南美、一個人、七個月

148 回覆
99 Like 5 Dislike
影得好清
剩係睡袋都夠暖?
印象中著住羽絨、雪褲、戴埋帽咁,係夠暖的
南極半島夏天又未算好凍,0度左右
呢日朝早架船駛去附近既Neko Harbour,都係瘋狂影企鵝同冰山

無端端有隻企鵝對人類好好奇,大家見到全部隔開,保持距離

企鵝公路,之後去智利再見到,人係要俾企鵝行先的

因為下晝自己無份玩活動,於是就同其他乘客一齊吹水,就趁而家講下其他同船既人

同船亞洲人唔多,有一家大細既新加坡人,小朋友10歲左右,另外有幾個三四十歲既大陸人,於是多數時候同呢幾個大陸人一齊坐,但唔知點解呢班人特別鍾意講政治

然後有時激動到附近d西人來問我地有無事如果呢篇遊記係幾年前寫,相信印象深刻好多,但而家都唔知點搵得返咁多年前既whatsapp 紀錄,起碼當時有同朋友講過發生咩事

最後都有交換微信,但呢個app 無用好多年,亦無意欲開

另外一單柒事就係買上網數據,成程船上網都係收費,20MB 要 €15,好記得買20MB 時個職員問「你肯定?」似乎無人買咁少,不過呢個都無咩問題,但買完開wifi 時先發覺唔記得熄自動更新於是覆幾個whatsapp 就用晒數據

我諗寫呢個遊記唔係為左曬自己去過好多地方,柒事邊個都有,當係苦中作樂又好,大家引以為鑑又好,希望大家繼續勇敢探索世界,無想像中咁難,亦唔應該慣左享受就失去對世界既好奇心
Day 24

今日終於好天,揀左個海灣另一邊行冰山 (Jabet Peak,540米)

首先要每人帶返套裝備,有冰爪同冰鎚,同隊員之間會綁繩,保障安全

好似無點講到當地天氣,其實又唔算話好凍,大概0度左右,當時靠件羽褸、長袖衫、Uniqlo Heatech 運動底衫咁就夠,但如果今日行山就拎返件快乾運動衫出來,行行下其實得件運動衫都夠

體能真係唔及班西人,成日會慢左,同俾冰爪刮花左條防水厚行山褲

上到山一刻,感覺仙境一樣,只係唔夠5分鐘就要著返件羽絨

回程

下晝係最後一次登陸,會去阿根廷Almirante Brown 基地,首先行去個山仔,呢次咩裝備都唔需要,然後再瘋狂影企鵝

西人BBQ自助餐,即係有人不斷烤肉然後俾人任拎咁,食埋呢餐就啟程返南美

深夜南極

覺得比佢呃左一晚床錢
Day 25 - 26

坐兩日船返阿根廷,中途風浪都係異常咁大,活動都幾乎無,都係食同訓度過,原來係可以順路去南極郵局 (其實係個英國基地Port Lockroy),但因為要追返時間所以無去

但架船俾我地擺低明信片同錢,下個月佢地再去南極時會幫手寄,結果隔左近3個月,臨過年屋企人同朋友終於收到

全程最南一點

船上最後晚餐

呢個牌係用來記低自己喺船上定出左船去玩,每次上落船都要自己轉個牌做記認,方便船上職員統計
Day 27

朝早到Ushuaia,同其他團友分別,亦好似加左幾個大陸團友微訊,但老實個app 好多年無用了,亦無咩需要開

返到原來間hostel,迎接我既係佢,然後先係老闆娘Marisa 同佢個仔

其實全日都係不斷睇message,餓左好多日無網上,玩到下晝先出去食飯,去一間自助餐餐廳,又遇到班大陸人,最搞笑既係佢地叫左隻長腳蟹,但唔係一般既清蒸,而係好似我地食龍蝦咁用芝士焗
佢地叫埋我,咁我都唔客氣

下晝就去行間原住民博物館,佢地最後一個族人已經過身,而家只係得混血既盡力保存自己族人文化

呢度都有解釋火地島(Tierra del Fuego)個名既由來,事緣原住民平時係唔著衫,靠動物油搽滿全身,同生火取暖,歐洲人來到見到成個島都係火,於是取名火地島

亦有南美其他原住民既介紹

返到hostel 時見到老闆娘,就問佢借針線,想補返條雪褲,但喺香港幾乎無自己做過,自然雞手鴨腳,佢見到就主動話幫手,我幫佢穿好線之後就佢就幫連返個口,自從呢件事之後大家就熟左,明知我西班牙文1999都會吹幾句水
Day 28

既然來到世界最南城市,今日就去世界最南公路盡頭,景點包括火地島國家公園同3號公路盡頭

印象中就係經hostel 去訂架小巴車票,去程同回程時間就間間都一樣,憑票上車

感覺清靜、舒服,唔會好大風,未去到荒涼嗰種,而全段上落幅度唔大,但去到中段有個位係要手腳並用爬上去.....但無難度的,途中遇到船上既英國離婚姨姨,於是傾左陣

打卡位,3號公路盡頭,睇返相既資料,大概用左5個鐘,中間行下停下,時間又過得好快,我諗真係做到放空既感覺,享受大自然
就算有買數據卡,我諗呢啲地方都係收唔到網絡

既然尋日誤打誤撞食左呢度最出名既長腳蟹,今日就食其他,見呢度近海就試下食魚
Day 29

呢日報左個半日團,去睇一睇世界盡頭的燈塔,其實正式既名係Les Éclaireurs,即係《春光乍洩》入面最後張震企喺頂既燈塔

下晝出發

越來越近

當然個燈塔係無得行上去,但其實個島上面有好多動物,雀、海豹乜都有,亦有大概一個鐘時間可以喺個島上行,即使個島好細,都感受人類既渺小感覺,個島根本係屬於其他動物,而唔係人類

呢條係魚....?總之食埋呢餐,第二日就去智利,之後再返阿根廷就係行完Torres del Paine
Day 30

呢日開始得手機相,直至幾個月後既哥倫比亞

今日主要行程就係搭近12個鐘車去Punta Arenas,由朝早8點坐到夜晚8點,所以得幾張搭車期間影到既無聊相,其他唯有純文字

一早就起身,走時hostel 老闆娘Marisa 同仔女都未返到hostel,唯有不辭而別了

到巴士站竟然遇上南極船上遇到既英國嬸嬸Clara,佢話會直接坐到Puerto Natales,因為時間有限,寧願一日之內去到個邊,然後準備到Paine行山,咁佢起碼要坐到10點

幅圖見到揸車都要8個鐘,大巴肯定更加耐

其實架巴士無餐枱無Wifi,條路路況又幾差,訓唔著就唯有同佢吹水,佢話雖然只係去三個幾月旅行,但去過四個洲 (非洲 Namibia、澳洲、南美洲 Chile 和南極洲),佢果然好好傾 (而家先明白英國人一般都係咁),講好多旅程既經歷同感受,甚至透露自己係分居之後,前夫買左佢半間屋,所以有一筆錢旅行,之後準備創業

同時亦發覺自己英文實在一般,講「公事」例如去幾耐旅行、上一站係邊度同準備去邊就還好,但所謂small talk真係唔在行,有時唔係好識將意思簡單表達

中間要去個休息站停20分鐘左右俾人去廁所同買野食,荒涼程度都好少見了

是但買個漢堡包都有營養標籤,當日晏晝就係靠呢個包

過關時關員同我講 Welcome to Chile,又喺咁南既地方都見到guanaco (某種羊駝),起碼令搭車無咁悶

坐左大半程終於可以落車行下,車同人分開上船,橫渡麥哲倫海峽

最後近7點半先到Punta Arenas,然後用近45分鐘先行到去hostel,安頓好就到附近超級市場撳錢,但去到先知部機壞,而且超級市場已經閂門....但當時已近十點,唯有挨餓返hostel,靠能量棒同朱古力充飢,就訓

呢幾晚就住Hostel Entre Vientos,食早餐時由hostel 望出去個海景係好靚但每次由市中心行20分鐘返去都幾攰,而且沿途會有狗吠
https://maps.app.goo.gl/MPe7y8g1L2a8AJqs7
lm
未爛尾,準備繼續寫
露營咁顛? 唔會有大風雪咩

呢個風景幾夢幻
唔會,當時係南極夏天,同我諗做晒天氣預報掛
Day 31

呢日係休息日,亦所以有閒情逸致用手機周圍影相,所以逃過一劫

晏晝再去多次超級市場熟食檔食晏,原來要拎籌咁叫野食,4000 peso (即係$40港紙左右)可食飽,有燒雞lasagna加可樂,算幾平

流動手信鋪

然後成個下晝都係睇Torres del Paine 行山資料,Puerto Natales住宿等等,亦訂左聽日去睇麥哲倫企鵝船票,夜晚就去朝早見到既中式自助餐,原來呢度係叫Tenedor libre,西班牙文即係自由叉咁解
Day 32

其實呢度景點主要係兩個島,一個去Parque Pingüino Rey 睇國王企鵝 ,但由Punta Arenas 就要一早起身坐幾個鐘車加船去睇一兩個鐘,再坐幾個鐘車加船

睇麥哲倫企鵝個島 Isla Magdalena 就好少少,下晝出發,單程要坐2個鐘,島上面就有1個鐘遊覽,然後又坐返2個鐘船返去,所以最後決定就係去呢個算

hostel食左早餐就再去市中心周圍行下,去Tripadvisor 排名第一的小食店食晏,感覺就係賣點係好平,食pan de chorizo,即係腸肉碎加芝士再用麥當勞豬柳蛋漢堡既麵包皮做包,其實無咩特別,反而個香蕉milkshake非常足料,蕉係半生熟,再加大量牛奶用攪拌機整,唔使2000 peso (即係港紙$20)就可以解決晏晝

之後就坐colectivo (即係泥鯭的)去碼頭,比想像中易,亦早到,到後先發覺原來碼頭都可以買船票,完全中伏

去程喺船上面半睡半醒咁過左個半鐘,突然船上有廣播,話左邊有海豚,船上大部分人隨即湧過去,因為要等英文廣播,遲左一步,但都勉強睇到幾隻,但到影相時就俾人擋著,嗰下都幾唔忿氣

落船後隨即有一大堆企鵝歡迎我地呢個島確實係被企鵝及海鷗佔領,但船上近二百乘客一次過來到,其實都幾滋擾,呢度遊客亦唔及喺南極既咁有規矩,唔會讓路俾企鵝,更加明白點解南極有咁嚴格限制

老實講,去過南極之後,新鮮感少左一截,但仍舊有唔少得意地方,例如呢日見既係唔同品種,因為要避Patagonia 地區既三號風球級數強風,所以企鵝係靠挖窿保護蛋同幼兒,自然吸引大量遊客來。

其實島上逗留時間得一個鐘,時間緊迫,碼頭附近逗留一陣後即刻趕去條路既盡頭燈塔,再行返去碼頭,中間亦試過用長鏡嘗試影海鷗,但難了

有段片,但只聽到風聲
https://streamable.com/l7xz8u

差唔多到集合時間,職員就好似趕收工咁不斷提醒遊客上船,大家都有少少不捨同不爽吧

然後又喺船上面呆坐兩小時返Punta Arenas,之後又等Colectivo 回市中心,喺間普通餐廳食個Cazuela (南美既燉湯,有舊肉再加薯仔紅蘿蔔粟米等等)加白飯,不過不失啦
Day 33

今日目標就係去Puerto Natales,準備行Paine 既W路線,食早餐時聽到有個日本人又打算今天Puerto Natales,佢問一齊坐的士好唔好,當然即刻答應到大巴站就即上車,喺車上訓三個鐘到下一站

去到hostel 擺低行李就趕去食飯,因為要趕去下晝3點另一間hostel (Erratic Rock)搞既Torres del Paine W路線briefing,職員推薦的餐廳其實有少少遠,但質素果然唔錯,叫左牛扒加蛋加洋蔥加薯條,叫 Lomo a la Pobre,好飽肚,於是搞到3點個briefing遲左近15分鐘

錯過左少少,但個美國佬講解得非常詳細,中間亦有笑位,整體其實好精彩,都有提出新觀點,就是W 路線可由西至東走,因為以Paine做目標,最後一日睇日出結尾,比較容易鼓勵人堅持走落去,聽完就覺得幾有道理,於是就行呢條路,但後來明白佢推介既5日4夜,其實可以濃縮做4日3夜

可惜疫情後間hostel 無再做,而家專做行山團同出租器材

之後就想開始租器材,但發覺自己太緊張,其實唔少人喺呢個鎮只住一日,靠一個下晝租同買晒所有野,第二日一早出發

於是剩返時間就去超級市場買未來幾日物資,都係亞洲人食法,杯麵同公仔麵為主,再加生菜、香蕉等等

因為晏晝食得太飽,夜晚食個杯麵都夠頂
見到樓主有去聖誕島
聽講當地主要語言之一係廣東話
感覺都幾神奇
Lm
威啦 威啦 知你去南美好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞