南美、一個人、七個月

148 回覆
99 Like 5 Dislike
我都係第一次有帶電腦去旅行嘅諗法
都係for back up,始終覺得啲相最重要
多謝解答,都係主要back up 用
但兩部相機+幾支鏡就一定會帶
始終都鍾意旅行時影相,喺城市行下都慣咗揹住部相機,係怕大大個攝影背囊喺南美黎講太招搖
有電腦方便好多,訂野睇片夜晚解悶咩都好
都慣咗用電話做呢啲
真係純粹想用黎back up +清下sd 卡
Btw巴打你黎緊係咪都係玩完歐洲去南美
係,不過估去到南美個人精神狀態應該散晒
仲有一個月出發
成個trip 諗住玩幾耐
有冇興趣交換tg 傾下?
大約6個月,我覺得夠皮,始終點都玩唔晒,所以簡左自己D想去先

TG好少用,到時開遊記一齊入黎傾仲好
都係,祝你一切順利
巴打大概行程係點?睇下幫唔幫到你

我最快一日都只係寫到兩日既事,所以唔使跟次序問喇
Day 4

如果我可以重遊南美,里約熱內盧肯定係其中一站,因為呢幾日都係陰天,而hostel 都係一個因素,接待既講野語氣勁誇張,好似好友善但成日好似想搵著數咁,設施又頹,同聖保羅同之後伊瓜蘇相比,亦無大堂俾人hea

呢一日都係睇晒幾個主要景點,第一站當然係最出名既耶穌像,但今日勁多雲,而且天氣預測來緊幾日都係咁,所以都係無得點揀,照去

搭到上去都係無咩分別,都幾無癮 但其他人都若無其事照影,期間有個疑似大陸婆遞晒手好誇張既姿勢影相,旁人都忍唔住偷笑,果然只要佢唔尷尬,尷尬既就係人地

望過去對面麵包山,只睇到山頂

好天就係咁

然後就落山去呢度個主教堂,同其他地方既古建築唔同,呢度既係新式,1979年先起好,建築似馬雅金字塔

記得出面影相時遇到個導遊帶住兩個遊客,話自己係所謂教徒但只係因為自己係巴西人

呢個就係市中心既舊教堂

今日唔知係咪公務員罷工,周圍都無咩人,條街都好靜

lm
樓主寫完南美會唔會寫埋中美
如果南美篇無爛尾既,都好
其實一開始應該寫中美先,因為計埋都係個幾月時間,而古巴嗰十幾日,幾年前寫左
入早咗阿屌
btw啲野食如何

係咪都係旅客區質素
支持,plan 緊巴、阿、智獨遊

如果去南美,想試啲steakhouse係咪要book定?
唱錢最好機場唱?
驚被人老笠/爆格但想拖喼,羨慕你大背囊
南美就大路掂下d景點 only
我會分三級
上:阿根廷 (牛扒、紅酒、烤肉asado)、秘魯 (醃魚生ceviche、當地中餐chifa)、巴西 (巴西燒烤churrasco、巴西式壽司),普通餐廳都平靚正
中:哥倫比亞 (黑豆飯、煎香蕉、粟米卷arepa)、委內瑞拉 (同哥倫比亞)、厄瓜多爾、智利,尤其智利好多連鎖餐廳揀,有一定保證
下:玻利維亞 (好多燒雞)
Buenos Aires 當時食既幾間都係遊客餐廳,印象中無點訂枱,但最出名既估計要
換錢的話,巴西智利就用提款機 (巴西Itau 銀行可以用銀聯卡,但唔係間間得)
阿根廷到時酒店/hostel會同你
過左咁多年,應該多左地方收信用卡,財物就邊度都要小心了
Day 5

呢日都係天氣好差,但都無計,去睇足球聖地Maracana球場同麵包山

首先搭地鐵去Maracana球場,呢個足球聖地坐到近8萬人,全球數一數二大既球場,而比利喺呢度第一次為巴西國家隊出場,亦係呢度踢退出國家隊前最後一場

歷代球王,比利、羅馬里奧、薜高

原來當年輸俾德國7-1個場喺第二度,如果唔係呢個場隨時要拆

之後繼續喺呢個天氣坐纜車去麵包山 (Pão de Açúcar)

舊款纜車

有一兩下少左雲,但始終無太陽就無咩好睇了

趁未天黑,坐巴士去Ipanema 附近兜個圈,想落車肯時就同個巴士司機拉鋸,我撳左鐘但無起身,於是佢以為我未落車就飛站,直到我再撳鐘而且企起身,於是就停站開門

同樣連自己食過咩都搵唔返了....印象中好似食斷斤秤既餐廳,又有巴西式壽司

呢個街景諗起澳門
留名
Day 6

見hostel 有單張話貧民窟一日遊,就去報名,今朝去參加,點知架車來到,原來得我一個參加車上面有兩個女人,一個係導遊,一個係一間本地團公司既老闆娘,巴西女人,話想搵下合作機會,所以來踩線

雖然之前都去過歐洲旅行,遇過唔同旅伴,但始終唔習慣對陌生人講咁多,本地團公司個老闆娘連自己生唔到仔都講埋,我當堂畀唔到反應,隔左幾秒先識講sorry

呢個貧民窟Vidigal其實都係有少少獵奇成份,因為有當地人支援,設施其實比想像中好,中間亦有個當地伯伯一齊,聽佢講社區發展

塗鴉

衫入面既字都係正面詞語,好似愛、尊重、勇氣、夢想

呢個景好似靚過前一日喺麵包山

社區農莊

當地生果Acai 整既刨冰,類似芋頭味

行左半日就返hostel,之後都係周圍行下,買左對Havaianas,返到hostel 擺低財物,就T-shirt 短褲去Copacabana 海灘兜個圈,但天色一樣係咁,都幾掃興

因為最後一晚係里約熱內盧,所以去附近一間餐廳食餐好,食既係「奴隸飯」feijoada,即係飯加豬肉、腸、黑豆咁煮埋一碟,顧名思義即係以前低下階層食既飯,但而家地位係巴西國菜,呢餐睇返都舊幾水港紙唔係話唔好食,但後來去其他城市時發現原來有平價版食而且個味都差唔多

附送大量海草同木薯粉

如果我有機會再來巴西,首先希望係好天去睇耶穌像、麵包山等等之餘,想去聽一次bossa nova現場演出,狂歡節就隨緣了
Day 7

今日又係移動日,去巴西部份既伊瓜蘇瀑布,想請hostel 幫手叫的士去機場,佢就報個價錢,同自己上網搵既貴起碼一半,而當時係無Uber的

於是唔理佢,自己是但出街截,又咁好彩截到架會跳錶的,成程的士佬都無咩出聲,好靜咁揸,應該無收多錢,總算安全去到機場

就係搭呢架,但唔係直航,要經聖保羅再轉機去Foz do Iguacu

大概飛一個鐘到聖保羅,等左半個鐘,再上另一架機去Foz do Iguacu,機上面係無野食無娛樂,好平靜咁過左全程機

一落機就拎返個行李,去坐巴士去hostel,因為無買電話卡,於是全部靠印出來既email 同網頁裏面既指示去,無想像中咁難,最難既就係孭住十幾公斤背囊周圍去.....

而家改左名,同變左做正式酒店,當時設施新淨,冷氣強勁,個格局似酒店房當hostel 咁住,而且係無碌架床呢樣爽,另一樣好深印象就係個自助早餐,麵包蛋糕生果咖啡奶一字排開,有日本商務酒店既款式同質素

CLH Suítes Foz do Iguaçu
https://www.booking.com/hotel/br/clh-suites-foz-do-iguacu.en-gb.html

當時同房無人,於是好毒咁去附近間酒店地下間巴西燒烤,其實就係侍應會拎住盤肉,周圍問人要唔要,部份餐廳好的話會整埋個牌,一邊寫要食一邊寫唔食,咁侍應見到個牌就會知你飽未

其實又唔係差,但返到去同個hostel 職員傾,佢話呢度幾間巴西燒烤,最差係呢間

睇返hostel 位置大概係呢間
https://maps.app.goo.gl/WTsLBqdXhFRcTQCM9
留名支持
以前成日覺得里約出名咁多,應該發達好多,之後睇機票,全部都係飛聖保羅 /轉機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞