20年前點會估到台灣可以靠高端科技殺出一條血路

276 回覆
314 Like 10 Dislike
計台灣本土可能真係唔算多元化 但台商啲成衣代工 塑膠嗰啲好多都世界前列

小朋友
有時呢個世界啲嘢唔係你話係就係嘅
簡單啲
讓數據說話
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_busiest_airports_by_cargo_traffic

唔係話有咩地方做唔到
係客觀上有啲地方係做唔到就做唔到
齋講最近2023年prelim數字
香港已經多過TPE/LAX兩個機場加埋
同埋冇話威唔威㗎
只係真心唔明點解你班踩港撚成日咁鐘意選擇性失明
又日日都每日一篇咁係要講到香港完全冇晒優勢就快冚港剷咁款先安樂
台灣有民主,有民選總統,你支那有咩?
台男幾乎全部都係IT毒撚
連個樣都係食呢行飯, 你點同人鬥呀
香港就一街都係金融地盤款
歐美都估唔到, 當初判比台灣當佢係高科技血汗工廠咁做, 以為可以食滑佢, 點知廿年後台灣嘅晶片供應會鏈住全球高科技發展個春袋!!
台塑係好勁
但出口真係遠遠比唔上電子業
只係高科技 [生產] 依d 下把位,研發都係左膠國做

不過點都好過科學園數碼港高智能咖啡機都整唔到出黎
做台積電奴隸好過做共產黨奴隸
Pin this

段片講台灣點樣由做傳統工業發現唔對路,慢慢變成今日做高科技

https://youtu.be/RtH1oepOfe4?si=3TvlNSQmUjG7qQtF
太撚多中國文盲走落嚟
冇講另外100樣衰嘢
即係你自己都認咗踩港專登搵衰嘢嚟講啦
你意思係香港就要搵衰嘢嚟講三小龍就要搵好嘢嚟講咁樣先啱呀
台灣唔見你講黑金政治台海危機風化猖厥?
韓國唔見你講財閥壟斷北韓威脅?
新加坡又唔見你講獨裁專制?
咁樣有前設法點比較啫?冇得討論㗎喎
幾年前都估唔到香港人由講高科技變左高端科技
南深圳第三世界
講真今時今日香港搞到落後人哋三小龍咁多
唔多唔少都係因為你班踩港撚

原來踩港咁撚有威力犀利咁都幫到政府分散到少少責任
回歸中國之後已經預咗,
見到一個地方d學生仆住去讀商科,
智力正常都預計到呢個地方唔會有將來
香港有錢有資源 不過唔搞啫
連登崇台崇到

係仲衰過大陸
台灣阿豬阿狗都入到大學
學歷貶值到出嚟又係做返基層工
繁支係冇改錯名
晶片代工邊個訂單越多,技術迭代就越快
晶片研發=滾雪球

日本以前主力玩BTB,錯過咗pc市場大爆發
intel就主力服務器、pc,錯過咗智能電話大爆發

永遠係靠最下游嘅終端產品帶動上游需求、迭代

Apple、Nvidia都係fabless,台積電專精代工就上位
無話春唔春袋,都係趁全球化跟美國搵食

諗下當年日本全盛時期,係上中下游,由設備、材料到終端產品都自己做,連湯渣都唔俾其他人食
結果依家退守到得返半導體材料、設備有優勢

你要計春袋何其多,材料喺日本手,HBM喺韓國手
呢啲叫分工合作,各自有擅長嘅領域
唔係加速師
仲有排玩啦
香港人出去留學只會揀BBA
當中國真係打中國台灣果時 自然咩3mm 咩都唔重要
所以一定要收復台灣,呀爺俾人落晒面
大陸又咪一樣
當時董伯伯搞中藥港 科技港
跟住香港人50萬大遊行叫董伯伯落台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞