20年前點會估到台灣可以靠高端科技殺出一條血路

276 回覆
314 Like 10 Dislike

根本全部香港人有份造成 冇一個係無辜
香港地個個都淨係識投機取巧 想不勞而獲 開個牛牛低買高賣
腳踏實地默默耕耘反而會比人笑傻仔
台灣嘅HTC都算係hit過一排
D 港豬無野叻
剩係學人講入息中位數
blocked user
其實睇返啲舊鏗鏘集
有講到香港官僚陳腐同高地價政策
搞到好多工業發展唔到
例如醫藥同電子
有啲老闆投資左成百萬 最後政府唔批牌照 收左皮
好多見到大陸平都搬走哂

同埋當時移交政權
政府完全放棄長遠計劃
唔似新加坡/台灣/韓國 個陣已開始計劃
殖民地政府的宿命
睇返好撚sad
個個年代都有好多有抱負企業家
但係借來的地方借來的時間
咁都係當年好彩巧合守得到金門
比地產佬玩撚死。抄抄賣賣金融地產跟本就係音樂椅遲早一日爆鑊。依家其他地方已經成熟左 ,想追都追唔到
設備唔係ASML咩
原材料唔係靠日本食品業提供咩
因為而家唔可以再拍以前既電影
亞視未收皮都係同友台55開
你睇吓當年賽馬直擊同六合彩收視率先
人人都要係自己任期出賣xx 收割完就收工退休 冇手尾跟 點會有人想做好
冇左一中政策 可能已經比肩日本勁多盟國

其實如果台灣玩晶片外交得唔得
唔結盟就限制輸出顯卡
唔知係咪同一節目

記者訪問個廠佬,廠佬話問過銀行借錢想大搞,但銀行只會考慮你有冇物業抵押,完全唔睇你生意前景計劃,根本有得做
你想講味之素?成個ABF材料市場只有6億美金...
過去一年股價跌3%,所以唔會出現喺幅圖度...2023年銷量只係2022年嘅87%
主要賣俾intel同amd整PC/server嘅通用CPU

FY24予想前提:PCの復調、生成AIの継続的成長が期待されるも、構成比の高い汎用サーバーの回復は緩やかで

クラウドサービス市場の拡大、AIサーバーへの集中投資により抑制されていた汎用サーバーへの投資回復が期待されるが、成長率は一桁半ば程度に留まる見通し。
講緊「日、韓、台」美國嘅東亞盟友之間平均分食
ASML只係光刻機,除咗光刻機仲有封裝、測試、切割、清洗用嘅設備,呢啲都係日本強項
細個玩onlinegame都係台灣最多 關唔關事?
20年前已經用科技殺出緊啦
新竹科學園八十年代初已有
華碩,皇朝,台積電都係咁打出來
當年真係好多野玩
socket 370 轉 slot 1 用440BX
玩Coppermine Pentium III
仲勁過剛出的P4
底板又勁多牌子
Asus Gigabyte MSI Aopen Tekram Abit ECS
J&W DFI Biostar ....
仲有堆香港牌子搵台廠OEM
2themax MagicPro Megastar Grandmars
係好好玩
我當年係 2themax 6VBA
係VIA 693A +686A
slot one
我買轉咭到尾係用 Tualatin celeron 1GA 直接由 100*10 上 133*10
當年咁就爭好遠好好玩
唔玩哩個牌子又有其他

現在我就無再追了
仲用緊 B85 4代 i7
先有香港人在加拿大整ATI Technologies
後AMD食埋ATI
香港人都有機發陽AI
只不過乏NVIDIA老黄眼界
https://en.wikipedia.org/wiki/ATI_Technologies
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞