樓上滲鹹水小額錢債判我輸

369 回覆
893 Like 25 Dislike
可以試下上申訴專員公署投訴水務署
你行外人其實好難解釋,
例如 試紙測到鹹水,唔一定就係漏鹹水,睇淡水水錶係冇問題

你睇到喉漏水,唔等於就係喉滲漏,要搵到源頭先得
但真係會有人覺得好專業
搵到下食輕鬆地
吓,但係我嗰間用紅外線幫我照到晒上面漏水,好有用喎
如果係大陸,一早ko 左樓上搞掂
係香港乜都尻又慢 向深圳學習啦
正常玩法都係政府check唔到,但係公證行check到
你唔好侮辱中國香港法治
紅外線照到有濕 叫濕嘅位邊到大濕邊到細濕
但係源頭係咩
內喉爛定防水層穿冇人會知 只係推斷
樓上肯信已經整到當然好
但樓主要上庭就要有專家肯定源頭 唔係講推斷
如果你肯定係樓上咸水來水有問題, 解決辦法唔係打針, 係應該揾個漏水既位置出黎整返好佢 (通常係咸水配件膠水搽得唔夠均勻) 假設樓上單位既咸水來水喉係經地下拉入廁所, 樓上屋主未必肯起個地板出黎比你維修, 或者可以試下新造一條咸水喉行明喉經外牆拉入廁所, 廢左舊果修漏水既咸水喉
佢好似迷左咁,正常人受過教育都知證明唔到

有咩證明果d漏水係果條喉?除非係影到條喉穿左個窿,水明顯係個窿噴出黎,唔係就要試色粉果d架喇。。。

弱智 驗樓師有冇牌先 冇就收返埋先 你唔係黑警就唔係呀豬呀狗都做到專家證人架
者係上面已經整左
咁仲點證明係樓上漏水
好慘,不如認輸俾錢樓上業主裝修就算
打針 打針係用機高壓谷啲膠水填石屎入面啲裂縫
填完冇修補防水層 如果繼續入水啲水咪又係搵其他路走
如果呢單咁係供水管問題 打針搞得掂
普通穿防水層滲漏 一定係打地台成個浴室/廚房/其他重鋪防水層最穩陣
同你講快靚正又平嘅 話局部維修得嘅都係呃鳩你
做完最多頂到半年至一年幾
下次搬高層啲
最慘係有d行家收完人錢都整唔好
砌返埋d新磚外表靚靚搞掂
但係朝8到下就3點熄左咸水喉漏水情況無改善過?
留名學智識
來源不明真係無計

因為來水嘅話可以係再樓上漏然後沿住你樓上條管外側/ 經其他位去到你個位先滲出嚟。

要知道石屎係19幾萬個窿嘅多孔材料,來源未必係你以為嘅地方。好似樓上師兄話齋, 要有入屋前嘅可以閂嘅來水掣先可以慢慢查關唔關佢事。

人哋大整咗3次算係咁。呢啲真係好難查,建議未有証明查到係邊度嚟之前唔好上庭。 夾下計揾下有無其他公正行/工程師有方法查,或者治標唔治本咁直接控制出水位範圍然後保持持續去水方法。
即係如果樓上一路唔合作基本上樓下都無野可以做?
打針治標
如果係慢滲,滲一個新位都要時間變差
長遠方法係賣樓
政府野 全部鳩黎是常識吧

只要佢唔肯入屋 你吹佢唔漲
免費野如果做得咁好,公正行仲有生意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞