20年前點會估到台灣可以靠高端科技殺出一條血路

276 回覆
314 Like 10 Dislike
是但啦,咪又係絕子絕孫
可能係香港d高官唔想益大陸,先至唔搞高科技,暗黃手足嚟
同班井蛙港豬講曬氣啦,台灣默默耕耘嗰時,香港仲笑鳩人以為炒樓真係炒一世
全世界冇一個地方復製到台灣半導體行業
人地係用地獄級奴隸制度嚟支撐成個行業
連登只會話呢啲工係比狗做
唔好話香港人,連日本仔都頂唔順啦
奴隸制度係點樣?
亞洲四小龍

台灣:半導體
韓國:娛樂、三星、汽車
星加坡:金融、貿易
香港:夜市魚蛋、國安
而香港絕大多數人啲英文重係一劈屎咁
睇下科學園、數碼港你就知點解,為左Cap水而搞
20年前既台灣都唔差,台劇可以打出台灣,例如流星花園,惡作劇之吻...明星組合有F4,飛輪海,棒棒堂
呢個已經係後期, 90年代兩台鬥播包青天
20年前係200x年, 係播呢啲野
包青天,還珠格格就9x年既野
廿年前你都估唔到香港今日咁霉啦
但世界觀價值觀大事小事台灣冇一樣比得上香港喎
仲未講香港97前英國唔發展香港有道理
97後中國唔發展香港更加有道理
純計科技產業香港唯一輸既係冇自己主權去發展任何野
無話事權的政府食老本食到咁耐本來就係神話級奇蹟
一代人透支下幾代人
香港得返班廢老食老本
香港:夜BUMBUM、中國的愛、環保 、AI (PAPER)、保安
台灣其實分兩派
死都唔出去,同埋瘋狂出去
講緊唔係去旅行,係去讀書去做野
歐美澳日都大量台仔
香港反而相對少出國
最多都係讀個書
可能香港本身人工高
呢個就係民主體制遠遠優勝於社會主義既教科書式案例。

在民主制度下,就像草原上的野馬,雖然看似沒有人指揮,但這些馬兒會依據本能,在草原上尋找最適合自己的草場和水源。同時,自然選擇的法則也會淘汰那些不夠強壯以躲避捕食者,或是天生帶病的個體。

相對而言,社會主義就像是被圈養的馬。它們的一舉一動都受制於馭馬者的意志,而馭馬者會根據個人喜好來決定馬的培育方向,如毛色、體型和性格等。然而,這些喜好往往並不適合在競爭激烈的自然環境中生存。

所以由上而下既社會主義注定不及民主體制,而且係社會主義下個馬伕有機會係傻/白卡/智力不足/小學程度。
個個台灣人都做呢行咩on9
事實上大部份台灣人咪又係同大陸啲鄉下佬一樣
XG成個未來畀李氏家族透支晒
當年攪數碼港如果真係攪數碼
唔係變地產項目嘅話
個班人只係好彩係香港出世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞