20年前點會估到台灣可以靠高端科技殺出一條血路

276 回覆
314 Like 10 Dislike
香港係搵快錢嘅地方嚟,邊有實體產業可言
因為有支那呀
支那野,唔係廢就係爛
倫敦金層壓式推銷
美容雞
逼簽健身plan
電話騙案
層出不窮
【保家衛國】糸一𠆤 集體性 制度性 既概念

坐緊 / 坐過監既人糸【革命未竟】
絕世天劫好好睇
仲有sk 海力士
上述現象(佔香港人口 < 1%)
翡翠現象(佔香港人口100%)
《囯家地理雜誌》有冇拍「翡翠之都」講香港
係,四小龍實際上係分咗2類
台韓係製造業出口為主
香港新加坡係金融貿易為主

雖然工藝製程嘅迭代越嚟越慢,新製程紅利都越嚟越少,Apple最新M4啲ipc原地踏步咁濟,效能靠超頻拉,差唔多到盡頭

之後就係由2D封裝轉戰2.5D、3D去谷效能

2.5D先進封裝都係由台積電CoWoS領先
Intel、Samsung 2.5D封裝就緊接其後

爆上就睇今年Nvidia相中邊間做二奶,因為台積電CoWoS產能跟唔上需求

Samsung優勢係hbm自家供應,sk海力士hbm產能已經賣到2025年完全追唔上需求,Samsung 2.5封裝可以搭hbm單一齊賣

由於intel同samsung會自己設計晶片,所以永遠係二奶,不論Apple定Nvidia都唔想俾佢嘅偷師soc/gpu設計,呢點奠定台積電一哥地位

不過台灣嗰堆專精做封測嘅廠就頭痕,台灣日月光嗰啲封測廠資本、研發實力都比唔上3大晶片廠,以後由2.5d迭代到3d封裝就真係連湯渣都冇得食,台灣半導體會更加一極化,台積電獨大
sk海力士圖有,獨家供應hbm俾Nvidia就係佢
今年記憶體市佔預計會超Samsung
Samsung好有可能變三哥
港男都會當兵,只不過係做觀音兵
其實係,佢哋行緊以前韓國Samsung獨大嘅路
依家谷2.5d、3d封裝更加令台積電獨大,搶晒日月光等專業封測廠嘅生意

反而依家韓國產業就平衡咗
現代、kia舊年利潤都超Samsung
今年sk海力士靠hbm記憶體市佔反cup Samsung
Samsung今年可能變三哥

而且Naver、kakao、nexon、krafton等IT企業起薪都唔比傳統財閥差,導致造船業好缺人
Rambus之亂真係回憶嚟 好快出現又好快消失

韓國娛樂係由幾時開始超越日本娛樂,成為亞洲娛樂龍頭?
https://lih.kg/xNiCCiX
#153 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
有,都要搬過河
香港係要做鹹淡水之間既水閘cap水。不過,冇啦
台灣有錢佬會搵全世界嘅錢
香港有錢佬大部分都係搵返香港人嘅錢
得李嘉誠比較鍾意喺外國投資
民國黃金十年既人材
仲做到極致,世界上冇其他男人做得比香港beta male咁出色

引述高登會員白汁燴鮑魚的貼文[2],「觀音兵」基本行為隨傳隨到是少不免,而兵種大致分類為:

步兵:只能跟隨觀音任勞任怨,卻不能對娘娘做到什麼近身的事。
水兵:比步兵有錢,不斷送禮,用金錢/物資來維持接近娘娘的關係。
騎兵:可以分有步兵/水兵,甚至上述兩者的特質,但勝在可以和娘娘打友誼波(性行為),憑騎功(性技巧)逗得娘娘歡心,此為觀音兵之最高境界。
弓兵:遙距服侍娘娘,例如利用MSN/forum/phone in來滿足娘娘,亦可能連娘娘真正的樣子也未見。
弓騎兵:遙距服侍娘娘,如利用MSN/forum/phone in來滿足娘娘,一見面約出來做愛,等同sex partner。[3]
空降兵:只要觀音奉召到場,無論觀音身處何方,也立刻即時到達。
另外,高登會員水都勁舞團加入新兵種,詳細如下:

山賊:經常用座駕接載娘娘到山上,水塘等地方車震或打野戰,此亦乃觀音兵另一種高境界。
咒術士/妖術士:利用毒品迷惑後和娘娘打友誼波,此乃高招。
參謀/軍師:與其他兵種不同之處就是輔佐娘娘一同尋找「水魚」,可謂同流合污!
騎馬參謀/騎馬軍師:與參謀/軍師大致上相同,但不同之處就是一方面可輔佐娘娘,另一方面可以打友誼波。
武道家/拳聖:與一般可同娘娘打友誼波的兵種相似,特色就在於擁有非凡的性技,可透過食撻(口交)滿足娘娘旺盛的性慾!
都督:顧名思義,「即係乜野女都會督咁解!」(可以和任何女人發生性關係)
但同時會有好多人做 跑得出嘅唔一定係佢 中間牽涉geographical relation/tech roadmap/industry standard/現有龍頭生唔生性等等好多關鍵因素會影響個結果

最簡單講如果十年前接受服貿對中國產生咗明顯經濟依賴 又或者Intel再爭氣啲 成件事已經可以唔同晒

台灣有今日係付出咗好多年努力但唔係必然
你睇返香港又真係唔係冇試過成功例子㗎喎
8,90年代娛樂電影已經係啦
當年香港人自己大力支持
電影好似成龍動作片嗰啲紅到日本歐美
樂壇有張國榮(連IU都翻唱)四大天王韓國人都識Beyond倫伯紅到去日本紅白都上埋
全部到今日外國都仲有人識
但你本土冇人再支持冇再產出就沒落㗎啦

嗰陣時有本土意識?香港本土主義明明近年先有人講(然後俾人收晒皮)8,9年代明明香港人冇話特别支持香港嘢反香港嘢,幾撚時有你所講嘅香港人大力支持真係屈得就屈
你都係唔明
層主係用緊兩種工藝比較,你用唔同國家比較
你搞笑?就係智能電話興起先救咗台積電一命
笑hk no it都笑咗十幾年
有幾多個以前有份抽水嘅高/連登仔會真係入行?
又有幾多個真係肯all-in自己啲錢嚟為個行業發展?
大部份咪又係繼續炒股/炒演唱會/炒iPhone
笑人哋返工嘅眼紅佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞