中文互聯網正在加速崩塌

260 回覆
71 Like 97 Dislike
網上有教學整走個版權,我多數用Kindle & Google book Download 再轉

https://hackmd.io/@adeliae/howtodedrm
手機門戶app崛起+多媒體製作平民化,令百度、Google等search engine沒落,好幾年前已經講緊

情況就好似當年Yahoo門戶網站俾search engine取代一樣

依家search engine以「keyword」好多時都搵唔到影片之中、手機app內嘅內容

好簡單,我搵game攻略,以前search到巴哈姆特圖文並茂,當年個個都好熱衷於出長文,依家啲人走晒去整YouTube片,因為出YouTube片有錢賺

你要搵game攻略、旅遊資訊、excel教學、python教學,個個都被迫去YouTube度睇,Google係分析唔到YouTube片入邊幾分幾秒講過啲乜嘢嘢

以下為中國嘅情況
喺知乎睇過IT人分析,小紅書喺中國係取代緊百度,佢係可以當search engine咁用
佢舉例係搞旅遊簽證,小紅書上嘅教學完整&update過百度嘅搜尋結果,百度搵到最有價值嘅搜尋結果都係小紅書嘅某個post

正如你search YouTube ,好多時啲內容都有用過Google

或者搵餐廳,喺instagram個地圖搵仲方便過Google

小紅書知道每段圖文、每秒影片邊part係有價值、有人睇
百度只知道某個網址有幾多人click,而且佢係好難分析到小紅書內部嘅內容,仲要摻雜咗好多廣告、content farm,Google同理

智能電話同app嘅盛行,好多人上網只係直接開app嚟用,唔會再經search engine搵嘢
小紅書就好似N年前嘅Yahoo門戶網站咁,佢已經幫你集齊晒所有有用嘅資訊

TikTok、小紅書登上「台灣SNS NO.1」,台灣青少年:「阿姨才用Instagram」
https://lih.kg/bxcaAOV
#31 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
YouTube playlist 好認同,連個名都冇,即係邊條片刪咗都唔知,譬如有個歌名都可以搵吓有冇人擺過另一條片
reference 啲Link都開始收皮
無Reference就無從考證
其實從另一個角度諗,因為政府監控屏蔽嘅資料起碼喺政府個檔案庫度,佢唔俾大眾睇,但可能有keep;但非監控因素而消失嗰啲冇人做backup就分分鐘唔再搵得返

同埋馬雲呢啲可以話政治因素,但姐撚都冇嘅話就嚴重好多,政治因素就遠遠唔係主因

百度廢嘅
search乜都有啲假網阻住哂
Google都越黎越多呢啲
Google search中文嘢一大堆支那、台灣content farm

仲有一堆勁多關鍵字、冇內容嘅廣告網/中獎網

限繁中香港就少勁多結果

跟住我分類就揀影片睇YouTube算或者轉用英文search

冇用過小紅書,但有時係google 搵旅行野 XX景點 就永遠彈 D 大型旅行網站,而個網站就係用數據推出黎既景點,勁唔人性化
旅遊景點我都係直接YouTube地點+年份
youtube有用好多,早幾日搵歐洲某城市景點,無論3日2夜 定5日4夜都係 塞D博物館/無聊野比你,唔會識變通話你知其實玩唔到咁多日
類似古代史官,全中國淨係得皇帝有史官去 archive,更朝換代後亦有意保存前朝史書。但係民間唔會有人有興趣有資源乜春都 archive,變咗除非當時已經夠時間變成當時公認嘅瑰寶,否則都係會消失。梵高死後都係出名得快,試下遲多幾十年出名,已經冇人 keep 落佢啲畫。

你所講嘅學者論文,就係將資料昇華,令其值得某啲學術機構搵資源起個圖書館 archive,直到間學術機構執笠為止。

大英圖書館就有個倉專門儲低所有英國歷史上及以後出版過嘅刊物,仲 keep 住要起多啲倉。起碼以英國嘅政治穩定係令你敢相信佢可以保存得盡耐,但係好多國家冇呢個興趣用資源。互聯網興起亦導致部分資訊開始唔係以出版物形式出現,資訊氾濫,以及好難分唔到資訊係咪值得保留。所以之後資訊嘅保存方式係值得研究。

https://youtu.be/ZNVuIU6UUiM?si=HOLF3Vub2DYQVyKi
同埋傳承唔到
一本書一個價唔洗月費睇三代都得
一部電話無上網/上唔到網就無L用,個個月比住錢部Device
就算當電腦game都好,買隻碟返嚟十年後仲讀到就仲開到
online買,platform/個Cloud無咗,舊錢就同跌落海無分別。
資訊 音樂 娛樂 電影
全部靠一個月費,但只能使用並不擁有
𠵱家巴哈有時變咗大家討論舊game回憶嘅地方
其實互聯網前嘅年代都有咁嘅情況發生,好似FB嗰個救VHS帶 page都搵返唔少失傳嘅新聞片段/廣告
以前好多 TVB,有線,蘋果...新聞報導嘅大陸仆街嘢
好多都搵唔返
好多板都有規定唔可以純影片攻略/純影片放影音版
以前真係出攻略書咁圖文並茂出post

好多問題解答收收埋埋喺一大串留言系統入面,以前直頭search唔到,最近改到search到,但唔會轉跳到留言,一大串留言要自己逐個逐個慢慢睇
chatgpt 中文肯定勁過你呀,冇用

廣東話、文言文、高登連登潮文、同音字、流行用字全部識
唔識英文直頭係乜撚都唔識
方法錯唔等於目標錯
中文都就快消失,靠晒速成拼音都無人記得點寫字
實體物土地儲存要成本,依家好多人連電腦hd 儲存都無,倚靠電話同雲端,google連公司有價值資料都唔小心刪除左,冇價值更加唔使講
同埋就算以前用書本去保留嘅野都一樣係會隨時間散失99%
而家仲有傳世嘅作品一定係最top 嗰1%嚟

加上internet 上面99.999%嘅內容都係垃圾
完全無保留價值
中國人:你比錢養住server?
個執行困難咁多
文革全民行動都不及刪網速度同徹底
而加動漫齡開始叫有返咁上下,就知好多動畫漫畫都要靠個人嘅努力去保存,再唔係就係要靠本身個發行商,其實講到尾就係有冇刪到

所以資料館就係咁緊要,民間/企業冇就收皮,同啲舊game一樣
好似聽過一個理論,話紙本書就真係嗰樣野屬於你嘅,電子書你純純買佢個觀賞權,但你並唔係擁有者,電子供應商可以隨時收返。又話其實人腦係啱睇紙本書多啲。
舊資料要keep喺server都要錢架….

邊個比?
Backup 好重要,而且唔止backup喺一個載體,而係要將同一個內容backup喺唔同載體,對資料嘅保全先至叫做有最起碼嘅安全,但現今嘅人唔好話backup喺幾個地方,可能連back都有back過,呢啲一俾人hack入去啲資料就可以冇曬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞