南美、一個人、七個月

124 回覆
83 Like 4 Dislike
前言

見越來越多人分享南美遊記,去唔同貼文留言時亦得到各位鼓勵,我諗都係時侯的起心肝,分享幾年前自己既經歷了

某年,我辭左職,諗住趁後生就去個長途旅行,當時認為自己返左幾年工,有一筆錢,旅行完返到香港憑住之前工作經驗應該點都搵到工,就算一時搵唔到,靠住積蓄都可以捱一陣

而南美就係呢次行程重點,

事先聲明,因為期間俾人偷野,好多相機既相無左,手機影既相又包括唔到咁多行程,所以期間有唔少時間係無咩相,或者D相質素好差我都諗緊用咩去代替,例如係link 或者儲落既門票

呢件事都係做左咁多年人好後悔既事,後悔無小心,後悔無用其他簡單方法backup 相(例如用Facebook send 相俾自己)

而其他後悔既事包括:

- 無去學好少少small talk,有時1999或者只係識陪笑,慶幸途中有好多人主動搭訕,無介意我有時都唔知自己講乜,而家去到香港以外既地方生活,都起碼吹到兩嘴

- 為左慳錢(其實成程夾埋最多都係兩千港紙左右),無每個國家買手機上網卡,等自己方便旅行同聯絡人,但又使唔知幾多錢寄明信片返香港,於是我就用旅遊app,同cap 低地圖地址之類去市內遊

- 無鍛鍊身體再好啲,變左去行山或者其他戶外活動時姐手姐腳,明顯同班西人比下去

- 學多幾句葡萄牙文同學好少少西班牙文,起碼同女吹水都流利少少

- 信左呢本日本旅遊書,部份地方(例如秘魯北部同智利湖區)其實唔使去,未必有本書講到咁值得,交通好唔方便,旅遊設施亦少,而部份地方(例如El Chalten)反而應該抽時間去,反而Lonely Planet 會比較準,無咩特別既地方只會好少篇幅

希望我有機會再去探索呢個大陸,甚至諗左有咩地方想補去或者再去多次,呢次旅程有個現象,就係去某幾個重點行程時,部份既天氣其實好一般

行程示意

藍:飛機
啡:大巴/火車
淺藍:船

大概係由巴西聖保羅開始,向南去到Ushuaia,參加南極團,再一路向北玩到去巴西Manaus,再去古巴
巴西

阿根廷

南極洲

智利

玻利維亞

秘魯

厄瓜多爾

哥倫比亞

委內瑞拉 (只去Roraima)

其他實用資訊,因為年代已久,未必有參考價值,純粹紀錄

相機:Sony 兩部無反機 + HTC 手機 (所以唔好意思,影出來真係無得同iPhone 比 )

錢:身上有少量美金同歐羅,多數係靠一張Plus同一張銀聯提款卡,但部份國家例如阿根廷就要用其他方法,之後多次出入阿根廷會講到,點估到隔左咁多年,阿根廷又出現返黑市換錢
Day 1

我係由土耳其伊斯坦堡飛去南美第一站,巴西聖保羅

事緣出發前搵到一張商務位機票,由立陶宛(歐洲最後一站)經土耳其伊斯坦堡玩幾日,再去巴西,當時大概8000銀港紙,見後一程要坐近15個鐘,所以決定豪一次

寫遊記時專登做返功課,原來呢程機改左兩次時間,但都係早機去,即日夜晚去到聖保羅

朝早無咩特別,準時起身然後行去大巴站,坐車去機場,準時到,然後人生第一次入去貴賓室

都幾誇張,有兩層,野食任拎,對當時既我好新鮮,但始終唔留得太耐,只係食少少野同兜個圈

機上餐飲,年代久遠,唔記得質素了

睇左兩三套戲,中間只訓過一兩個鐘覺,終於來到南美洲了

入境印象中無特別,但行李等左好耐都唔見,跟住發現原來我個大背囊當左超大行李擺埋一邊

之後到換錢,首選係去提款機,但唔知點解銀聯同Plus卡用唔到,於是迫住用手上歐羅用幾差既匯率換巴西幣下一關就係搭大巴出去市中心,踏出南美大地,第一個感覺係好暖,當時係11月,有香港五月溫暖潮濕既感覺

落車後要再轉地鐵,因為個人已經好累,又唔識葡萄牙文,唔知個車站係邊,要靠車站個哥哥帶我行幾步去地鐵站,多謝佢

之後又係憑住後生先有既毅力、勇氣,孭住backpack搭地鐵、行十幾分鐘,終於到間hostel check in 了,當時應該8點幾,睇返個地址,間hostel 已經執左,而家變左間畫廊

是但去間快餐店食個飯,返房遇到個亞裔巴西叔叔,佢來聖保羅係出差,竟然識英文,原來佢後生去過英國學英文,吹左陣水,涼住唔知幾耐無感受過既冷氣就訓覺了

就咁樣,七大洲我去到第四個
洗咗幾多錢?
LM
巴打你決定打遊記啦,留名支持
點比人偷野法?有得避免嗎?
18-20萬吧,主要係因為南美程船票要幾萬港紙,Galapagos 就幾千港紙
如果唔係,同一筆錢可以玩多兩三個月
細背囊一向裝住相機、電腦等等,平時都係擺凳底,靠雙腳夾住,或者一邊耳套住隻腳,但係當日唔係好夠位,於是司機就叫我擺側邊,但係自己訓著左
咁就一生遺憾
Day 2

聖保羅其實唔多景點,但因為南美最大城市,航班最多,第一站始終呢度係最方便

一早起身,係hostel 裏面食早餐,然後有個巴西仔搭訕,於是陪佢去附近個Ibirapuera 公園同入面個巴西非洲文化博物館 (Museu Afro Brasil),而家先知原來係著名建築師Oscar Niemeyer 設計

因為上一站係伊斯坦堡俾人呃過有陰影,所以全程都好戒備,其實同個巴西仔都有傾有講,博物館展覽都幾新鮮有趣,但就係無咩火花,最後連Facebook 都無交換了 (當時未算好興instagram)

個公園好有活力,四方八面既人跑步、踩單車、拉筋、引體上升,好似無見過咁有運動氣氛既地方,香港無咁大地方

公路

展覽

86年世界盃,黃金陣容下輸俾法國3-1

又遇著個民國時期中國相展

然後佢見好似唔太夾就話返hostel,我都跟埋返去,然後就去市中心兜個圈,因為聖保羅只留兩晚,第一站去睇呢個彩色階梯

見附近有音樂就坐低聽,期間有個北歐姐姐搭訕,其實都係簡單禮貌傾幾句,應該見無咩東亞遊客,傾左陣就繼續出發了

然後去主教堂

再去小日本 Liberdade,其實算係日本、中國既餐館同鋪頭為主,已經唔記得食過咩,大概記得係Daiso 好有親切感 (好想呢間鋪來打低晒本地品牌以至名創優品呢堆垃圾)

夜晚返到hostel,飲住酒同個亞裔巴西叔叔吹水,佢話都慶幸後生時有去過英國學英文,呢個經驗幫到佢好多,記憶都夠講一世,同時都欣賞、鼓勵我呢次旅程

承佢貴言,尤其經歷過個疫情之後,更加感激自己有呢個回憶
lm
支持巴打

留名

想問下樓主Istanbul點俾人呃?有興趣去果到
條街無端端有個當地人搭訕,但原來帶我去俾人劏既地方,最後擺低千幾銀先走得甩
所以如果要同人玩,最好同同團或者hostel 既人一齊
玻利維亞好靚
但係
除咗塊鏡
係咪無咩景點㗎?

衰咸濕
其實又唔係無,起碼我去過既有La Paz 同Copacabana 都值得去,只係D相搵唔返了
La Paz 個市集同古城區幾有特色,但要比較的話Lima 又大又整齊,而秘魯野食遠勝玻利維亞
Copacabana 教堂個人覺得感受好深,外面係純白但裏面金碧輝煌,雖則位處偏遠,但宗教氣氛濃厚過大城市
留名
lm
留名先~
巴打係好耐之前去?啲相好似有啲年代感
劉明待J
又唔算好耐,我諗係部手機影相累事,同天氣差的話幾好既相機都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞