南美、一個人、七個月

141 回覆
95 Like 4 Dislike
樓主秘魯北部去左邊?
我遇到幾個秘魯人都推薦我去北部
話多野睇但又未算好多遊客
但我個行程滿左就冇去
好多地方同野都值得睇,但某d熱門景點特別出名受歡迎總有原因,同埋香港人睇得太多好野,唔係頂級景點應該冇咩feel
Lm
當時有去沿海既Trujillo Chiclayo 同山區Chachapoyas Cajamarca
但山區兩個城之間同落山車程係起碼8個鐘,又幾乎無人識英文,唔太值得花咁多時間
最深印象係Chachapoyas 既Kuelap 古城同Chiclayo個Moche 文化博物館,見到當時南美洲文明其實都先進豐富,只係無文字流傳
真係要去的話就去沿海兩個城市就夠,如果唔係Lima 直飛 Guayaquil 甚至 Quito 好過
小小感想
1. 當時去到外地,行為都幾香港人,行得急、會chur人,而家經歷左咁多,先明白香港既做事方式喺外國未必行得通
2. 搵得返當時既日記 (但無相機相....),希望之後寫得豐富少少
Day 18 - 21

呢幾日都係船上面度過,一次過寫算

因為南極嚴格來講係唔屬於任何國家,所以係無出入境,但去得阿根廷,就當大家都有護照做身分證明

今次11日團架船

第一日係下晝先上船,估唔到成世人第一次坐郵輪就係南極

呢次住雙床房,同個馬拉仔同房,佢係探險旅行團導遊,帶住兩個馬拉有錢佬來南極,佢聲稱行晒七大洲最高峰,但佢期間都頂唔順南冰洋既風浪,一樣有暈船浪

真正世界盡頭的San Pio燈塔,由Ushuaia 搭幾個船先見到的,而《春光乍洩》入面出現既Les Éclaireurs燈塔,南極返阿根廷後會補去

早餐係英/美式自助,午餐晚餐一定係兩道菜,西餐為主,正常的,酒水另外畀錢,但多數人都係等到咗南極洲,唔使坐(暈)船先飲

南極團必經之路Drake Passage 因為係南冰洋(而家學術界好似唔再單獨咁叫,有錯請指正)最窄既一段,加上風向就令到呢道既風浪好強,來到就明白點解要起巴拿馬運河

有段片可以俾大家睇睇,段片已經係風浪弱少少既時候影,好似坐左兩日海盜船咁
https://streamable.com/ahhgq4

船上面設施,有時有講座講南極生態、保育、攝影技巧等等,但如果天氣唔好,基本上所有活動都要取消,全世界唯有返房訓覺,船上面第二日 (Day 19) 就係咁過,呢一日好似喺架海盜船訓左接近12個鐘,而且自己帶來既暈浪藥搞唔掂,要睇船上醫生開(買)藥

因為風浪比預期勁,所以架船行慢左,會無左一日行程,原來係預到所有人都可以試晒所有活動,但因為咁大家就要取捨,自己就無玩獨木舟(同之後既跳海)

好彩途中都睇到少少動物,例如殺人鯨

第4日夜晚終於到,晚飯亦由2道菜變3道菜,慶祝下

真係去長旅行 先可以去到先搵南極團last min
正價係幾錢?
中文係世界第一語言,你冇嘢吖?第一西班牙文,第二至英文,中文唔覺得除咗貴國有咩人會識!
我諗去一兩個月旅行都報得呢類last minute 團既,但要有後備方案
lm
Lm
淨係北部都去左四個城市真係花左好多時間
期待你之後嘅秘魯篇
四人房80k?
唔係英,中,西咁排咩?
No, 首位一定係西班牙文,次位英文,第三位不太清楚
有冇數據先?
原來 drake passage 咁大浪
Day 22

南極洲第一日就喺 Paradise Bay 度過,由船去橡皮艇時,對鞋係要過消毒藥水,想盡量保護返生態,費事帶種子或者細菌去南極陸地

其實南極可以睇既,呢幾幅表達晒,就係無盡既冰山同企鵝,種類就視乎地點同季節,例如我去時候係11月,春天D企鵝返去南極交配,到12月同1月就好多BB睇,呢次旅程大部份睇到既都係Gentoo,原來係第三高既企鵝,僅次於皇帝同國王企鵝

紅色既其實係企鵝屎,但人其實唔會點踩到,因為嚴格規定人同企鵝要保持距離(經歷過疫情後就即係社交距離),以免有傳染病惹到佢地,所以如果企鵝唔怕人咁走埋人群度,大家係要避,影到咁近其實係靠支長鏡

下晝就去個海灣另一邊,近智利基地

白化症企鵝

當然都有其他動物

食埋晚飯就上岸露營,所謂露營其實只係俾個睡袋你,計埋自己既衫其實夠暖,記得有個哥哥仔職員忍唔住私下呻:其實呢D係俾人野外求生用,我聽到之後唯有苦笑,因為自己都有份去消費定濫用

有個廁所俾人用,簡單講就係有個特製袋俾人痾落去

訓訓下會聽到冰川裂開有冰跌落海既聲

一早起身影,我諗咁樣就係大自然
咁痴線就咁一個睡袋瞓喺啲雪上面
中南美真係好鬼好玩

屌打咩垃圾日本東蝻亞
日本唔敢講,但秘魯一個國家夠頂好多地方,美食古蹟工藝品雪山沙漠熱帶雨林野生動物乜都有,消費亦算平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞