中文互聯網正在加速崩塌

260 回覆
71 Like 97 Dislike
我之前想搵返國際漿國際巡迴演出同吳若雞度腳度上肚臍話有43吋長腿既相都搵唔返

啲柒野洗走哂
係嘅
但有用資訊一樣消失哂
香港d報章 執嘅執 被執嘅被執
唔執嘅就會員制 收錢先睇得
慢慢就變咗無流量嘅垃圾直至某日完全消失
原始資訊都係有意無意地空氣化咗
如果未來的文明是互聯網的文明。 我們這一代人,將是沒有歷史的。 因為互聯網沒有留下我們的痕跡。
...
作為傳統互聯網的一代人,七零後、八零後已經找不回我們的歷史。 因為它們已經全部消失了。
弱智叫春文
區塊鏈宣稱既永久保存又點睇
唔緊要 已經叫咗chathpt幫我Backup晒

蘋果日報d 舊報導都無哂記錄了
喺而家呢個言論自由受到控制既時代
消失既報章報導可能就係消失既曆史真相

遲d六四既資料完全喺網上消失既話
下一代就會確信六四無發生過
你要記得啲資料save咗喺邊一宗交易入面先開得返。
唔記得嘅話就search唔返。
點解呢?YouTube連最舊嘅片都搵到,係個channel 主動delete?
係簡體中文先有呢個問題
或者個Channel owner冇再更新 Google又耐唔耐出通知話會清inactive account 可能一9野清埋
hkflash
長就唔po 好懶吓
成個互聯網都消失緊啦
唔止中文
好多以前要特登開個網站來做既野而家上FB IG 開個PAGE 就搞掂
真係開網站既得返網店
但賣完一輪野又會收皮
結論上就係唔需要有咁多網站
係以前整得太多
消失先係一定會有既方向
最主要youtube果時突然捉版權搞到好多時一下收哂三次警告成個channel delete左
唔止啦
Back up得幾多
美國都3億人 仲要有計埋 死
100年就換晒血
應該唔止中文,互聯網本身就崩塌緊
全部變晒SNS,而且係以極差嘅方式做索引
甚至直情冇索引先係主流
變咗只有即時嘅資訊,內容冇消失到都好,作者講嘅時間呢個維度都唔存在
你錯 係全部文都有
報紙一執笠
個網站收皮 咪啲文無晒
網站一唔營運就附帶啲內容都會消失
咁都可以解決
將重要資料標註返內容
再笠個搜尋功能 可能得

但以太坊宣稱只要筆交易係驗證左
就會永遠寫係公鏈上面
咁本來區塊鏈上既資料又係儲存係邊?

以前以太坊比hacker攻擊 大量幣落左hacker手
社群發起投票 最後將以太幣分叉做eth同etc
eth既鏈會還原到被hacker攻擊前
etc派認為公鏈不應該可被修改 堅持繼續維持原有數據

其實分叉呢個行為已經有違不可被修改原則

唔好意思講到離哂題
archive.org backup
珍,所以搵菲傭湊仔出到黎都唔會醒目
有啲新聞想揾返 已經冇影冇蹤
自己寫個crawler archive囉
仲有 archive.today
兩個工具backup嘅方法有啲唔同,最好兩個backup哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞