南美、一個人、七個月

134 回覆
90 Like 4 Dislike
Rio 確實比想像中難去,同疫情後機票貴左唔少

巴西二線城市就可以搭TAP,經葡萄牙,但因為獨市,唔平得去邊
留個名先~
留名
Day 8

今日就係去睇伊瓜蘇瀑布,一開始講過,去唔少重要景點都係天氣差,呢個算係例外

對南美既第一印象,其實都係王家衛既《春光乍洩》,呢套戲上畫時只係好細個,只係聽過套戲入面既幾個地方,到出來做野無幾耐先認真由頭第一次,其實景物依舊,但人面全非

所以頭幾站就係想去幾個取景地朝聖,其中一度就係伊瓜蘇瀑布

唔係部相機壞左,只係巴士冷氣太勁,一落車30度,要等部機晶片既霧散左先

買完門票,見入面無得食野就決定食飯先,Quati,呢度既主人,攻擊力隨時勁過馬騮山,食食下就見到佢地爬上枱,搶人地食剩既野食,張枱都專登整埋警告字句

就係搭呢架雙層巴士,呢度多數係用來來往城市之間,做遊覽車比較少見,然後搭車就出現柒事,一般係由遠既地方行到去近,但見第一個站大部份人落車時就無為意,結果我同幾個人去總站落車,然後向相反方向行但一樣咁震撼

第一個感覺就係好嘈,然後先係咩大自然威力、影相、又去多個世界自然遺產

大概呢個位就係春光乍洩個取景地,呢個景係未必有套戲咁美好,但因為套戲加持,成件事浪漫晒,除左感受大自然,亦感受到種孤獨

行返去又見到隻Quati 趁個美國姨姨一時無留神,搶佢包野食同件褸,件褸後來喺斜坡執得返,野食就無了

夜晚食咩?無印象了.....但記得夜晚返到hostel時,hostel 有個黑人哥哥職員搭訕,問我邊度來、鍾唔鍾意呢度之類,呢幾個月喺南美都習以為常,即使係巴西、秘魯呢啲唔少亞裔既地方

但問返佢時佢講左幾次我先知係咩地方,原來係海地(Haiti),因為巴西葡萄牙文如果t之後係e 或者i,t 會轉讀ch,再諗返以前睇過既一本書《大崩壞》(Collapse),發現呢個國家都無得救了,可以話典型失敗國家 (failed state),土地貧瘠、政局混亂,又互為因果,同側邊既多明尼亞共和國,無論發展水平、人民生活、政治情況差天共地,南美眾多國家,即使只係委內瑞拉,似乎只係小問題

聽日就離開巴西,但會再入境兩次,分別係大概3個月後經玻利維亞Santa Cruz去Bonito (見都有少量遊客咁玩,但其實超級兜路,而且唔算好特別),同近半年後由哥倫比亞Leticia 坐三日兩夜船沿亞馬遜河去Manaus

東南、中同東北部就希望下次踏足南美再探索了
Day 9

第二日一訓醒就執行李,食埋個飯就過境去阿根廷一邊既伊瓜蘇瀑布,無打算去睇咩植物園,後來諗返其實計劃錯左,應該呢邊留多一日去睇水壩或者過巴拉圭Ciudad del Este 行商場同食台灣野,而唔係喺阿根廷留多一日

因為要準備多少少現金,同咁啱hostel識到人一齊過關,於是自己出去提款先,發覺又有奴隸飯食,而且當時只係10 巴西幣 (即係港紙$20左右),於是狗衝,其實唔差得過當日喺里約熱內盧

之後返去拎行李,同幾個人一齊搭巴士過境,平時架車係直接穿過邊境,因為唔會有檢查站、禁區、封鎖線,但因為我地幾個遊客,要落車去檢查站出入境,搞掂再等下一班車去阿根廷

去到間hostel,而家睇返相真係十年如一日,應該恭喜佢地捱得過呢個疫情,間hostel都幾熱帶風情,有個泳池仔,又有吊床俾人chill
https://maps.app.goo.gl/sAfpncNMPCKN7xJH7

同埋有佢地

食晚飯前就去hostel 提議既地方換錢(當然係黑市價)、超市等
,然後睇返呢張相,已經唔記得自己食過乜,感覺似歐洲咁有盆麵包送,其他南美國家例如巴西、秘魯就少見

Day 10

呢日就係去阿根廷呢邊睇伊瓜蘇瀑布,究竟邊一邊比較好睇?以呢次旅程計就係巴西,好簡單,因為前日天氣好好

天氣預報已經話呢日天氣會幾差,但又唔知點解當時訂左住3晚,第二日天氣又唔特別好,所以算啦,照去,手機相機無壞就算了,靠件防水風褸同快乾衫褲就頂硬上

一開始就坐小火車,先去主要景點魔鬼之喉 (Garganta Del Diablo),張相可以見到大家都做足準備

慢慢靠近了,天氣差,其實全日都不斷落雨,好似更加有魔鬼之喉既意境,但當時條褲都就快濕透

段片搵唔返了,但可以肯定既個背景噪音同喺酒吧係無分別,見其他遊客之間講野係要叫,加埋呢日既天氣,更加有身處地獄既感覺

去到呢個時候基本上全身濕晒,聲稱防水既Sony後備手機都捱唔住,開唔著....係時候返hostel了

夜晚去間好少少既餐廳食河魚,初初以為係雞肉,加埋係煎就更加似,至於阿根廷最出名既牛扒就留返Buenos Aires 再慢慢試了
師兄好勇
多謝巴打
你又有無去過邊度探險?
Day 11
點解呢度要留多日?可能係想去埋巴拉圭嗰邊,可能想去睇個鳥園,但後來發現其實兩度都要去返巴西嗰邊,諗行程又忽略左,所以成朝都只係同南極last minute 團公司傾行程,執下相等等,出面天氣就出奇咁好,咁點解我唔今日先去睇瀑布

Hostel 養既狗

是但去食個斷斤秤飯就去睇個三國(巴西、阿根廷、巴拉圭)交界碑,沿路又影少少相

夜晚見有間食所謂亞洲菜,忍唔住幫襯,叫左個海鮮烏冬,結果
Day 12

今日又係移動日,飛去Buenos Aires,但班機係下晝,即係我有一日半係留喺伊瓜蘇呢個鎮,如果早一日飛應該有趣好多

無聊於是喺度亂影

當時正值總統選舉,呢張左派宣傳海報就話如果投右派,等於返到90年代 (結果佢險勝)

當時廉航只係哥倫比亞先有,選擇唔多,阿根廷航空平過LAN 少少,所以揀呢間

兩個鐘後就到Buenos Aires,去個櫃枱度同個索姐姐買張巴士票就搭去七月九日大道 (Avenida 9 de Julio)

好記得落車嗰下只係黃昏,即使孭住近20分斤家當,喺好有歐洲風情既七月九日大道漫步去hostel,有少少涼,馬路好繁忙,但就係有種獨遊種浪漫感覺

無幾耐就到 Hostel Estoril (呢間捱得過疫情,值得的),同房都有幾個鬼佬同一日到,於是跟住幾日就一齊行動,包括呢晚去食飯
https://maps.app.goo.gl/AyncRm1C9PjuPYn96

其實好簡單,無咩調味既阿根廷牛扒加紅酒,唔使多,食開五成熟,大概港紙一舊水就有香港兩三舊水既質素
Day 13

我諗Buenos Aires 都係要再去既地方,主要原因係唔少地方無去,咁點解留5晚都會唔少地方無去?咁慢慢俾我解釋下

呢間hostel 懷念既地方主要係人吧,識到一堆人一齊玩,歐洲南美既乜都有,只係多數係男另外個事頭婆都好有印象,朝朝都係佢煮早餐,英文只識單字但佢寧願會同遊客講西班牙文

有兩個巴西仔Leonardo 同 Gustavo,有個比利時仔,另外有班人但無加到Facebook 所以醒唔起佢地咩人了

亦遇到個日本仔勇闖巴西開拉麵店,印象中喺Buenos Aires 遇到佢的,大家去聖保羅不妨試下佢手勢
https://www.instagram.com/brazilamen

朝早都係搶緊last minute南極船票,但就牽涉到要提早兩日飛去Ushuaia,即係Buenos Aires 留既日子少兩日,機票個邊好快覆話改唔到,但又度縮數,覺得唔值得使千幾二千港紙再買張機票,於是揀另一個團,咁就用左半日時間所以今日剩返行程就係去換阿根廷幣,後來得知一個好難得既活動於是即刻去搶飛

有關南極船票,可以去到Ushuaia 再整理下

換錢就決定搭車去唐人街,順便見識下呢度個唐人街咩規模,中途去間普通pizza 店當食晏,可以比較下幾年間物價相差幾大 (75 peso 當年大概係7美金)

唐人街一覽,其實都好直接,入去話想換錢就可以,佢會問換幾多,答有幾錢美金去換,佢會報匯率

回程返去周圍影,正值總統選舉,呢幾張海報係叫人投白票,但發起者係社會主義運動、左翼陣線

返到去,班鬼仔就話頭先買左第二日世界盃外圍賽阿根廷對巴西既票,叫我即刻去買,於是狗衝,成功入手,又係索姐姐賣飛俾我,但得作客位,即係坐巴西球迷嗰邊

睇返相,先記得我去過呢間Buenos Aires Grill (個名就係咁), 又係食扒同飲紅酒,特別在沙律係自助,但我真係諗唔到點解無影到野食幅相了

然後食飯之前去呢間號稱全世界第二靚既書店El Ateneo 兜個圈,前身係劇院,亦有間cafe
LM 跟進 !
Day 14

南極last minute船票總算定到,今日一早用信用卡畀左首期,然後終於可以出去行下

見巴西哥哥Gustavo 仍然喺hostel,就約佢一齊出去食晏,同埋去附近既Casa Rosada,即係阿根廷既總統府

野食無咩特別,只係食塊普通牛扒,但咁啱對面有對巴西叔叔嬸嬸,於是Gustavo就用左半餐飯時間同佢地講當時巴西好大件事既司法醜聞,大概係女總統Rousseff 將唔同項目既政府資金調動,等佢可以尋求連任,加上前一兩年有單嚴重醜聞,就係政治人物幫工程公司投到國營巴西石油公司既合約後,收回佣,令前總統Lula 要坐監

記得喺有位巴打既遊記度見到呢句,大概就係對一個國家既認識,係旅行後先開始

然後去Casa Rosada 影幾張相

又去附近既Buenos Aires 大教堂,當中有紀念獨立戰爭既烈士像

地鐵

7月9日大道,陰天

返到hostel 見到另一個巴西哥哥Leonardo 好灰,佢喊住口話俾人搶野,事緣佢戴住隻老竇送既金錶,但無為意自己去旅行要除隻錶,結果頭先行行下俾個賊從後撳佢埋牆再箍頸,迫佢除錶,心痛既係因為隻錶係屋企人送

下晝既天氣可能就係伏線,終於等齊人可以出發睇波,一出門口已經好大雨,係大雨到類似香港紅雨嗰種,上左巴士無幾耐就收到通知,場波因為大雨,要順延一日

於是球場附近搵間餐廳食晚飯,然後返hostel 所以第二日去唔到烏拉圭,但我就係諗唔明點解始終無去最出名既Boca
Day 15

因為夜晚要睇波,所以太遠既地方去唔到,就朝早參加free walking tour,即係唔收錢有導遊帶你去主要景點,最後隨意定價

阿根廷風光一時,二戰前係富裕國家,自然好多華麗建築,只係貝隆總統行左翼政策,後來又獨裁政府,眾多原因搞到而家隔幾年就經濟危機

11月喺阿根廷係藍花楹(Jacaranda)盛開季節,只係今日天氣

做咗一下巴膠,連續兩日都係坐呢類巴士去球場

福克蘭戰爭紀念碑,現時總統Milei 立場有少少軟化,承認福克蘭群島現時由英國統治,但希望可以「和平移交」俾阿根廷,好似1997年香港回歸咁,老實佢既主張我認識唔深,無咩睇法,只係佢講到香港就
https://www.bbc.co.uk/news/articles/ce43zv3qln9o

重點行程就係去公眾墳場,睇貝隆夫人陵墓,佢係貧民區出身,後來老公做總統,到老公過身後就繼任,主張社會主義,所以好受基層擁戴,當然,呢幾十年來個國家不斷來回左右翼,佢點都有責任的

因為當時阿根廷相當有錢,自然有錢人家都係風光下葬

晏晝自己一個去食秘魯名菜醃魚生ceviche

街頭都有教人點跳Tango,其實呢幾日都見到,但無點影相了

返到去hostel 等齊人又出發去河床球場,其實自己好耐無留意足球,但既然戲碼咁吸引就去湊熱鬧,睇返資料係無美斯,但阿根廷有迪馬利亞、希古恩,巴西有尼馬、韋利安,都算唔錯

器材所限,只影到咁,真係第一次去有鐵絲網既球場睇波,原來真係要用,因為完場後球迷亂掟野,但已經算少,防暴隊都即刻出動制止,見到有球迷俾雜物掟中流晒血咁,然後有個人話國家隊比賽已經算溫和,球會賽事係更癲

河床球場設施好頹,得石屎凳、廁所係香港食環署街市公廁咁既樣,但氣氛好好,人浪隔幾分鐘玩一次,如果係球會級比較相信更熱鬧,睇完呢場比賽,我諗香港足球需要改善既唔只係設施既問題,而係人既問題吧
咁有冇去南美嘅書推介
如果講旅遊書,有日本《地球步方》既中文翻譯版,你會佩服日本人做事有幾認真
https://blog.mook.com.tw/book/info/265678 (阿根廷 智利 巴拉圭 烏拉圭)
https://blog.mook.com.tw/book/info/216561 (秘魯 玻利維亞 厄瓜多爾 哥倫比亞)

如果文學,可以睇呢本《逆光天堂》,近幾年香港人寫既
https://www.books.com.tw/products/0010737318

張翠容十幾年前個本《拉丁美洲真相之路》其實更深入講中南美,但佢個名而家已經臭晒,同有少少過時了
Day 16

天氣終於好返好多,但一心只係期待南極團,亦可能因為擔心安全,無去Boca,所以全日就喺市中心漫遊

希望我再有機會去南美,咁就會去Boca 朝聖

再去多次El Ateneo 書店

行返去墳場附近
Basílica Nuestra Señora del Pilar

Casa Rosada,阿根廷總統府

San Telmo 區

《春光乍洩》拍攝地Bar Sur,聽日好早機所以無去睇Tango….我做緊乜鳩

再望多次7月9日大道

最後同去烏拉圭既hostel 朋友會合返,再去食多餐牛扒,結束Buenos Aires 之旅,臨走因為聽朝好早機,自己坐的士返hostel,竟然跟咪錶,亦安全到步,幾意外
南極團
機械人巴lm
留個名先
留名
但係你唔係話信錯《地球步方》呢本旅遊書咩
sorry 之前講得唔好,我意思係本書好認真咁講點樣搭公共交通,但其實跟一日團玩唔貴得幾多,而且方便好多
另外部份其實唔太吸引既景點,都講到好值得去
於是部份地方,例如玻利維亞東部同秘魯北部就去得太多日子
如果講主要景點例如Lima Cusco Uyuni,其實介紹得好詳細
Day 17

今日只係坐飛機去Ushuaia,預備第二日下晝上船

Last minute 南極船票,大家可以留意以下兩間旅行社,大家會見到佢地個Facebook page 去到今年年頭就無更新,因為南極天氣每年只係10月到3月先係比較適合人類去,自然呢個時候先有last minute 團

Freestyle Adventure
https://www.facebook.com/FreestyleAdventureTravel

Antarctica Ushuaia Turismo
https://www.facebook.com/antarcticaushuaiaturismo

而經典團多數10日,只係去到南極洲,但唔會入南極圈 (南緯66.5度),亦有去埋福克蘭群島同South Georgia 既全包團,起碼20日
價錢就視乎時間、住宿 (由四人房無窗去到二人豪華房有窗) 等等而定,但多數包三餐、大部份活動,酒水、上網就另計,最好揀100人左右既船,咁就次次都可以上岸 (國際組織規定每次只可以最多100人上岸,保護生態),但缺點就係架船比較拋,過幾日擺段片上來俾大家睇下

當時有呢三個選擇

1. 180人船,10日團,大陸人包船,飲食方面唔使擔心但如果全船都係大陸遊客就 $4800 美金水雙床房,有窗,送件褸

2. 115人船,11日團,有獨木舟、行山、陸地過夜等活動,$6500美金,1雙床有窗房

3. 115人船,19日團,去晒福克蘭群島同South Georgia,$10000 美金,豪華房,都送件褸

最後我揀左2,我估係貴在雙床有窗房呢度,同聽講當時有船故障所以拉高左個價

講返行程,我好似天未光就坐白牌車去機場,搭朝早8點半機去Ushuaia,用架大機,可能因為旺季....?

3個幾鐘飛機,無預計臨降落時有咁靚風景睇

一出機場

去到hostel 時因為要就個南極團時間,想將後兩日個床位交左既錢,擺落南極團返來之後先用,但事頭婆唔肯,於是嘈起上來
但後來睇返訂房網站個條款發覺無得改,決定算數同道歉,然後南極團後返來,經過一D事後發覺事頭婆其實都幾好人

Torre al Sur
https://maps.app.goo.gl/EVKCaSTAt54pvvox5

去旅行社交埋條尾數就出去呢個號稱世界最南既城市兜個圈,但市中心得幾條大街

來到呢度食羊....我當時諗緊乜

本地啤酒,用Beagle 海峽做牌子名

聽日就上船了,阿根廷跟住會出入境幾次,分別係返Ushuaia、El Calafate 至 Bariloche、Mendoza 至Salta
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞