中文互聯網正在加速崩塌

260 回覆
71 Like 97 Dislike
咁都係連登有得保存
你條傻閪就玩撚完
今日嘅垃圾資訊,可能會成為未來歷史嘅印記,例如以前高登、5p,甚至再早啲Newsgroup 年代嘅膠post,都算係反映到社會發展嘅痕跡
貼一部分啦
啱啱走去search 2000年到2009年嘅尼奧寵物攻略
真係全部收曬皮
篇文講中文界互聯網,由手機流動互聯網普及後,
之前既互聯網內容好多都永久失傳左,包括新聞,名人發生過既事都再揾唔到
早前喺大陸有套以武肺為題嘅紀錄片,就係用咗好多當年拍嘅抖音片段穿插其中,如果冇人為咗拍紀錄片而儲起依啲片段,根本唔會再搵得返
近三十年互聯網大量歷史資料因為無人backup而無曬
我剛叫AI幫我讀了&做總結:

本文提到的主要觀點包括:

原因:經濟原因和監管原因都導致許多中文網站內容消失。由於成本考慮,維護舊內容的成本太高而被刪除;監管也會要求刪除某些內容。
實際情況:用不同搜索條件搜索90年代末到2000年代中的人名和事件,都很難找到大量原始資訊。幾乎所有原始內容都消失了。
比喻:將這種大量內容消失比作劉慈欣小說中被二向箔「扁平化」的太陽系,只留下虛空。也比作「時間的二向箔」持續吞噬過去內容。
影響:失去那個時期的原始 first-hand 資訊,對研究和理解歷史都有負面影響。未來如果所有平台內容也同樣消失,後人對那個時期就幾乎一無所知。
所以總髆,文章認為90年代至2000年代初期的大量中文網站內容基本已經真正消失,難以找回當時的原始資訊,這也影響了後人對那個時期的了解。
咪玩啦五寶 AI充其量都只係大容量既processor
唔係攞嚟擺資料 佢可以將原始data base 攞出嚟用
造一份新資料 亦可以額外加資料入去
但係無乜用過既原始資料一樣會俾新既資料蓋過
個結局都係一樣
比較想知香港網典係咪仲有人update緊

文章提到消失內容的原因包括:

經濟原因:
維護舊網站和內容需要成本,如伺服器、頻寬、人力維護等。
如果公司無法從該內容獲利,或公司遇到經濟困難,就會停止維護並刪除舊內容。
一些舊網站日益少人瀏覽,也將其視為負擔而刪除。
監管原因:
隨著時間的推移,監管要求不斷增加,原先合法的內容可能因此被定為非法需刪除。
輿論環境變化,部分內容可能被視為具有爭議而被要求刪除。
網友或群眾的「監管」,也會導致內容被翻舊帽子需要刪除「還清」。
自我審查:
無法預見何時某些舊內容會成為爭議,帶來風險,許多機構和個人選擇事先全面刪除舊資料。
所以主要是經濟成本和監管環境的變化,促使大量舊內容被主動或被動地清除消失。這是中文網際網路內容大量流失的主因。
免費就係咁,叫你一年比少少錢hold個網,不過少人睇無收益你都唔會去做
blog仲易收皮好多轉新站就已經死晒 新聞反而好多repost會搵到蛛絲馬跡
好似以前上yahoo逐個逐個索引搵自己想睇嘅content
依家所有人無論邊一代都只會上SNS
冇左web surfing 嘅感覺
只有有錢人會保存紙本,然後一野delete晒個web,所有普通人又變返奴隸
你出錢咪做到
無錢講經

同埋佢講嘅store everything都唔包xanga潮文,而係store佢地眼中當代主流文化嘅野
我諗移動互聯網應該係指手機3G時期
之前就係要插條上網線果陣
佢地眼中當代主流文化嘅野=所以係有出版嘅書
叫春文,twitter短文佢地唔會store
呢d正經既社會議題,有學者寫paper研究過既話,未來既人要搵翻出黎唔困難。而網絡memes既野好少正經學者研究,數量又多,好難有系統地保存,後人就真既難以考證。
人地成篇重點唔係度
你唔好見到兩粒字就上撚晒腦
第一次睇 以前睇網典完全無
TLDR
好簡單 考古啲連登po都已經好多死圖死link
留名晨早爆咗五百個 但入面應該起碼三分一已經del咗
掃下browser啲bookmark 十年前mark落嘅過半都已經404
youtube playlist sort最早同埋顯示不能播放的影片 頭幾版全部video unavailable
呢堆嘢如果仲有留低個keyworld/link可能仲救到小部分 隨住時間推移連啲間接access都會慢慢死埋
依家話train啲LLM爬晒成個互聯網內容 互聯網係真係有記憶就好
謝謝大大勁懷念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞