名古屋及日本中部討論區(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
諗住下個月去松本stay四晚

Day 1-4喺關東
Day 5傍晚搭梓號去松本
Day 6 全日上高地
Day 7 大王山葵農場+車站附近商店街買手信
Day 8 應該會去淺間溫泉嗰邊嘅日帰り温泉,仲有松本城&松本美術館睇草間彌生作品
Day 9 朝早直撲成田機場上機

有冇人去過大王山葵農場?好似話有得即場摘山葵將佢磨碎撈蕎麥麵食
仲有中央線係tilt train 係咪真係搖得好緊要?
名古屋一早出發 去金澤 (預半日),之後去下呂行下,預計過埋夜,會唔會好抆水?
第一次去名古屋請教吓
Day1落機,下午4點機 預去大須
Day2 Lego、電視塔、公園、21
Day3 熱田神宮、白鳥庭園、水族館
Day4 吉卜力
Day 5 半日金澤 跟住下呂過埋夜
Day6 outlet
Day7 夜機走

今日嘅室堂
白川鄉無雪係咪唔洗去
除咗雪牆
睇落個景仲靚過4/5月去
金沢半日行唔到啲乜 淨係去兼六園之後又要趕返落下呂 去到都天黑 仲點行下呂
朝早一係喺名古屋 一係去高山行一陣 唔建議上去金沢
中央線Azusa而家用E353已經好咗好多
以前E351真係會搖到頭暈
Day9 下晝機嘛? 可以嘅話建議Day8夜晚出返東京 冇咁易受火車影響搭飛機
大王山葵農場,冇得自己摘山葵
果度有餐廳賣定食,有一枝新鮮山葵自己磨

請問各位師兄,名古屋有冇咩溫泉酒店介紹?房入邊有埋溫泉嗰隻 感激不盡
試左丸明同味藏,我覺得丸明勁正,相比之下味藏d牛就冇咁好食,可能我丸明係夜晚味藏係lunch set only同埋味藏個menu 好似唔見寫明A5?

另外想問下金澤有咩必行必食?得差唔多1日時間only暫時plan左兼六園、茶屋街、鼓門、近江町市場,野食就morimori 但見人youtube 講冇咩特別
Thx
我上次搭台鐵普悠瑪台中去台北都搖到街
唔想轉第三間酒店
諗緊搭唔搭夜行巴士好
要喺JR穗高站搭的士去
差唔多㗎啦金澤一日遊 可以去埋附近金澤城 同埋依堆景點日落前就收晒皮 其實都係得大半日行 5點到就可以出返金澤站附近行下街

MoriMori好好食喎 不過真係好多人
通常自駕去

如果唔自駕,Day7 不如落諏訪
同埋松本站附近買手信應該好快行完
巴打們話果兩間野要4:30左右去排,你一定食唔到了
除非用白金秘書睇下book唔book到丸明
太貪心
Thx美術館值唔值得去
Mori mori 有位就試下
食夜晚有得book
矢場豬排我好鐘意, 我老婆好唔鐘意, 搞到我無得再去食
多人咪一路排一路飲免費益力多
美術館喺正兼六園隔離,緊係順便去埋
但冇特別 由其是個游泳池,唔知特別之處喺邊
我個時係梳打 可樂 密瓜冰棒
下次去長島outlet foodcourt 有矢場豬排 咁就可以分開食
去開係附近咪入去行個圈

利申:冇文化既粗人行左15min
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞