[推到完場]  Apple WWDC 2024 - 6月11日 凌晨一點(4) Apple Intelligence

658 回覆
5 Like 4 Dislike

係咪真
吓 點會冷卻呀
改變世界未來嘅高科技產品,仲勁過ChatGPT
你買唔起就買唔起啦
明明電話係最好既AI 載體
偏偏得一款型號用到
可能美國賣既電話先有得用

ChatGPT 整合功能將會在今年稍後推出,不過首階段只限美國用戶,語言也只有英文,明年將會陸續擴充支援的地區和語言。Apple 方面也提到,未來會陸續加入更多的 AI 模型供用家使用,也就是說 Google Gemini、Anthropic Claude、Meta Llama 甚至百度文心一言等也可能會加入支援,像搜尋引擎般讓用家選擇。

Yes
gaycook好心用好啲電池啦 玩埋呢個冇撚用
好難得apple 會被迫做開放平台
郁機果part 係personal intelligence 做
Chatgpt response 返啲data 點用,personal intelligence 會按user 指令去唔同app 處理

我諗Apple 應該有2套唔同model, 一個係大型即係之前一路傳嘅類似chatgpt 嘅大型LLM model,不過明顯好廢先要同chatgpt 傾合作

另一個就係小型啲嘅LLM, for cross app function 或者啲小function
老實講唔係咩吸引野

不嬲Search engine都有差唔多功能
galaxy ai表示已經有
香港到時只會有一個選擇
至於中國大陸,佢哋已經批准咗多達40個AI模型供公眾使用,並且喺過去六個月中推出咗多個大型語言模型(LLMs)¹。中國嘅AI產業已經喺全球範圍內有咗顯著影響力,並且有意向喺2030年成為世界主要嘅AI創新中心⁵。

所以,未來香港使用嘅AI服務是否會因應國家法規而使用大陸研發嘅AI,可能會取決於多個因素,包括香港嘅法規、用戶嘅需求,以及國際同地區間嘅技術合作。如果Apple同OpenAI嘅合作喺香港提供服務,咁香港用戶就有可能會繼續使用基於GPT嘅服務。但係,如果因為某啲原因,呢啲服務喺香港唔提供,咁香港用戶就可能會轉用其他AI服務,包括可能係大陸研發嘅AI。
老老實實
有文言一心好過乜柒都冇
ChatGPT 將於今年稍晚在 iOS 18、iPadOS 18 和 macOS Sequoia 上推出,並由 GPT-4o 驅動。使用者無須建立帳戶即可免費使用,ChatGPT 訂閱者則可以連結至他們的帳戶,並直接在系統中使用已付費功能。

https://www.apple.com/tw/newsroom/2024/06/introducing-apple-intelligence-for-iphone-ipad-and-mac/
想問下beta版係咪仲未用到新AI功能?
其實呢個AI 係咪只係advanced version 既search engine

其實佢有冇睇個keynote...知唔知Apple都有自己AI model...
整唔切

夾落iPhone 17賣比港澳台

馬生
震驚14+56億人

內含政治訊息 我不能回答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞