名古屋及日本中部討論區(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
上個月去已經著短衫,夜晚加件風褸

人人體質唔同,上到室堂你當係日本冬天咁得幾度
風褸+薄羽絨(落山方便除)
最好就防水鞋

其實唔駛咁驚 怕凍咪縮番入車站,買個蒸包食
仲有 montbell / northface 即時買件羽絨都仲得
我啱啱返黎, 咁多日最凍係金沢落雨果日, 凍到打冷震, 朝早去近江町果陣體感得十度左右

上立山我係好天上去, 係一開始著左好短時間大褸, 之後全程一件長袖都夠, 仲有少少熱

其餘日子都係日頭一件短袖, 早晚好偶爾著風褸, 因為室內9成無冷氣/開暖氣, 所以熱既機會多過凍
因為無薄既羽絨,又唔想帶咁大件過去咁我帶件厚少少既外套去就算
真係太凍立山都仲有得借/買衫

同埋上面好多人 一定唔使驚會凍死 有咩事一定大把人救你
點解我上次去明治村 唔去埋犬山城
明治村值唔值得去?
想問下如果唔想轉酒店由名古屋出發一日來回立山黑部有冇可能?
諗住買張jr pass立山黑部版
冇乜可能啦 除非你JOIN 團
建議喺富山住一晚,然後第二日FULL DAY 玩立山黑部
名古屋上富山最快都3個鍾喎 點即日來回
我平時有搵d明治野黎睇/玩就覺得ok

一般人應該只係覺得‘’做乜要行咁大地方睇咁多近代舊木商舖木屋,又唔係古到江戶時代和風野‘’
住揀榮定名古屋站附近好?
10點半前去到信濃大町我覺得又唔係冇可能
11點幾扇澤上山 望一望落番黎其實好似真係得
但我唔會為左“唔轉酒店”咁做
11點幾先橫越係趕到嘔

仲要距離同香港到清遠既距離差唔多

btw 酒店隔晚有booking 的話其實可以寄存
白川鄉唔值得去 太多人 勁多旅行團
冬天有雪景都話 6月綠油油其實無特別
有可能 不過你會辛苦到仆街
我朝早5點由富山出發立山黑部玩到返富山酒店大概4,5點
個人已經散哂 走去公園行下 食個晚餐 返酒店咁就一日
咁plan犬山+明治村算
唔該
食過
好一般
啲魚切到細細條咁勁無癮
又唔係平

反而之後食另一間大和田
啲鰻魚燒到脆口
又平過佢
長島名花里,溫泉樂園
鈴鹿 kart
津城跡
松阪 食松阪牛
二見浦
鳥羽水族館
伊賀忍者村

仲有咩
個城下町幾頹下
唔係套票有coupon應該唔會行
少少
自駕?
非自駕坐頭班快速三重落伊勢
再轉巴士落內宮
內宮2個鐘行完
出返大街食飯再去外宮
行完都2點
所以果陣我去犬山城+岐阜城,兩座好近
ching 你果日係即場換纜車車飛? 係富山定係立山站換飛架?

邊座城正啲? 岐阜好正 犬山就無去到
我預先網上買左飛 出發前一晚喺富山站掃code拎飛
出發當日自駕去立山站搭纜車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞