中文互聯網正在加速崩塌

260 回覆
71 Like 97 Dislike
即係電腦發明之前嘅電腦已經冇晒?
蘋果日報
有啲高登啲搞笑野好多都冇哂

死圖 死link 中版權

互聯網保存能力其實好弱
剩係AV已經係

就算無人為操控 本身都已經會消失
如果加上言論自由珈鎖 消失得更快
真實嘅事 無人敢報 無人敢記錄

以前紙質資訊 會有圖書館收藏
幾十年嘅報紙都仲可能有keep
但電子資訊就唔會
每個人中意嘅嘢會自己backup自己keep
但就令資訊變得碎片化 亦都變成非原始來源
自從電子化資訊後要搵可靠來源變得好困難
唔洗講遠 2019咁近嘅都已經唔見得七七八八
一堆網軍偽造歷史 混淆事實
真嘅就可能要刪除
有一日有日拎d所謂證據出嚟 你都唔知真定假

九十年代初期互聯網興起 文字傳達變得不可信
copy and paste改一兩個字可以偽造文字資訊
之後二千年代 Photoshop越嚟越親民 手機執相越嚟越簡單 相片亦都不再可靠 有圖無真相
呢兩三年就AI興起 而家連聲音、影片都唔再可靠
唔可靠嘅資訊就無人會記錄 好快會消失
網上資訊其實得15年保存期除非有人自己backup
點會唔關事,如果有一日連登高登都要熄登,啲資料冇人Backup嘅話,就會埋沒入歷史嘅洪流之中,不復存在,所有記錄所有你喺連登上面瀏覽過嘅嘢全部消失。
咁互聯網都只係
透過lan線,比使用者讀取
存在於世上某個儲存裝置既數據

時間耐左
再無儲存裝置,儲存住你想搵既資料
搜尋器搵唔返都合理呀
馬雲呢條仆街,抵啦
Flashpoint Archive好齊喎
但嗰個係芝麻仁嘅內聯網

Btw, 高登連登好多舊post啲圖死link
1998年5月22日到2005年5月22日”,含有馬雲的信息

個陣有人識馬雲?
關中文咩事
係班人無意識做好backup+政府唔支持做好backup,咁佢地日後亂寫歷史就方便好多

外國有人整wiki整archives
中國無,就算有都被當權者下架
有無人會做block-chain圖書館先
要有人做 有人用先得
blockchain百科全書技術上係得
即係每個人嘅設備上面都有一份copy
會用你幾十TB 幾百PB 而且會一直增加
都係靠呢啲網站
不過我覺得好多資訊,其實係人類歷史上根本冇儲存價值,保存十幾廿年差唔多了
英文網至少有 wayback machine
中文真係零
大部分野都無需要backup
back up要揀最有代表性嘅,如果唔係俾多個地球你都唔夠裝

所以information/圖書館學係有書讀
好多資料被共產黨毀滅晒
咁好似只係每人都係自己電腦上面做一份backup
nhentai 都好多漫畫冇晒 好多呢啲網未執笠都已經畀人copyright claim 晒

好多冇得用官方渠道支持嘅嘢 都會畀人claim 咩記錄都冇得淨
佢都有講過用Google search但係都冇晒資料,再簡單啲講10年前睇嘅AV好多都冇咗
就算唔係為咗人類歷史保存內容咁宏大,最起碼對自己有價值嘅嘢要自己save低
你條仆街仔貼出黎都唔會睇架啦
仲有 Wayback Machine
https://web.archive.org
我未試,但佢話Google search周杰倫都少result唔知真唔真
Av 呢,而家有啲av 網都有十幾廿年前av ,唔齊就一定,新嘅都未必齊啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞