20年前點會估到台灣可以靠高端科技殺出一條血路

276 回覆
314 Like 10 Dislike
收到都無用,原材料得sony造到
我冇講另外100樣衰嘢
咪即係畀面香港囉
點會係踩港撚呀?
你不如組織一下你啲邏輯先至再覆人啦
七頭,台灣玩ic幾十年啦
依家先如夢初醒咁
咁高質既回覆仲讀緊中學既連登仔係唔會理架喇
所以叻人真係唔可以留嚮香港
唔好吓吓瀨天瀨地瀨政府啦香港人
你本土個巿場環境氣氛的確會影響成個城市嘅創意發展心態
特別香港本身市場已經細
你自己人都唔proud of土炮嘢
一味識得踩
人哋仲有冇信心投資精神時間金錢走去創新先?
有錢都走去炒炒賣賣搵吓快錢好過啦
調返轉你睇吓人哋日韓嗰啲幾proud of 自己品牌幾信任自己啲MIJ/MIK國產嘢先啦
你一個地方啲嘢連自己本土人都唔buy(甚至踩)點衝得出國際點說服人哋去欣賞你先?

你睇返香港又真係唔係冇試過成功例子㗎喎
8,90年代娛樂電影已經係啦
當年香港人自己大力支持
電影好似成龍動作片嗰啲紅到日本歐美
樂壇有張國榮(連IU都翻唱)四大天王韓國人都識Beyond倫伯紅到去日本紅白都上埋
全部到今日外國都仲有人識
但你本土冇人再支持冇再產出就沒落㗎啦

調返轉睇返而家香港有啲咩啲人又唔支持甚至proud of 自己唔支持
做得好就話人唔夠外國好話人抄
好似連登仔呢啲又鐘意逢紅必反
有咩熱誠創意未成功就都俾你哋呃殺晒啦
邊個仲有心情投資落去出心出力做好嘢先?
最後咪得返啲唔日唔韓嘅男團女團再唔係啲咩無限翻炒福祿壽扮女人嗰啲出嚟搵快錢囉
咁即係都係好嘅唔講當睇唔到啦吓話
呢度討論區嚟嘅啫巴打
慢慢整理下諗下自己想講咩個立場係咩先
唔駛咁急趕住覆我㗎喎
咁撚中point得唔得架
係現實世界真係唔敢同人咁講 咁屌人真係反面都似
我有via機
VIA係最早提出itx 規格
不過VIA cpu部門都賣左比中国
我有好嘅冇講
衰嘅都冇講
咁點會係踩港撚呀?
你仲未答到我喎
3a條友
從來唔會好似人哋其他國家咁

台灣:有軍訓 保家衛囯意識
南韓:有軍訓 保家衛囯意識
星加坡:有軍訓 保家衛囯意識

香港:有翡翠台 長期九成收視率
High tech high野
Low tech 撈野
得啦
人哋衰嘅冇講
香港好嘅冇講吖嘛
明㗎喇
咁我話你唔係踩港撚囉
而家心情好返啲未
其實VIA 當年唔夠SIS 好
不過第一個敢踩埋去intel平台用DDR
當年全靠intel 820 用 rambus
又極多問題下
用intel 就迫用 上一代440BX
但上限1G ram 及第3 4 slot 只能用單面下
要256mb單面*4 及ATA33
VIA先提出ATA 66但有問題的686A南橋及pc 133
再有後來 ATA100 133 USB2.0 DDR266的 Apollo pro 266
當然intel死要霸晒chipset 自己玩晒
VIA就見S3有intel技術交換買起s3
一直告足幾年
好後期775有比返SIS做低階但大勢已去
當年intel好仆街
440BX雖好但始終只係LX進化
i820推rambus 但唔成功就出810 815
但迫人上限512mb ram 仲小過440BX 1G
不過晶片業就係從來都玩迫害
Intel整你VIA SiS ALI
走到AMD時 AMD深知自己唔可以霸住
又係南橋問題你用ULI咩
Nvidia就買起你唔比貨你

講咁多其實想講
台灣晶片成功
係要美國支持的
相同情況係日本ram
台灣本身就有唔少電腦硬件品牌, 至少有提供一個良好環境投資研究半導體科技

個個地方都有架啦。
民國黃金十年人材(1910-20年代出世)高瞻遠見
先有咁既成就咋
台灣真傻咁老實報出黎
直接埋係地度 加唔講咪唔存在
傻鳩果D黃金 頭2,3年就用晒啦
今代連登仔咪又係想靠炒美股財自
台積電出名瘋狂OT 你又做唔做到 到時你又話人黎生啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞