中文互聯網正在加速崩塌

260 回覆
71 Like 97 Dislike
好耐冇聽過呢個名
所以點解口述史有價值
理論上圖書館會keep 舊報紙嘅,但近年唔知了
呢條友已經觸及國家安全
佢好明顯都係一個天真清醒嘅人

呢個國度最唔需要可查證嘅歷史
仲記得IQ爵士首歌
How about Dr. Jim
由獨立網站百家爭鳴轉為以SNS 為中心例如facebook
手機app 普及,再到而家短視頻普及

再加中國刻意控制,keep 住鏟 舊內容。唔俾大部分網站開評論功能

種種因素加埋,簡體互聯網已經可以宣佈半死亡
古代受技術所限,書本更加容易受潮、蟲蛀,發霉,都唔好講話火祝啦,以前打仗唔知點解一攻入座城頭嗰幾件事之一就係燒咗對家座圖書館佢。

唯一可以令知識傳世嘅方法就係要世代不斷將內容重覆抄寫,但抄寫過程又會無可避免有錯,本來原始文獻已經溶溶爛爛,你揾一百個人諗住將一本十萬字嘅書抄一百次,但只會變成由原始只有一個版本嘅內容,變咗幾個唔同版本嘅內容,抄一百次只有幾個版本嘅差別已經算樂觀,一來抄嗰位手文之誤無可能十萬個字真係可以完全寫啱曬,二來對一本溶溶爛爛嘅文獻可以有啲字模糊不清,就變成抄嗰位憑自己嘅理解去補返嗰啲字,三來更甚者嗰位金主會叫啲人刻意抄漏或增某啲內容去篡改原著,十萬個字嘅本喺某啲段落加多一兩百個字都唔會有人點發覺,從而喺入面灌入自己思想。
例如好似出名的eva 咁,依家人人睇Netflix 版以後同原版一樣,其實Netflix好多位都剪左,小到有d鏡頭剪短幾秒,啲畫面就永遠消失咗,為咗慳幾秒改變咗節奏,好彩有人仲有keep vhs版,其他作品以後就未必有人知了
有啲咁嘅事Netflix 其實有咩原因要剪,netflix點都露得
科技愈先進,知識愈難保存

主要係storage medium 同解碼法只會愈來愈複雜

石器時代壁畫夠曬簡單,但係可以long last,而家digital format 你壞HDD/人類大滅絕無咗整電腦技術,想解碼已經係不可能嘅任務
$同政治正確掛,仲有改對白同無fly me too the moon 上網好多人屌同解說
大把網站執咗 以前堆 host 都消失哂
無得救
.
但其實web發展越黎越好
以前好多要下載安裝既野依家上個網就搞掂
唔敢肯定
以前可以用網頁搞掂既野而家乜柒都要你裝個APP 裝個APP
真係要back up同定期share吓先keep到
我覺得最大嘅差異係,除咗電話/app掘起,
碎片化時間唔再好似電腦年代咁主動搵你有興趣既嘢,
如果你主動去搵一樣嘢,但唔知邊度有,先會去google,
如果你想買嘢,可能會打開淘寶,amazon,百佳app,
如果你想訂機票酒店,可能用航空公司,或者格價app,
當你知道自己有目標要做乜嘢嘅時候,google嗰一步就多餘,
而碎片化時間變成feed 廢片俾你或者玩爐石原神食雞之類,
小紅書,ig,tiktok,youtube 掘起,唔一定係內容有乜咁優秀,
但只要搜索出嚟既結果精準,就已經好過google,百度
汶川地震後
有線上四川訪問比果到啲土共
點知佢地就屌香港人冇捐錢

呢條片已經搵唔返
你想搵返上上屆奧運嚟睇都難
梗係啦
GOOGLE好似2005之後開始發跡 可能當時都仲未有申請G-MAIL
當時仲係YAHOO做首頁 朝早新聞都會報YAHOO
你要搵1998-2005 當然係未成熟既網路世界
類似無人明白資訊 資料 可以隨時翻睇係咁重要
願榮光
呢啲電視台應該有archive,但唔知幾時大眾先睇到
唔知大學圖書館會唔會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞