20年前點會估到台灣可以靠高端科技殺出一條血路

276 回覆
314 Like 10 Dislike
國民黨,蔣經國,李國鼎,潘文淵
新加坡咁勁係因為個總理勁
台灣一直都無呢D咁勁既人
新加坡都有晶片廠
台灣月薪買iPhone 同香港月薪買iPhone?
台灣、韓國係跟美國搵食,參與分工
由全球化、到pc市場蓬勃發展、再到智能電話
PC同智能電話市場大好多,而且產品迭代得快

日本半導體上中下游自己圍爐玩,主力做BTB,忽略咗BTC,啲產品就跟唔上美韓台分工專精

所以日本依家得返半導體材料守得住,但其實依家係完美分食嘅狀態美國平衡得啱啱好

日本:材料、設備
韓國:NAND、DRAM
台灣:製程工藝、封裝測試
修正返,係蔣經國先係
佢老豆垃圾黎
數碼港即刻賺到錢 你叫香港搞半個世紀??
蝕錢你賠??係啊 搞咗半個世紀
所以台灣咪挨足咁耐囉 你睇下台灣平均入息中位數???香港產業少冇台灣多元係事實
但係香港有錢過台灣都係事實
台灣好多正式工都會有兩季獎金 唔計入人工入面 避稅
咁講啦我覺得唔同時代政府會有唔同嘅Grand Strategy

蔣介石年代就係要防止共產主義響中華民國政府管轄嘅台灣地方擴散,所以政策上係以處理反對聲音為主,方法就係戒嚴

到蔣經國年代,可以解嚴,咁自然就要好好規劃解嚴之後嘅發展
香港人由細到大 都想向外發展有機會向外國走呢點

70 後同意
80後半 -90 後 (97前)享受咗香港嘅繁榮安穩,根本就嚟唔開香港
(你睇bno visa 個年齡分布就知)

最有能力向外走嘅年紀反而唔走,所以話中國中共統治香港過去20年係成功嘅 養左大部份港豬,家下有得走都唔走,共產黨又贏

00 後受呢幾年事件反而又會想向外走
台灣係有實業,工業&科技
但產業唔算多元化,主要集中喺電子業
講世界觀就好笑

人哋台灣國際企業開到全世界都有分公司

香港有幾多公司做到
gtp4o新update咁撚革命性,同一日香港討論得最多嘅就係何伯河太。香港向外發展?笑撚死人咩 做醫生做金融律師喺香港搵得多過好多外國地方,香港根本就唔多人才走去外國
仲有冇話無咁多錢所以唔走去外國呢個point都好ON9,不嬲都係就係當地冇咁有錢先要走去外國搵食,你調返轉嚟講都講得出口即係笑死人
主力靠班美國海歸
廿幾年前新加坡creative sound blaster 係電腦標準配置
不過有左ac 97 就收左工
以前creative 都有電腦零件
問心啦 香港人 成個香港社會 甚至連登
幾時有尊重過投入過技術同實業

唔好成日賴政府 根本個社會風氣就係咁
見人讀IT工程就笑人地毒撚

連登仔咪又係日日開po 吹奏美股 crypto 日日係度炒賣 搵財自密碼 同上一代炒樓炒鋪有咩分別
台灣人本身智商世界第一,我地香港人做唔到啦
巴打你就講得中point 啦
上面成班傻仔係度吹台灣勁
其實佢哋根本就唔清楚晶片市場點樣分工同設計
定係話3nm 就等於有粒勁野
gigabyte asus
科學園就算啦 裝部小米cctv 都話要搵REW 都唔係撈既
同埋台灣手工業技術係唔錯
中部工廠做哂高端市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞