名古屋及日本中部討論區(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
自駕?
白川鄉向北行(差唔多富山縣邊界)有啲小型合掌村
菅沼/五箇山/相倉
會無咁多人
n年前用過昇龍道pass去
屋仔其實好多地方有
google日本三大合掌屋

有巴打之前去左其中一個
[多圖遊記] 福島宮城追紅葉 + 頭文字D朝聖之旅
https://lih.kg/BitNAnX
景點啱啱好
但你想食咩
無idea就用電腦search tabelog 名古屋 > 下面tab ランキング
由最高分搵起
應該大把選擇

手機版係無得咁搵
Hi
浜名湖正呀
榮 大把宵夜食
off topic
諗住用呢張東北pass
好難plan
https://www.jreast.co.jp/multi/zh-CHT/pass/tohokuhokkaido.html
好多地方想去但得6日
有啲jr又去唔到
又心紅想去埋道南
我買呢張完全冇諗過上北海道係貪佢可以多一日,同埋呢張返唔到東京
諗住係會津若松轉東武去日光遊多4日然後直落成田
或者等hx仙台開直航先去東北

東京去過2次
而家只會拎黎駁腳或者有event concert先會stay
有咩推介,仲有時間可以改行程
你果時買幾多日? 5日要994蚊
加晒價啦
果陣買3日,夠晒(白川鄉半日,金澤一日,高山一日)
我都等緊hx仙台仙台上去東北先用到佢張5日連續pass,再落番仙台玩幾日,唔係由東京上去超趕,玩唔到乜野地方
如果我咁樣plan 點睇?定放棄金澤好
Day 1 (6/18) 名古屋
Day 2名古屋去高山 - 單程pass
Day 3 高山
Day 4高山 - 用昇龍道3日pass
Day 5 金澤 - 用昇龍道3日pass
Day 6 金澤- 用昇龍道3日pass 返名古屋
Day 7 名古屋
高山同金澤你玩乜地方?各玩2日咁多有停留就唔好用pass啦,因為果一日用唔到張pass浪費左
有無人喺名古屋站寄存過行李?易唔易full?
但係名古屋去金澤車程好似好耐 會唔會無左好多時間行, 我又唔想成日拎住啲行李
咁你果時用pass係住邊?
住高山,去白川鄉同金澤玩,都係即日來回高山
Thanks, 咁我改一改

Day 1 (6/18) 名古屋
Day 2名古屋
Day 3 高山- 用昇龍道3日pass 去高山 去白川鄉
Day 4高山 - 用昇龍道3日pass 去金澤
Day 5高山 返名古屋- 用昇龍道3日pass
Day 6 名古屋
Day 7 名古屋
名古屋頂盡2日,市內悶到傻
可以去下附近,如犬山城,歧阜城,明治村之類
【浜名湖佐久米駅・うなぎさくめ他】~静岡県浜松市~ゆるキャン△聖地巡礼part8-1
https://hayagumo.xyz/yuru-camp-tennhama/

【弁天島・舘山寺】静岡県浜松市を巡る~ゆるキャン△聖地巡礼8-2~
https://hayagumo.xyz/yuru-camp-bentenjima/
準備6月中同娘親去
Day 1 名古屋市內 - 大須觀光
Day 2 拎車自駕上下呂住一晚
Day 3 高山 住一晚
Day 4 酒店check out 後應唔應該去上高山?再返名古屋
Day 5 長島outlet + 市內
Day 6 熱田 +走人

大家點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞