中文互聯網正在加速崩塌

260 回覆
71 Like 97 Dislike
日本出名既例如麻美你要搵全集應該都仲搵得到,
無咁出名既例如希美可能要搵都有但無種,
完全唔出名既例如素人片為主既就真係無得諗

至於陀地咩吉野家, 恆生哩啲THISAV都收咗皮, 就無辦法
但CD 都要RIP 入電腦backup,因為可能會氧化令隻碟讀唔到
+1
仲話整ai,都真係唔係用on9 2個字可以形容
講得難聽啲 芬蘭話都冇乜人講
但芬蘭人唔會變態到叫自己個細路齋用英文 唔講芬蘭話
係啲文化自卑嘅賤種先會做呢啲賤格嘢
班賤種與其喺度瀨自己母語唔係英文(或者普通話)
不如屙篤尿照吓自己個貓樣邊忽配有個上流到嘅小朋友
原本以為一上左網絡就一世洗唔走原來唔係

我諗除左太出名如狂徒製淫照,Amelia Wang之類洗唔走

唔出名既會隨時間永遠洗失係網絡
你講起先諗起以前大家係點去搵攻略...好懷念當年用文字為本位既資訊媒介
Internet Archive 遭 DDoS 攻擊 部分功能無法使用

著名的互聯網檔案館 Internet Archive 日前遭到來歷不明的 DDoS 攻擊,導致多項服務出現異常,包括部分功能無法正常載入等。Internet Archive 的網站 Wayback Machine 保存了超過 8,660 億個網頁和快照,由於伺服器被攻擊,其網站運作亦變得不穩定。

昨日 Internet Archive 服務總監 Chris Freeland 透過網誌透露,DDoS 攻擊仍然持續,攻擊者使用僵屍網絡對 Internet Archive 發出大量異常請求,藉此對伺服器構成阻塞,又表示如果不進行人工干預,Internet Archive 的服務將有機會完全癱瘓。今次攻擊由美國時間星期日開始,昨日已經來到攻擊的第三天,而且沒有停止的跡象。Internet Archive 的數碼圖書館員 Brewster Kahle 表示,今次攻擊持續性強,影響深遠和具有針對性,適應性強之餘更非常凶狠。

由於網站規模龐大,Internet Archive 使用的伺服器相當多,才能讓全球各地網民都能使用。雖然透過技術對抗緩解了部分攻擊,但只要攻擊一日不停止,對 Internet Archive 仍會造成影響。不過持續發動大規模 DDoS 攻擊,對攻擊者來說亦有成本,從連續攻擊三天來看,發動攻擊的可能是老手所為。由於主要以 DDoS 作出攻擊,目前 Internet Archive 保存的數據都是安全。黑客似乎並未嘗試入侵伺服器去竊取或刪除數據,但 DDoS 可能只是讓管理員疲勞的一種手段,不排除後續還有其他惡意行為。

Source
https://unwire.hk/2024/05/30/internet-archive-ddos-attack/tech-secure/

https://9to5mac.com/2024/05/29/internet-archive-ddos-attack/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞