔會太弱?
Btw 唔係仲有套青雲+麥東 荃灣茶餐廳殺老母細好妹個單 有冇話幾時上
兩套卡通+marvel
港產避下暑好過
Jackie
依家先上?
以前咪又係咁
係呢幾年疫情多咗港產片啫
我中意個gag

收得
收得皮丫嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞