中文互聯網正在加速崩塌

260 回覆
71 Like 97 Dislike
其實都好正常

歷史上好多書都失傳啦

淨係知道本書個名
呢個咪blockchain嘅其中一種意義
加密幣都係咁啫
而家想搵返以前既新聞已經搵唔到一手 反而好多時係果陣D blog 私人網到搵到
我淨係知依家上網搵資訊搵返2009年bbs論壇既某言論或者2003年既php網站都仲有用過依家啲農場文章。網絡太多垃圾同不實言論。資訊太碎片化同分享資訊既人係以獲利為主旨。資訊只係佢地既工冄
中国???

內聯網+外亂網
ching you perfectly missed the point
放心,国家已經train緊自煮燃發個ai會作返晒以前啲歷史出嚟
wiki 真知識集中地 儲咗好多資訊
應該都係真,有啲傳媒消失咗無保留資料,加上當時未有Facebook,紀錄好多時靠網上日記記錄唔同嘅嘢,但而家好多都消失晒
因為內容唔夠值得後世流傳?
牛頓第一定律都仲流傳緊
問題係好多時我哋好難判別邊啲嘢有保存價值
例如話連登充斥住鳩嘢,但五十年後啲學者可能就係靠連登去睇返今日嘅社會輿論環境
原來咁長㗎 咁我都係唔睇了
剩係猛鬼大廈同田中太郎廣東話版由高登搵到連登
就知有啲嘢真係冇留底就永遠收皮
https://youtu.be/ZNVuIU6UUiM?si=p7Sb-bmLeJzOgM2C

"We have to collect everything, because we don't know what will be important."
但係維基百科都唔係乜鳩嘢都儲,對於收錄內容有一定標準
唔啱標準嘅隨時會刪

有啲嘢如果自己覺得有價值,最好自己save一份,唔好依賴維基百科
inactive account 嘅片會畀人del?呢個真係唔知
唔需要判斷保存價值問題
只需要將資料好好保存落去
後人要做research自然會識得分類
如果連登個database 夠齊,而家一鋪過行AI就分析到成個討論區生態
exactly,我想講嘅就係,應該盡可能不加判別噉將資料保存
依個講法係錯嘅
相反,係有upload YouTube video 就唔會被刪除帳號

Google最快將於今年月尾 逐步刪除閒置2年或以上的帳戶- 分享自 LIHKG 討論區
https://lih.kg/3448101
貼出黎睇下
咁唔係先係最唔正常咩?科技發展左幾千年但我地歷史既保存方法同幾千年前一樣消失得咁快
連登之前d大波妹post,d相全部變曬死圖
大儒俠史豔文粵語配音
但係文化文明唔單單止重要既發現 可能幾代人之後已經搵唔返呢代人睇過既資訊 唔明白點解女權係呢一代突起 點解咁多連登仔唔生仔 佢地只係知道百幾年前突然有一代人開始完全唔生仔搞到無哂人力資源
TL;DR
有無懶人包講重點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞