馮盈盈30歲生日宣布喜訊 成功考獲一級榮譽優等成績(Distinction)

368 回覆
101 Like 169 Dislike
冇1st hon都正常 但2nd up都冇就真係...
淪落到入hku 都知咩事 睇學術台正常認真讀u 都aim 牛劍
佢dse個分唔差 可能入到poly是但一寶
讀food sci有d哂料
你up乜春
即係點得番黎 又有料爆?
依度啲人以為mphi 完全無postgraduate course 讀,所以睇得出依度啲人大多數係根本大學都無讀過。
至於係咪要教埋pg,個個學部唔同,絕大多數只係教ug 既tutorial
上面我講得唔清楚 係prof教pg做research 唔係pg教pg
咁讀完master都係叫一個成就,唔洗為屌而屌既。人外有人天外有天,又唔係讀唔到MIT 爆4就代表廢
你自己個network唔同姐,當你讀完Master,你識d同學都已經係Master啦,一個major都幾十個人啦最少。當你搵d工一定要degree先做到,你身邊有經驗既同事同老細好多都讀完Master啦搵幾個Dinstinction畢業真係有幾難?

唔信你自己開Linkedin set 自己做銀行加有Master,你就睇到哂相關profile有幾多人有囉
Lol thanks 親身經歷無必要同你嘈
呢條友係人都知佢買返黎啦
當年副學士走後門都只係入到嶺大文化研究
大學仲要讀成七年先勉強畢業

之後黃人要造神就送佢去耶魯讀碩士,水份仲多過FYY個波
變左學術台
Taught master 唔難入,簡單黎講俾錢就入到
入唔到要檢討下
攞Distinction係叻,係有努力
但有幾多要返工既人有時間去拎個無乜謂既丁
讀得多數都係為份工,有master就得唔理分數

HKU 大部分taught master 都係得distinction. Pass & fail 3個grade
唔係無 係根本唔會當係一回事
你講到讀research postgrad為呢啲19 course咁

唔好再為嘈而嘈啦
D 人出左黎做野,仲係咁show 自己進修點勁點勁
係好撚煩同乞人憎
係咁想比人知好叻同人上人咁
校內試成績有咩好講 我話之你校內年年考第一,出到去考撻左q就係冇撚用啦
Mtaught Distinction真係算撚數啦,唔係話唔叻,但咁大個人讀書應該講academic achievement,唔係講成績囉。
佢依家係咁改變
就係要咁打博入豪門

某啲豪門老一輩就真係要求最少三大master
知書識禮嘅

依方面Cv上係做得幾好

已經DQ左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞