20年前點會估到台灣可以靠高端科技殺出一條血路

276 回覆
314 Like 10 Dislike
就算空運+(以前)海運香港係no.1
都係因為有其他產業
同埋天時地利帶動

本身呢個行業係香港本地存在感都唔高
都冇乜人重視
細個唔讀書 大個先會做呢個行業

好喇 依家本地工業冇
天時過左 地利冇左
海運開始唔入流 空運睇下仲捱到幾耐

如果有咩仲可以欣賞自己人嘅話
咪四小龍入面搵快錢香港no.1 囉
根本晶片業就係一條全球供應鏈(無大陸份)
就算代工係TSM, 都要有ASML俾機佢先做到
其實都唔洗賭啦
高科技幾時都有需求
台灣對手係韓國,香港係新加坡。早十幾年開始韓國爬晒台灣頭,大陸又搶平價產品生產,尤其智能電話流行果十幾年。所以成個經濟產業先長時間暗淡無光。依家AI 崛起先食正產業革命,不過半導體呢d周期好快,可能幾年後又轉左另一國家做主導
至今仲向度啊
係香港 叻 嘅定義反而係收租炒樓
所謂嘅舒服工
你條傻鳩鳩UP都唔駛本
台灣目前黃金存量根據世界黃金協會(WGC)統計,至2020年1月底,台灣央行黃金儲備為422.4公噸,較去年423.6公噸,小幅減少1.2公噸,總值大約6600億台幣,世界排名第13

空運應該做到落去,聽支那人講香港驗貨嚴經香港運上支那佢地唔洗花時間同成本去check直接放行
中華民國國庫黃金運送台灣行動,簡稱「黃金運台」或「黃金遷台」,主要指1948年11月至1949年10月間,時任中華民國總統蔣中正以中華民國政府名義下令將包括黃金在內的中華民國國庫資金運往台灣與廈門的行動,先後搬到台灣及廈門的黃金近400萬兩。遷台後餘下黃金存放在中央銀行文園金庫。

得啦,最撚叻係你香港狗了
上一代留落嚟嘅大智慧
好番哂啦
我明明講香港D好嘢
超哥話商界支持國安
維護國家安全有利營商環境
宜家64冇乜人上街
成績有目共睹
直頭係讚港撚啦
其實台灣咪同韓國一樣入唔到samsung就輸一半咁既情況

香港既優勢在於做邊行人工都有咁上下 平均d囉
除非量子電腦做得起
如果重係整晶片咁台灣只會越做越有
你隻傻鳩支那狗剩係識吠
上面條友句句9UP唔駛本
事實上比起其他國家係廢,佢只係識砌,好多材料都係要用外國野

你有無聽過黃金d砌機佬話d機係自主研發?
香港啲錢攞哂錢去支持咩人? 想有進步發夢啦 人哋進步你就退步
我哋香港人炒樓炒咗幾十年,
到而家都未撚瞓醒
香港有保衛家國意識嘅人
都已經坐曬監;或者去曬英國澳洲加拿大
香港騙子
世界第一
10幾年前national geographic拍左套詐騙之都有講香港
去到台灣買野食野好似唔洗錢咁...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞