名古屋及日本中部討論區(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
thx
有得諗喎, 哈哈
呢個係每次都會去的景點
但是預左質素點都差過大須本店少少
其實我見到好多地方有分店,但我當時都係去本店排隊食
機場都有
巴打你丸明同味藏排左幾耐? 我今個星期5去
9月尾10月頭同屋企人去7日6夜,老豆負責揸車
佢地中意睇景、歷史,無興趣shopping
想請教下呢個行程大唔大問題

Day1 下午2點幾到,攞完車直接去名古屋市,行下大須觀景、商店街(宿名古屋)

Day2 名古屋城、熱田神宮、山崎川四季之道(宿名古屋)
Day3 一早揸車去高山,行老街、高山陣屋(宿高山)

Day4 宮川朝市、飛驒之里,下午揸車去富山(宿富山)

Day5 泊車係立山,立山黑部一日遊(宿富山)

Day6 一早揸去白川鄉,去荻町城跡展望台、合掌村、八幡神社(宿白川鄉)

Day7 check out揸車返名古屋,坐3點幾機走

求指教
同問應該到高山時係4點幾左右,諗緊去咗丸明寫咗名同人數之後先去酒店checkin擺低嘢返返嚟
丸明去到要自己寫名報人數,店員會時不時出黎順序叫人入去,我個日前面有17、18個人,排左成個半鐘,唔知係咪因為個日味藏關係排咁耐,建議5點可以去睇下情況

味藏就唔洗排直入,可能lunch 關係

想食丸明要留意佢公休日
建議等冬天再去
Day3 應該夠時間去埋白川鄉 白川鄉3個鐘行得晒
咁可以多一日去埋上高地
Google map見由高山去上高地只係50分鐘車程
如果day4唔去飛驒之里,轉去上高地,然後直接再去富山有無得諗?
(我見車程同高山去富山差唔多)

主要係day6晚book到白川鄉溫泉旅館想住
加上last day白川鄉返名古屋2個鐘搞掂,如果富山做last point直接返名古屋要3個幾鐘,驚老豆太攰
好奇一問,邊間白川鄉溫泉旅館?
白川鄉御宿結之莊
Day 2
白川鄉好早就收皮
你行完高山再上高地 就正路
去埋白川鄉應該冇咩可能
可以嘅 如果想去飛驒之里 可以day3去埋
留名
九月尾去名古屋,立山,富山會唔會仲係好熱?
Thanksss!!
暫定係咁,day3 +\-飛驒之里

見到上高地啲相勁靚,多謝巴打提議
豐田產業技術紀念館
則武之森
名古屋城
名城公園
熱田神宮
大須觀音
大須商店街
名古屋港海洋火車樂園
名古屋港水族館
日本樂高樂園
磁浮鐵道館
名花之里
長島溫泉樂園
名古屋市東山動物園
東山天空塔
名古屋市東谷山水果公園
愛.地球博紀和念公園
吉卜力樂園
柳橋中央市場
鶴舞公園
名古屋市科學館
名古屋市美術館
Oasis21
名古屋電視塔
犬山城
三光稻荷神社
昭和橫丁
明治村
Flight of Dreams

點樣冇野玩 定你唔識搵
諗住今年9月尾去
上年九月尾勁後悔帶得2條短褲最後每條短褲着兩日仲要返酒店洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞