20年前點會估到台灣可以靠高端科技殺出一條血路

276 回覆
314 Like 10 Dislike
以前參觀過一啲規模唔大嘅私立大學,嗰啲有關科技嘅學科可以做到搵喺出邊仲有做嗰行full time嘅人抽時間入去教、真係安排到嗰一行嘅公司俾你實習、有時教書同實習嘅上司仲係同一個人唔俾你班友揸流攤hea鳩咗啲實習就算。

呢啲咁嘅嘢唔係有返咁上下產業規模啲細學校點會搵到呢啲人或公司俾班學生。
20年前台灣制電腦就已經勁, Acer, Asus。果陣香港岩岩興起寛頻,好多平民家庭就買佢地d機,平靚正。
確實黎講人地70年代就做電子代工,再轉營做研發,出自己牌子。如果唔係有強鄰係隔離,神早變到荷蘭,新加坡咁做小型強國
20年前新加坡都諗唔到
20年前點會估唔到,成個新竹科學園都棟係度囉
本身科學園想學竹科
但最後變左地產project
台灣係玩:戰爭地帶+出口型經濟+政府低負債

內需+政府負債谷基建=日本
好巴閉咩我哋香港係慈善中心,好客之都,禮貌之城啊
台灣上年人均gdp(購買力平價)已經高過香港
英文又唔夠玻佬馬拉佬黎呢
台積電內部人士表示,公司之能成功,變成台灣的「護國神山」,端賴高強度、軍事風格的工作環境;工程師上班採12小時制,有時周末也上工。台灣名嘴戲言台積電靠著「奴隸心態」的工程師來「賣命」,這些當地俗話佐證台積電的工作有多累。
俾著連登仔去做就屌到變垃圾工

台積電研發處處長:東亞有「儒家」優勢,適合半導體製造業發展
https://lih.kg/3706730
所以台灣有今日,的確要多謝蔣氏政府,有遠見地發展高科技產業作為護國神山
因為台灣做唔到醫生/科技業 人工就會低到好恐怖?
韓國經濟主力都係半導體

以香港本位,對比其他3條龍嘅優勢&劣勢

香港 - 優勢:
金融(股市集資遠超新加坡)
物流(空運世界No.1)

其他四小龍:韓國仁川(第5位),台灣台北(第10位)
香港國際機場再膺全球最繁忙貨運機場 去年處理貨物達430萬公噸
https://lih.kg/3674838

香港 - 劣勢:
物流(航運2023年已跌出TOP 10)
其他四小龍:新加坡(第2位)、韓國釜山(第7位)
金融時報:廣州、深圳大搶香港生意,港「貨櫃吞吐量」跌幅世界第一
https://lih.kg/3670080

新加坡 - 優勢(相比其他3龍):
金融(債市)
工業(石油化工煉油)

台灣 - 優勢(相比其他3龍):
邏輯半導體(台積電工藝製程No.1、台積電CoWoS先進封裝No.1、其他封測廠)
其他電子業(asus、gigabyte、msi、asrock、acer等等)

韓國 - 優勢(相比其他3龍):
記憶體半導體
(AI晶片用HBM壟斷95%獨家供應NVDA、DRAM壟斷69%、NAND)

汽車
(現代汽車集團全球銷量No.3,利潤No.2)

(LNG船市佔7成至9成)

螢幕面板
(OLED市佔55%,LTPO、雙層OLED壟斷)

軟件
LINE(日本、台灣、泰國2億活躍用戶)
漫畫App (全球TOP3)
遊戲出口近百億美元(佔內容產業出口7成,淨低3成係K-pop+韓劇+電影)

計返人口比例,台灣all in電子業其實係好單一化
台灣9成大學生都係做傳統服務業

薪酬占GDP破底經濟果實吃不到 學者嘆不能只有台積電

護國神山台積電撐起經濟半邊天,更在全球供應鏈扮演關鍵角色,常有人感嘆「台灣不能沒有台積電」;然而,主計總處揭露受僱人員報酬占GDP比率創歷史新低,凸顯產業結構失衡、分配不均日益嚴重,學者示警「台灣不能只有台積電」。

主計總處最新公布的數據顯示,台灣的經濟在2021年繳出成長率突破6%的亮眼成績單,半導體、電子業居功厥偉,但從國內生產毛額(GDP)分配面來看,企業的營業盈餘占比大幅躍升至36.53%,寫下歷史新高,受僱人員報酬占比卻下探43.03%,為歷史新低。

高科技產業支撐台灣的經濟優勢,產業附加價值高、薪資條件也相對優渥,然而,從台灣1142萬就業人數來看,6成就業人口都在服務業。王健全直言,台灣大學生畢業後,9成進入服務業,服務業近9成都是傳統服務業,技術含量不高、薪資偏低,讓問題更加難解。

好難
因為台灣都係靠美國技術幫忙先可以

香港美國一定唔會出口技術
倉頡都係台灣朱邦復發明
美國有技術都幫咗美國啲公司先啦
購買力平價都有得J
一黎,因為會產生唔少污染,所有發達國家都唔願做,歐美加澳一定唔搞
二黎,要同美國關係好,由美國引進技術
三黎,要有一班人肯不斷瘋狂OT

除左日本、韓國同埋台灣,無一個國家可以做到
日本就之前半導體做得勁過美國,結果比美國吞左
而家得返韓國同台灣
上少啲連登,唔少人只係香港版小粉紅,一係就拎少少嘢打飛機,一係就乜都屌一餐。
應追究廢老責任
資本市場係利己心
即係同蒙古一樣

蒙古最初搵左幾多,都要養族中長老,但佢地垃圾既廢老往往拖垮左成個民族,D後生搵埋搵埋要分比佢地唔甘心,後尾成吉思汗打破傳統,容許後生打完返黎唔使分比D廢老,結果可以強大到痴撚線

由古至今都係,做完無回報搵條毛去做

正正就係搵完可以自己袋咪人人會痴哂線咁去努力
國民黨政府用從大陸轉運至台灣的400噸黃金發展半導體產業

70年代用400萬美金同美國RCA公司買技術發展自己產業
香港所謂實習,只係想搵D平價人工既人黎做下欄野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞