名古屋及日本中部討論區(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
應該都睇到 天氣氣溫睇彩數
舊年 29/11香嵐溪 4/12犬山附近 都仲睇到尾水 算唔錯

我上次食係微暖 可能未擺得太耐
有幾怪 唔飛名古屋又點去北陸
請問必去有邊幾個?oasis,電視塔,犬山城?
諗緊好唔好半日犬山城,感覺睇d野同高山個d有d似,係多左個城咁
大阪上
犬山係1個小城堡
城下町係1條住宅商店街混合
高山係睇活化民房,江戶建築
唔同野黎
中央電力塔又矮又柒
仲要收千幾yen入料搵笨柒

名古屋城上面都好多巴打話伏
座城已經係假
個天守仲要未開返
名城公園同名古屋城係同1個地方黎
無櫻花睇其實無特別
6月中自己去6日5夜, 第一次去想問下意見
D1: 夜晚先到名古屋, 放低行李食個飯就算
D2: 高山老街,stay高山
D3: 宮川朝市,9fing,夜晚返名古屋
D4: 伊勢神宮,おかげ横丁
D5: 名古屋市內行街,熱田神宮,大須観音
D6: 長島outlet?,夜晚機

唔想太chur,定係唔去高山直接向下玩伊勢鳥羽算,係個邊住,去埋水族館
高山淨係去高山老街,應該會失望,1個鐘內睇晒,又多遊客
宮川朝市更加無咩特別 除非你為打卡

通常高山都係用嚟駁腳去白川鄉/上高地/新穗高,或者食飛驒牛燒肉
近近地去飛驒古川,都好過老街

鳥羽水族館都值得一去,志摩風景靚
睇吓你鍾意啲咩多
高山老街點會失望淨係睇啲酒廠/木工/文化體驗交流管已經半日啦
咁都chur?
清酒撚表示高山老街好正
不過真係2個鐘內都夠行
有冇清今日去名古屋
準備飛
同機?
名古屋有冇免費車位酒店
嚟緊諗住去4日3夜 掙扎緊揸唔揸車

1.落機 ,大須 》 榮
2.LEGO +水族
3.吉卜力
4.outlets

第一次去
係第3日遠左少少
全部搭鐵都去到
吉卜力唔係好有愛唔好去
https://youtu.be/F2qIlryno80?si=SXrqHvmk3c9TENG6
清酒
決定改去下呂一泊二食 -> 高山食飛驒牛燒肉 -> 飛驒古川
發現有jr pass 飛騨エリアフリーきっぷ 有冇人用過
有埋換野食卷https://www.nouhibus.co.jp/other/nanamonogatari-setticket/
金澤,高山,富山,立山,唔落雪去好似爭好遠

有雪白川鄉 富山環水公園 金澤兼六園 係咪同冇雪差好遠 令好多?

值唔值得去多次
全部都唔使揸車
名古屋有冇似新宿街道?唔想去博物館,遊樂場個啲
一個人去嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞