樓上滲鹹水小額錢債判我輸

369 回覆
893 Like 25 Dislike
其實好簡單,但一定要管理處肯成幢大廈關哂咸,淡水喉,就會搵到邊度滲水
呢啲case水記公證行日日都係咁做
洗咩怕孭飛?
態度正確,攬炒
通常下層會一口咬定上層,雖然8成機會係樓上但亦可能多個源頭,去水可以用色粉證明啲水係邊流出嚟,而來水既話好難有指向性,你最多證明到有滴水但證明唔到啲水由上層滴落黎
來水喎師兄
咸水來水唔同食水來水 好多無獨立制係出面 一關關成棟
你公證行嗰度洗咗幾多錢?
既然條喉係你既,找師傅封鳩左佢啦
整爛晒間屋啲嘢梗係要賠啦
漏水真係好煩
同問樓主
比得錢公正行就點都幫你寫到源頭係樓上架啦
點解會咁
可唔可以俾我搭單問一下

我上年租咗細office,
之後個單位天花落雨嘅時候嚴重漏水,
啲電腦同財物濕晒壞哂。

業凍一開始話會claim賠償。
隔咗半年追咗好耐一直拖。

拖我到頂唔信,入咗小額,
交完表第二日佢哋打嚟話 只賠保險最高個限額
1/4-1/3損失左右。

後尾佢地先收到小額信,
話已交比律師處理,直接已讀不回。

我條氣唔爽係
隔離房一早已經漏水,佢哋冇通知。
我個單位早一晚已漏水,佢地有職員都無通知,
到我第二日先返去見到我房多咗啲水桶。

但我問完法律意見,知道為幾千到一萬上五次count 好on9
同時份合約又寫到勁保障但共享空間,
好大機會輸。

如果我取消小額,上佢地Google comment send 返啲事實同相,
會唔會比佢地告返轉頭
錢事少,條氣唔順

*佢地好大間公司
但係個問題係如果佢證明唔到個源頭嘅話係冇辦法做到啲咩㗎
整左三次
然後乜報告都話不明
樓主仲要講到對家好衰咁
真係算係咁啦
去問吓東張或者Channel C
最低限度去裝修
大廈立案法團憑咩咁肯定?
其餘三個都唔肯定
咁咪係囉
咁點用色粉
你屋企有冇買保險?
公正行寫源頭不明,你搵佢上庭做乜9
做乜唔搵立案法團上庭
美孚新邨?
問題係助證only 只供參考, 除非你要量化到個受損程度同賠償範圍

而最重要都係要食環署/政府部門 去同你確認受損範圍係由 該源頭導致 , 並且有時限 呢下最限

用一個簡單既例子就係 一架車 5年期, 你撞完車當TOTAL LOSS, 佢唔會賠全新既作價, 法官可能會酌量減番部份賠償

係滲水的索償就重煩

真係會問 水係屬於邊個 點導致損毀 你有相影到水滴但影唔到點造成損壞 等等 , 點證明之前/一切損壞都係呢個「源頭」導致, 更何況而家DEFINE 唔到源頭

就算你證明水四通八達造成大範圍都未必獲得賠償
最慘既係 其實色粉既命中率 / 展示源頭關連率好低

用紅外線 /探測器 更加洗費貴同埋唔係個個做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞