樓上滲鹹水小額錢債判我輸

369 回覆
893 Like 25 Dislike
簡單啲講

即係全世界都認為唔關樓上事
得你一個認為同樓上有關
其實係 唔可以話人地精 , 起碼人地已經肯行出一步做維修

但係問題解決唔到樓下點都係賴樓上
樓主你貼相會好啲

首先你話佢外牆漏,再加上你屋企水舞間,係好撚誇張
正常即係已經起你屋企天花滲漏

要睇你大厦設計
色水應該係倒去廁所試

鹹水喉有公喉同私喉,我覺得你可以既買部無人機拍片影相最好
佢都整咗幾次, 又證明唔到源頭, 唔通特登幾次整唔好玩樓主咩
打針係外牆,屋內係叫是波令
冇用架,你要明白,天花係有鋼筋,遇水會發漲,唔洗幾年一定會再爆鑊
你d證據全部都無效入佢, 你都拎去小額做證據?
法庭最基本會針對書面證據/ 專業人士報告

所有上得小額到時都係口同鼻拗

因為事實上你真係乜野證據都證明唔到個「源頭」係樓上

除非你自己有條好清晰既時間線/食環署報告去解釋番成個受損情況

但係結果未必如你所想咁理想

如果有需要可以留TG交流下

利申交左好多心血同學費
你要明白,滲水辦,屋宇署都係廢既
你不如直接講你住邊個大厦,貼下相至會解答到
因為政府驗既方法的確係好落後

再者政府部門唔會為民生事行多一步去𠝹定責任誰屬

而責任呢家野 你有公證行話對面, 對面一樣可以話責任係你到...

同埋樓上都整過3次,點漏都整返好啦
而家搵公正行都搵唔到源頭架啦
再有問題都係搬算啦
但而家係你證明唔到係佢問題 佢都整左三次
咁你想人無休止咁整幾多次
總之你一日有水佢就無限金錢不停去整?
扑一次個廁所萬萬聲
你話證明到一定係佢 搵到埋佢邊個位漏
佢整一次斷尾就話姐
其實有機會係暫時頂住先嘅裝修 完全整好晒要好貴或者好麻煩 所以先至要整咁多次
妨擾事故通知

會寫明咩範圍係源頭

但呢份文件唔係天書 好多人誤以為出呢份野就贏硬官司

源頭有無清晰寫清楚好重要

但你受損申索範圍 又係另一回事
樓上覺得都整左咁多次你都仲係有問題
可能真係唔關事
我反而覺得係樓上問題,但好大機會係暗喉,否屎牆內果啲位
再離譜D 樓上賴起樓起得差都得添
樓上心情
要睇下整啲乜,如果樓主話外牆有濕,
要睇直喉,還是橫喉
我有經驗係樓上大粗直喉爆,即係公家,要搵法團搞
後尾樓上橫喉都有事,會滴水,拍晒片
好在係我呢度廁所馬桶近外牆,樓上搞埋

但我而家仲有另一個問題係樓上冷氣機滴水去外牆,滲入我屋企天花
所以我自問題對滲水問題都戰鬥左5年
我最後解決方法係打算年尾蝕賣左佢就算
水務唔care鹹水,食水冇漏就唔會理,依家多數射咗去食環同屋宇署

食物環境衞生署和屋宇署成立的聯辦處,會安排『一站式』的服務,處理樓宇滲水投訴;聯辦處的職責是執行《公眾衞生及市政條例》(第132章)的相關條文,減除滲水妨擾。如有需要,亦會轉介個案予屋宇署或水務署,作出相應行動。例如屋宇署會按《建築物條例》(第123章),針對樓宇及排水渠失修問題;而水務署則按《水務設施條例》(第102章),制止浪費食水的情況。

水務署不會介入沒有證據顯示浪費供水但又有輕微滲水滋擾的私人糾紛。在此情況下,你可以考慮請香港國際仲裁中心協助調解(電話:2525 2381),若情況證明需要,你也可諮詢律師尋求法律意見以看應否提出民事訴訟。
又係果間?

專家證人出庭費
水魚價5000半日 10000全日
冷氣機滴水應該好明顯架啦
一投訴就要處理
佢擺明搵成日上電視果間

比人當水魚湯都唔知

個朵臭到咁,搭雞棚都仲有人落疊
如果你講真就戥你慘
好奇問下,判你輸你唔賠,佢有咩方法令你找數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞