20年前點會估到台灣可以靠高端科技殺出一條血路

276 回覆
314 Like 10 Dislike
點會呀
20幾年或更早前開始既電腦零件電路版,以至品牌都係台灣製
係成個產業

咁當然晶片製造以前唔係佢既強項,但有做
長久以來都係Intel領導頂尖製程
我諗台積電真係天時地利人和,造就今日既成績
智能電話chips, DRAM, NAND flash幾次大戰開始贏
近年明顯到消費者都感受到,如果snapdragon, Apple, AMD晶片一用台積電製,就基本上一定係掂,又快又慳電

不過頂尖晶片設計,都仲係係美國/歐洲
呢樣係你估唔到咋
咪又係中國台灣 自己友
香港航空貨運吞吐量世界第一你唔講
仲要講緊係過往十幾年除咗2019年排第二不嬲都係世界第一
不過都預咗你啲踩港撚又扮睇唔到/唔計㗎喇

講真今時今日香港搞到落後人哋三小龍咁多
唔多唔少都係因為你班踩港撚
見親乜都一味識潑冷水唱反調
淨係識得鐘意憎人富貴厭人貧又鐘意睇人仆街
從來唔會好似人哋其他國家咁支持或者欣賞吓自己人/自己嘢
咁嘅態度仲點會有人有心去發展
你唔知晶片生產對環境污染有幾大?
歐美唔做唔係無技術,而係反對聲音太大
你上一代有咁做你咪唔食屎
事實就係美國都有fab
intel 性能係好
但係良率同功耗比台積電屌打
見intel冇乜客就知
american components russian components all made in taiwan
咁你父母有無咁做?
睇完咁多 我既結論係
陳同佳係台灣派出既特工
講真近排香港推乜嘢政策?
咪係夜繽紛同國安囉
有講錯咩
國安我真心覺得好成功
以前64 15萬人
而家得一個行為藝術家用手指畫8964

就當我冇講空運
已經冇講另外100樣衰嘢啦....
船運?港股?IPO?零售?旅遊?企業總部?
組裝飛機比起研發晶片真係廢好多
稍為有番啲IT底學歷點會估唔到???

有無得開心share
講吓邊個國家欣賞自己國家國安法
#「愛囯」民主
#民主「回歸」

古時:靠飛機等運輸工具與世界連繫
現代:靠搭載晶片既裝置與世界連繫
UMC 30年前已經整到粒快過Intel 嘅486 CPU,但當時有專利爭議唔可以喺美國賣仲有後期嘅 VIA CPU 都有啲機用過,雖然慢到仆街

https://www.mynikko.com/CPU/Others.html
人地捱世界揼咗好多年石仔先有今日

台灣係一直賭緊呢樣嘢
真係 班小朋友上連登信以為真 以為香港好撚廢
等睇仇台撚出嚟話繁支到今日仲只係點點點
環保撚都係咁講
環保依樣嘢應該幾代前做起
唔應該透支下幾代
貨運吞吐有咩咁威?
有咩地方做唔到
香港仲=中國不出十年頭幾都唔係
真,香港人乜都屌一餐
錯,對岸最勁試過做到1.6nm,係未量產到,仲吸晒皮褸黃、蘇大媽同埋煙tel過黎要想奶,以前台灣食人地餸頭餸尾,家陣完全倒轉
香港都有似有間'晶門科技'
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞