南美、一個人、七個月

134 回覆
90 Like 4 Dislike
請問你去長途旅行會帶咩裝備為主?例如落雨都係帶遮定係會用雨褸 , 會用大背囊定係拉個細喼?
你個路線同我想去嗰個好似啊
我見你南部選擇左去阿根廷嗰面,同智利有無分別?
謝謝,我都漏左一開始講
我用70L 大背囊再加個細隨身背囊
衫方面就要有齊四季,有件可以二合一既羽絨,外面係防風,裏面係保暖,同快乾衫褲,因為旅程途中會去行山
落雨都係靠件風褸,印象中好少落大雨
其他裝備包括:平安藥 (感冒、止痛、胃痛、高山反應)、轉插、鎖、輕腳架、暖水壺、腰包、行山鞋
7個月入面有冇試過急屎搵唔到廁所同埋有冇試過意外/要入院
Patagonia最南一段(Puerto Natales - Bariloche)基本上得阿根廷嗰面可以揀,呢邊可以坐一大段傳說中既40號公路,要另類的話可以咁:
1. Puerto Madryn (觀鯨勝地) - Rio Gallegos,但唔知有無大巴咁行,希望有高手解答
2. Puerto Natales 可以坐幾日船去Puerto Montt
北部就阿根廷一邊多少少景點,例如Bariloche 同 Puerto Varas 比較的話,個人覺得景色
同人
好睇過智利
試過,委內瑞拉行山時
入院就好好彩未試過
但皮外傷總有,試過踩單車炒車整親手 (阿根廷) ,亦見過有人荒山野嶺炒車 (都係阿根廷)
70L 上唔上到機的?
要寄艙了,當時唔多廉航,坐過既例如LAN (LATAM 前身) 同 Avianca 都包15定20公斤行李
Lauming
Day 3

一早起身,巴西叔叔已經check out,無機會交換Facebook,可惜我連佢叫咩名都唔記得了

今日行程只係坐6個鐘車去里約熱內盧,後來發覺兩個大城之間都有地方去,例如海邊小鎮Paraty ,但當時只想把握時間,重點去某幾個大城然後去Ushuaia 捕南極船票,所以中間唔少地方無去

沿路風景已經無咩印象,可能驚俾人打劫所以唔敢亂咁拎相機出去影,只記得中途去間好有東南亞風情(即係溶溶爛爛)既餐廳停大概半個鐘俾人食飯

巴西呢度有款餐廳係斷斤秤食物去計錢,大概每100克5巴西幣(當時大概1巴西幣等於2港紙),好處係有好多款可以試,味道亦正常

全日唯一一張相,應該係經過Maracana 球場影

去到里約熱內盧已經黃昏,一出大巴站想等巴士去Copacabana,眼前既景象唔係一堆貧民窟就係地盤,無耐有個婆婆湊住個孫女,見我好迷茫成個遊客樣咁就問我去邊,原來咁啱搭同一架豪華巴士,於是一齊上車,佢地都幾好傾,話而家咁多工程就係因為準備奧運,臨落車甚至教埋我邊度落....同推銷自己Airbnb

差一兩個路口就到時,遇到個女人拖住隻狗,於是問佢路,但佢點左我行去相反方向....後來自己再望多次地圖,總算到hostel 了

隔左幾年,呢間服務同設施都一般既hostel 竟然做得住....但既然唔值得推薦就唔貼link算
可惜得番咁少相
lm
去到南極同Ushuaia 都有相機相,之後要去到哥倫比亞了
到站就落車 一個人 一個人
治安 o 唔 ok?
幫所有人問重點:有冇鬼妹扑過?
同訓教發夢一樣,唔打遊記,過一排就唔會記得細節野,唔記得自己食過咩
LM
留名
還好,始終要自己小心,例如用手機最好企埋一邊、出街唔戴貴重物品,試過夜晚坐的士都正常,南美亦無試過俾警察海關話要收錢

中美反而有

來緊到Buenos Aires 會講hostel 有人喺街頭俾人搶嘢既事,如果無爛尾,講到委內瑞拉就識人俾人全車打劫
有的話一早擺咗喺精華講
曬左個LONG TRIP
黎緊諗住玩完歐洲就玩南美
歐洲其中一個旅程需要帶到兩部相機+部電腦
係咪都唔建議帶太多貴重野落南美
但係冇又好唔方便,我影定d單,準備左最壞打算
我覺得睇你部電腦係想執相/片、harddisk 咁用定其他用途
南美的話係去Uyuni、Galapagos、南極影動物、星空先要用到相機
而家手機容量相比幾年前高幾倍,如果只係方便backup,可以手機裝app,定期由相機Wi-Fi過相去手機,再用iCloud、Google、Flickr 等等backup,就未必需要電腦了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞